Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta se trápila, Vaslui podlehla 0:2

Piatra Neamt (Rumunsko) - Fotbalisté Sparty podlehli v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy na půdě FC Vaslui 0:2, poprvé v sezoně nevyhráli a výrazně si zkomplikovali cestu do hlavní soutěže. Na dnešní porážce se velkou měrou podílel brankář Jaromír Blažek, který si při druhém gólu srazil lehký centr do vlastní branky. Domácí hráči nastoupili bez dvou největších ofenzivních hvězd Wesleyho a Adaíltona, o to bojovněji však hráli. Sparťan Kweuke si sice již po pár vteřinách žádal penaltu, ale jinak hostům vázla kombinace a jejich hra byla hodně nepřesná. Zápas jsme sledovali v on-line reportáži.

Jozef Chovanec
zdroj: ČTK

Oba celky čekaly hlavně na chybu soupeře a tu první udělala Sparta. Řepka s Juharem nabídli při rozehrávce míč soupeři, Sanmartean poslal kolmici na rozběhnutého Gerlema, který šel sám na Blažka. Stačil míč prohodit kolem něj a následně do něj nabourat. Volný míč doběhl zimbabwský útočník Temwanjera a otevřel skóre. Blažek se musel po těžkém střetu nechat ošetřit, ale v zápase pokračoval.

Jaromír Blažek o svém zranění

"Byla to hloupost, měl jsem se nechat vystřídat dřív. Třeba by pak ten druhý gól nepadl," přiznal Blažek, kterého do druhé půle nahradil Milan Švenger. "Chtěl jsem nechat Milana se připravit, aby šel do druhé půle pořádně rozcvičený a ne přímo z lavičky," vysvětlil, proč se střídáním váhal.

Spartu rychle inkasovaný gól ještě více znejistil a v její hře směrem dopředu chyběla přesnost i myšlenka. V kombinaci s hrou domácích obránců na samé hranici pravidel se na první střelu Pražanů na branku čekalo až do 34. minuty, kdy Kweuke sklepl míč Sionkovi, ale jeho slabý pokus domácího brankáře neohrozil.

Místo toho přišla pohroma na druhé straně v podobě obrovské Blažkovy chyby. Na pravé straně obrana Sparty pozapomněla na beka Milanova, jehož centr vypadl Blažkovi z rukavic přímo do branky. Přitom kdyby se míče zkušený gólman nedotknul, skončil by zřejmě těsně vedle. Blažek zřejmě byl stále otřesen po střetu před prvním gólem a do druhé půle ho nahradil Švenger.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Vaslui - Sparta

Sparta začala druhý poločas aktivněji a měla územní převahu, ale vyložená šance nepřicházela. Navíc domácí stále častěji hru zdržovali a kouskovali, k čemuž jim pomáhal i rozhodčí, který jejich počínání dlouho toleroval.

Po hodině hry se dostal odražený míč k Vackovi, který z hranice vápna v první jasnější šanci přestřelil. Domácího gólmana pak prověřil táhlou střelou Pamič, ale vytoužené snížení nepřicházelo.

Místo toho mohl přijít definitivní hřebíček do rakve. Temwanjera ale v závěru trefil jen tyč, Gerlema při dorážce vychytal Švenger a zachránil Spartě alespoň částečnou naději do odvety. Sparta je od roku 1982 prvním českým týmem, který na rumunské půdě prohrál. Naopak její soupeř udržel domácí neporazitelnost v evropských pohárech.

FC Vaslui - AC Sparta Praha 2:0 (2:0)

Branky: 13. Temwanjera, 36. Milanov. Rozhodčí: Szabó - Vamos, Varga (všichni Maď.). ŽK: Costin, Gerlem, Buhaescu, Zmeu - Blažek, Sionko, Zápotočný. Diváci: 5500.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články