Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spor o Karabach zasáhl i fotbal. Mchitarjan s Arsenalem do Ázerbájdžánu nejede

Arménský záložník Arsenalu Henrik Mchitarjan se dohodl s vedením londýnského klubu, že ke čtvrtečnímu zápasu Evropské ligy do Ázerbájdžánu s Karabachem nepoletí. Jeho důvody jsou pragmatické - mezi Arménií a Ázerbájdžánem je stále napětí kvůli sporům o Náhorní Karabach, území ležící v Ázerbájdžánu, na němž ale žije 90 procent Arménů.

Henrich Mchitarjan
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Devětadvacetiletý fotbalista se rozhodl, že radši nebude riskovat. Vzhledem k tomu, že v hlavním městě Ázerbájdžánu, Baku, se bude hrát i finále Evropské ligy, zůstává otázkou, jak by se Mchitarjan zachoval v případě, že by Arsenal do závěrečného zápasu došel, což se klidně může stát. "Je to dlouhá doba, než dorazíme do finále, teď se připravujeme na nejbližší zápasy," odpověděl trenér anglického týmu Unai Emery vyhýbavě.  

Zástupce UEFA pro BBC řekl, že jde o společné rozhodnutí hráče a klubu, k němuž přistoupili z bezpečnostních důvodů. Na otázku, jak vidí Emery situaci mezi oběma zeměmi, kouč řekl: "Moje práce je fotbal. Respektuji každou kulturu a respektuji každou zemi, ale neznám každou situaci v každé zemi. Pro mě je to tak, že tady nemůže hrát." 

Gurban Gurbano, trenér Karabachu, řekl, že je to volba Arsenalu, který nechce Mchitarjana vystavit tlaku šedesáti tisíc fanoušků na stadionu. "Nechci, aby politika zasahovala do sportu, ale nic s tím neudělám," konstatoval. Sám by v tom však problém neviděl. "Nebyl by prvním arménským sportovcem, který by přijel do Ázerbájdžánu," dodal.

Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články