Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rošického stadion v ohrožení. FAČR jej hodlá prodat, zřejmě pak bude zbourán

Praha – Na jeho místě mohl stát nový národní fotbalový stadion, a i proto Stadion Evžena Rošického Fotbalová asociace České republiky před pouhými třemi lety pořizovala. Jenže tahle myšlenka padla, a tak FAČR stadion chystá prodat. A poté, co tak učiní, by mohl ustoupit developerskému projektu.

Stadion Evžena Rošického na Strahově
zdroj: ČT sport

Když Česká unie sportu stadion Fotbalové asociaci prodávala, muselo se vedení českého fotbalu zavázat, že stánek zůstane sportovištěm až do roku 2028. Teď se ovšem vedení ČUS dohodlo na tom, že navrhne květnové valné hromadě, aby FAČR závazek plnit nemusel za kompenzaci okolo 10 milionů korun. Spolu s ním se ČUS vzdá i možnosti předkupního práva, které by měla, kdyby se FAČR doopravdy rozhodla k prodeji.

"Když město a stát rozhodly, že nebudou investovat v řádech miliard do stadionu na Strahově kvůli dopravní obslužnosti, tak si pohráváme s myšlenkou na prodej," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Stadion nyní nevyužívá žádný klub, jako tomu bylo ještě poměrně nedávno v případě azylu Slavie či střížkovských Bohemians. A náklady na roční provoz podle iDnes.cz činí okolo 20 milionů korun, což podle FAČR vzhledem k dalším plánům není příliš udržitelná situace.

"Máme totiž před sebou výrazné investice směrem k Ladronce, kde chceme stavět administrativní budovu pro svazy, dvě hřiště a krytou halu. Ale ještě nejsme ve fázi, kdy by padlo jakékoli rozhodnutí," dodal Pelta.

Celková částka, kterou ČUS vyinkasuje za převod stadionu, činí 288,8 milionu korun, z toho zbývá doplatit zhruba 119 milionů. Podle Pelty využije FAČR na uhrazení kompenzace peníze, které ušetřila, když nakonec nekandidovala na spolupořadatelství mistrovství Evropy 2020.

"Pro ČUS se jedná o velice lukrativní transakci. Celkový benefit z ní se navýší na částku 288,8 milionu korun, navíc přinese potřebné pozemky pro výstavbu nového Domu sportu, v němž bude sídlo ČUS, svazů, síň slávy českého sportu a v případě zájmu i sídlo Českého olympijského výboru," prohlásila ČUS.

Na stadion už si brousí zuby investoři a developeři, jedná se totiž o jedny z nejlukrativnějších pozemků v celé republice. Podle Aktuálně.cz se spekuluje o tom, že by zájem měly především finanční skupiny Penta a J&T.

Prodej stadionu by ale nejvíce mohl brzdit územní plán, jelikož vedení Prahy chce Strahov zachovat jako sportovní lokalitu. "Varovala bych všechny soukromé investory, kteří si chtějí kupovat pozemky s funkčním využitím pro sport a plánovat na nich bydlení. Město nemá žádný zájem na tom, aby se tam územní plán měnil," uvedla pro MfDnes náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Stadion Evžena Rošického byl otevřen v roce 1926 a v roce 1978 prošel rekonstrukcí. V minulosti hostil hned několik ligových celků včetně Sparty, Slavie, Bohemians a Dukly, které tam hrály při rekonstrukci svých stadionů. Pravidelně byl dějištěm finále poháru, zároveň zde bylo překonáno několik atletických světových rekordů – zápis si zde připsal Sergej Bubka ve skoku o tyči, ale také Tomáš Dvořák v desetiboji.

Dnes stadion využívají na tréninky fotbalové reprezentace, rozhodčí a atleti z Vysokoškolského sportovního centra. Provozní ztráta se v předchozích letech pohybovala v rozmezí 1,2 až 2,9 milionu korun ročně.

FAČR původně arénu získala do svého vlastnictví s cílem vybudovat národní stadion pro 30 tisíc lidí, který by spolupořádal mistrovství Evropy 2020. Asociace ale nedostala příslib od státu a vedení fotbalu od projektu i kandidatury odstoupilo.

"Bylo zpracováno několik variant rekonstrukcí od národního fotbalového stadionu po multifunkční stadion, který měl být primárně určený pro fotbal, sloužit měl ale i atletům. V projektu se počítalo s mobilními tribunami, které by při fotbalových zápasech zakryly atletickou dráhu. Varianta rekonstrukce nebyla doposud realizována, neboť rekonstrukci nikdy finančně nebyl ochoten podpořit stát ani hlavní město Praha," řekl Jan Zikl, který je na FAČR zodpovědný za správu stadionu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, aktualne.cz, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články