Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pešán: Chci sázet na sestavy plné mladíků, ale nechci být alibista a odjíždět s debakly

Filip Pešán má plány a cíle rozvrstvené poměrně jasně. Reprezentační kouč chce dovést tým k titulu mistrů světa a k zlatým olympijským medailím. V první řadě plánuje zapracovat do reprezentace mladé hráče. Ale citlivě, velkých experimentů se zříká. Českému hokeji podle něj pomůže větší konkurence, a tedy i zúžení extraligy.

Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Chtěl bych vyhrát mistrovství světa a olympiádu. To je asi všechno," začal lakonicky rozhovor v revue Hokej v 60 minutách.

O svých předchůdcích mluvil s respektem. "Hokej to byl líbivý a budu rád, když budu pokračovat ve šlépějích, které mí kolegové vyšlápli," podtrhl. "Jak už i výběr asistentů ukázal (Jaroslav Špaček a Martin Straka - pozn. redaktora), budeme chtít hrát velmi aktivní hokej, střílet hodně gólů a hrát atraktivně, aby se bavili nejen diváci, ale i hráči," nastínil svou obecnou vizi.

"Těžko budu koukat na první turnaj v televizi"

Na střídačce Pešán nahradil Miloše Říhu, kterému sebral rozlučku na mistrovství světa ve Švýcarsku koronavirus. I proto by se zkušenější kouč chtěl ještě představit na začátku sezony na domácím turnaji. S tím však Pešán srozuměný není. "Těžko přeberu národní tým a na první turnaj budu koukat v televizi. Chápu jeho postoj, ale i on musí pochopit ten můj," podotkl Pešán.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Filipa Pešána pro Hokej v 60 minutách

V minulosti vedl úspěšně Liberec i hokejovou dvacítku a o problémech českého hokeje mluví s rozmyslem. Jasno má i v otázce rozšíření či naopak zúžení extraligy. "Jednoznačně návrh 12 týmů v extralize je něco, co by mohlo posunout český hokej dál," zdůraznil. "Konkurence v posledních letech chybí a tohle je návrh, který by tu konkurenci přinesl zpět," dodal.

Velká konkurence se dá očekávat i uvnitř národního týmu. Ač je polovina května, snová Pešán plány na podzim, kdy se už pojede naostro. V minulé sezoně se například v brance objevili čtyři gólmani: Roman Will, Marek Langhamer, Šimon Hrubec a Dominik Furch. Pešán by rád vyzkoušel i Dominika Hrachovinu, se kterým měl zkušenosti z Liberce. "To je další brankář, kterého čeká velká budoucnost a v sestavě se určitě objeví," nastínil.

"Nechci být ten, který vymýšlí blázniviny"

Pešán bude moci vybírat i z palety zkušených. Nabízí se Ladislav Šmíd nebo třeba Roman Horák a další navrátilci do extraligy. Někdejšího kouče juniorské reprezentace láká citlivé zapracování mladých do týmu.

"Myslím si, že Euro Hockey Tour je ideální podnik pro mladé hráče. Rád bych sázel na sestavy plné mladíků, ale nechci být alibista a odjíždět s debakly. Uděláme mix... Nechci být ten, který vymýšlí blázniviny," prohlásil.

Svou roli vnímá prestižně i s nadhledem. "Budu chodit hezky oblíkaný a usmívat se na lidi," culil se pod rouškou. Jeho vize má ovšem větší přesah, svou reprezentační misi vidí mnohem závažněji. "Je to o kultuře na stadionech. Sám mám syna, který hraje hokej. Vidím nevraživost mezi rodiči, vůči rozhodčím. Nezměním to asi mávnutím proutku, ale budu se snažit být tím, který to, co hlásá, i dělá," uzavřel Pešán.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články