Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Patnácté místo v žebříčku koeficientů se mírně přiblížilo, ale pořád je daleko

Dvě výhry českých týmů ve čtvrtečních zápasech Evropské ligy opět upravily žebříček národních koeficientů UEFA. Slavia a Liberec si pomohly k posunu o jednu příčku na 18. místo. Zároveň opět mírně snížily manko na 15. pozici, která ještě znamená pět účastníků v pohárech. Na patnácté Dánsko ztrácejí české týmy 2,825 bodu. Posun do elitní patnáctky tak stále není moc reálný.

Abdallah Sima a Jan Kuchta se radují z branky
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

České kluby se vinou odečtu výsledků za nadprůměrnou sezonu 2015/16 v úvodu tohoto pohárového ročníku propadly až na 21. místo. V základní skupině Evropské ligy ale ve čtvrtek potřetí za sebou vyhrály dva ze tří zápasů a v žebříčku se posouvají. Aktuálně se dostaly před Švýcarsko.

Díky výhře Slavie nad Beer Ševou 3:0 a vítězství Liberce 2:1 v Gentu snížily tuzemské týmy ztrátu na elitní patnáctku o 0,425 bodu. Sparta prohrála 1:2 v Lille a tentokrát nic nezískala. Za vítězství v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, za remízu jeden. Zisk se dělí počtem zástupců v pohárech, v českém případě pěti.

Nyní se hraje o nasazení až pro sezonu 2022/23. V ročníku 2021/22 má ještě český fotbal dál jistých pět účastníků v pohárech, neboť se po minulé sezoně těsně udržel v patnáctce.

Aby se tuzemské kluby mezi nejlepších patnáct zemí vrátily, musely by přeskočit ještě tři země. Čtrnáctý Kypr a těsně patnácté Dánsko mají před posledním kolem skupin ve hře už jen jeden tým a jejich zbylý zástupce už ani nemůže postoupit do jarní části pohárů, kterou si naopak zahraje Slavia. Také šestnáctému Srbsku připisuje body už jen Crvena zvezda Bělehrad, která ale postupuje. Sedmnácté Řecko má ve hře tři týmy, naději na postup z nich má už jen Olympiakos Pireus.

Slavia, Sparta a Liberec by musely v této sezoně získat ještě o minimálně 15 bodů více než dánský Midtjylland nebo kyperská Omonia Nikósie. To znamená, že by musely vyhrát ještě aspoň sedm zápasů a jeden remizovat.

Zároveň by české trio muselo získat minimálně o šest bodů víc než Crvena zvezda, na Srbsko totiž tuzemské kluby aktuálně ztrácejí 1,2 bodu. A k dostižení Řecka už stačí uhrát jen o remízu víc. Zároveň české týmy pod sebou musejí udržet devatenácté Švýcarsko, které ztrácí jen 0,075 bodu. Posun na 15. místo je tak stále málo reálný.

Oproti minulé sezoně se českým týmům v pohárech daří mnohem víc. V tomto ročníku uhrály už 24 bodů, což je například stejně jako dvanáctá Ukrajina a od 13. místa nejvíc spolu s Izraelem, který je na 21. pozici. Slavia a Liberec zatím přispěly 8,5 body, Sparta 4, Plzeň 2,5 a Jablonec 0,5.

Pokud se tuzemské kluby nevrátí do elitní patnáctky, v přespříští sezoně budou hrát poháry jen čtyři české týmy a přijdou o jedno místo v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže by šel pouze šampion, zbylou trojici by čekala Evropská konfederační liga, která bude mít premiéru od příštího ročníku. V sezoně 2021/22 do ní půjdou dva z pěti českých zástupců, první dva celky z domácí ligy čeká kvalifikace Ligy mistrů a jeden tým pak Evropská liga.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články