Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Výkonný výbor schválil Damkové komisi rozhodčích i s Čuřínem

Praha – Dagmar Damková jako šéfka sudích sestavila novou komisi, kterou dnes Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil. Místopředsedou bude Miroslav Tulinger, z minulé komise zůstávají členové Radek Rabušic a Jan Šotek, nově přibyli Milan Ondo, Miroslav Svoboda a Tomáš Čuřín. Už před schválením kandidátů musela Damková hasit jisté kontroverze, zejména kvůli nominování Čuřína, který byl zmiňován v odposleších korupční kauzy Ivana Horníka.

Dagmar Damková
zdroj: isifa/LN autor: František Vlček

Vedení asociace odsouhlasilo novou komisi téměř jednohlasně. "Jen jeden z dvanácti členů se zdržel," uvedl první místopředseda FAČR Dalibor Kučera. "Respektovali jsme přání paní předsedkyně. Ta garantovala morální kodex všech členů a vzala za to záruku," dodal.

Jedním z kandidátů, kteří byli v souvislosti s volbou nejvíce propíraní, byl Tomáš Čuřín. Je to pochopitelné, fotbal už ztratil tolik důvěryhodnosti, že každé další (byť potencionálně) kontroverzní jméno je nepřijatelné. Damková však za svým kandidátem stojí. "Splňuje moje kritéria. To znamená, že byl mezinárodní rozhodčí, ví, jak to chodí a co je na mezinárodní scéně potřeba. V minulé komisi nikdo takový nebyl. Spousta rozhodčích už na hřišti jedná automaticky, ale já si myslím, že u toho musí víc přemýšlet. A s tím Tomáš Čuřín zkušenosti má," řekla jasně deníku Sport.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR schválila komisi rozhodčích

Fotbalová veřejnost ho však zná i v jiné souvislosti – z legendárních odposlechů, ve kterých Horník hovoří s šéfem rozhodčích Milanem Brabcem mimo jiné právě o Čuřínovi a jeho případném nasazování na určité zápasy. "Upřímně, ty odposlechy neznám," oznámila Damková. "Vím, že existovaly. Znám i slavné heslo 'Ivánku, kamaráde', ale třeba tu hru jsem nikdy ani neviděla. Možná je to tím, že jsem žena a cítím to všechno trochu jinak."

O případné roli Čuřína v aféře nic neví. "Je to člověk, který je už dlouhé roky za vodou, takže on tohle neměl a nemá zapotřebí. Proto mi to trochu nejde do hlavy. Vybrala jsem si ho z důvodu, že splňuje kritéria, která chci. Nezavděčím se všem, ale proč mu nedat šanci? Třeba bude on fungovat skvěle, ale nakonec mě zklame někdo úplně jiný. Pokud bude fungovat, jak chci, budu ráda. V opačném případě budu první, kdo řekne: Děkuji, ale takhle jsem si to nepředstavovala," oznámila Sportu.

Bývalá sudí byla navržena na předsedkyni komise na minulém zasedání výkonného výboru, který odvolal předchozí komisi řízenou Luďkem Macelou. Z jeho komise si Damková ponechala Šotka, který se stará o delegáty, a Rabušice, jenž má v kompetenci sportovní přípravu rozhodčích. Nově si vybrala bývalého divizního rozhodčího Svobodu a někdejší mezinárodní rozhodčí Tulingera, Onda a právě Čuřína.

Zůstává i sekretář Josef Krula, který byl jedním z důvodů odvolání minulé komise. O jeho osudu bude rozhodovat nová komise. "Není to jen o mně. Musíme o tom rozhodovat společně. On je zaměstnanec svazu a my se po poradě rozhodneme, jestli doporučíme jeho odvolání, nebo ne," řekla Damková s tím, že první zasedání nové komise bude nejspíš příští týden.

Zdroj
deník Sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články