Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČUS schválila směnu nemovitostí s fotbalovou asociací a Prahou

Nymburk - Valná hromada České unie sportu (ČUS), bývalého Českého svazu tělesné výchovy, schválila trojsměnu pozemků a staveb na Strahově s Prahou a Fotbalovou asociací České republiky (FAČR). "Potřebujeme sídlo, které bude důstojné, odpovídající mezinárodním standardům a rovněž klademe důraz na nízké provozní náklady. Dosavadní prostory nejsou vyhovující ani v jednom směru," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Po administrativním převodu majetku vznikne ČUS u fotbalové asociace pohledávka přes 100 milionů korun, kterou si unie vybere bezplatným užíváním sídla FAČR, jež vzniká v těsné blízkosti stadionu Přátelství. V současných prostorách zůstane ČUS dočasně v nájmu.

"Těší mě, že se nám podařilo vypořádat se s dědictvím z minulosti, kdy se na Strahově před spartakiádami stavělo překotně a vlastnické vztahy se přitom příliš neřešily. Trojsměnou zakončíme složité období různorodých majetkových vztahů na Strahově, je to další krok na cestě k novému sídlu ČUS a sdružených sportovních svazů," uvedl Jansta v tiskové zprávě.

Je nám líto, video expirovalo.
Strahov bude nově vlastnit Praha a FAČR

ČUS vložila do směny budovy na Strahově a v Bubenči a pozemek v Kyjích za téměř 110 milionů korun. FAČR směnila pozemky na Strahově v hodnotě za více než 28 milionů korun a hlavní město se na výměně podílelo pozemky na Strahově a v Podolí za 250 milionů korun.

"Bylo potřeba sjednotit vlastnictví pozemků a staveb na nich stojících v areálu Strahova tak, aby byly zachovány funkčně a provozně logické celky. Zvolili jsme nejjednodušší cestu vzájemné směny," uvedl finanční ředitel ČUS Pavel Benda.

Zatímco v roce 2011 se tehdejší ČSTV potýkal s dluhy a ztrátovým hospodařením, ČUS je podle tiskové zprávy po reorganizaci fungující společností, která řadu dluhů splatila a na účtu má peníze připravené na zaplacení zbývajících dluhů.

Nyní se chce vedení ČUS soustředit na přípravu zákona o podpoře sportu. Po dohodě s Českým olympijským výborem se zaměří především na podporu sportu v krajích a obcích.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články