Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Národní stadion znovu v plánu FAČR? Pelta chce koupit malý Strahov

Praha - Fotbalová asociace vážně zvažuje koupi stadionů a dalších sportovišť na pražském Strahově, informuje deník Insider. Jedná se hlavně o stadion Evžena Rošického, na němž dlouho hrála i pražská Slavia před výstavbou nového stánku v Edenu. Zároveň údajně není vyloučeno, že FAČR znovu pracuje s myšlenkou výstavby Národního stadionu. ČSTV se o prodeji či dlouhodobé zápůjčce objektů a pozemků rozhodne 1. prosince na své valné hromadě.

Stadion Evžena Rošického
zdroj: Lidové noviny

Předseda FAČR Miroslav Pelta by údajně preferoval variantu nákupu pozemků i budov. Fotbalová asociace by se tak spolu s Prahou 6 starala o stadion Evžena Rošického, těsně sousedící stadion Přátelství a také chátrající hotel Coubertin. Co s nimi, naznačuje memorandum o společné vůli, které spolu podepsaly FAČR a Městská část Praha 6. Dokument se zmiňuje o zájmu asociace vybudovat komplex Národního stadionu na Strahově.

Šéf českého fotbalu je přitom k tematice Národního stadionu zdrženlivý. "Hovořit o něčem takovém je předčasné. Bude záležet na stavu státní kasy nebo pokladen města či FAČR," uvedl Pelta. Celková investice do Národního stadionu by přitom podle projektu v memorandu přišla na 3 miliardy korun. Cena samotných pozemků prý ještě není známá. "To teď zkoumají experti, připravují posudek. Prvním krokem operace jsou slučovací vlastnické vztahy," podotkl Pelta.

Prioritou FAČR je, aby na Strahově nejprve vyrostlo administrativní centrum, v němž by asociace našla nové sídlo. Její zástupci už avizovali, že na jeho výstavbu získali granty od FIFA ve výši 800 000 dolarů a od UEFA pak 5,5 milionu eur, dohromady asi 150 milionů korun. Stavět by se mohlo ještě v letošním kalendářním roce.

FAČR chce získat i pozemek, na němž má nové sídlo asociace stát. "Chceme revitalizovat celé to území Strahova. Nejprve postavit nové sídlo svazu, pak se věnovat stadionu Přátelství, pak Rošického stadionu. V plánu je i rekonstrukce hotelu Coubertin," nastínil své představy Pelta.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Insider [http://www.denikinsider.cz/]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články