Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Fotbalová komise rozhodčích dosud nebyla ustavena

Praha - Ostuda českých fobtalových bafuňářů nebere konce. Po neochotě zvolit si nového předsedu Fotbalové asociace (FAČR) minulý týden, se schyluje k dalším sporům a průtahům. Začátkem září odvolaná Komise rozhodčích, kterou vedl Luďek Macela, totiž stále nemá své nástupce. Nyní ji v provizoriu vede bývalá ligová sudí Dagmar Damková, funkcionáři asociace ale dosud nebyli schopni nové složení orgánu, jenž rozhoduje o nasazování rozhodčí do zápasů či jejich potrestání při chybách, jmenovat. Nejvíce otázek se točí kolem způsoby volby.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČT24

Šéfka Damková je z poměrů v asociaci zklamaná. "Bylo domluveno, že po valné hromadě zasedne výkonný výbor a já mu předložím návrh," tvrdí Dagmar Damková. Nakonec se ale funkcionáři na seznamu jmen nových členů komise neshodli. Odmítli také korespondenční metodu per rollam a místo toho navrhli odložit hlasování na 6. října, kdy opět zasedá výkonný výbor. To však předsedkyně komise odmítla. "Čekat ještě takovou dobu? Nakonec jsme se dohodli, že se svolá mimořádné zasedání, uvedla Damková.

"Zase se hrají nějaké politické hrátky. Paní Damková je odbornice, dostala od nás důvěru," odmítá místopředseda FAČR Jindřich Rajchl zasahovat do kompetencí novopečené předsedkyně Komise rozhodčích Dagmar Damkové. Reaguje tak na snahy některých funkcionářů zhatit volbu nového osazenstva fotbalového orgánu metodou per rollam, při které se hlasuje pomocí e-mailu. "Je to citlivá věc, kterou je třeba prodiskutovat osobně, ne prostřednictvím mailu," tvrdí například Dalibor Kučera, nejvýše postavený muž asociace.

Dagmar Damková
zdroj: Isifa/LN autor: František Vlček

Damková Komisi rozhodčích, která se stará o dvě nejvyšší fobtalové soutěžě v zemi, vede jen se svým sekretářem Josefem Krulou, takováto situace je podle ní ale neúnosná. Nejvíce jí je líto samotných sudích, neví totiž co se děje. "Přijde mi, že v českém fotbale panuje totální bezvládí," dodala v rozhovoru pro deník Sport.

Bývalá ligová sudí ve svém návrhu žádná kontroverzní jména nevidí. "Jasně jsem dopředu avizovala, že chci komisi převážně z odborníků, z bývalých mezinárodních rozhodčích. Ostatní na technickou práci," diví se Damková, proč výkonný nechce komisi schválit.

Podle Sportu není nová šéfka ve volbě svých kolegů vázána žádnými omezeními. Úzus, že v komisi musejí sedět zástupci řídících komisí soutěží, předseda pravidlové komise a zástupce České televize už totiž neplatí. Ani bych o to nestál," prohlásil šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý, jenž v bývalém sboru působil.

Zdroj
deník Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články