Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Liberec to na Gent umí, ale udržet naději na postup mu to nepomohlo

Jak řekli, tak udělali – tak se dají převést v praxi slova trenéra Hoftycha, který hlásil, že jeho tým bude v Belgii vycházet ze zajištěné obrany, ale zůstane nebezpečný. A ten i podruhé ve skupině Evropské ligy dokázal porazit Gent. Góly Mary a Kačaraby zápas rozhodly, za domcí už jen snížil Roman Jaremčuk na 1:2, ale po remíze CZ Bělehrad s Hoffenheimem ztratil český celek i teoretickou naději na postup do jarní části soutěže. Vedení belgického klubu po utkání odvolalo trenéra Wima De Deckera.

Jusuf dává gól gentu
zdroj: ČTK/Belga autor: Jasper Jacobs

Zápas českého mužského týmu poprvé v pohárových soutěžích UEFA řídila žena. Utkání v Gentu rozhodovala trojice ukrajinských sudí v čele s hlavní Katerynou Monzulovou.

Gent stejně jako v úvodním vzájemném duelu od začátku více držel míč a byl aktivnější, ale znovu se mu nevedlo ve finální fázi. V šesté minutě se dostal do otevřené obrany Bukari a hosty poprvé zachránil brankář Nguyen, který zmenšil úhel a střelu vyrazil.

Poté se domácí u rozhodčí Monzulové marně dožadovali penalty a na druhé straně v dobré pozici hlavičkoval vedle Hilál. V 21. minutě měl další šanci Bukari, z úhlu ale Nguyena opět nepřekonal. Následně pálil vedle Jaremčuk.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Gent – Liberec

Ve 32. minutě nečekaně otevřeli skóre po povedeném brejku Severočeši. Mara si narazil míč s Peškem a ve vápně s pomočí teče Mohamaddího překonal brankáře Bolata. Liberec se prosadil z první střely mezi tyče.

"Byla to klasická brejková situace, co nacvičujeme. Bery (Beran) sebral balon, narazil s Kamilem (Marou) a poslali mi to dopředu. Hledal jsem pak nejlepší řešení. První myšlenka byla skrytá střela na zadní tyč, ale hráč se mě snažil dostat na levou nohu. Všiml jsem si Kamila, který skvěle nabíhal a s pomocí teče skóroval," řekl Pešek.

Gent, kterému patří v belgické lize až 11. místo, inkasovaný gól rozhodil a hosté brzy po přestávce zvýšili. Z přímého kopu z hranice vápna ještě Hilál trefil brankáře Bolata, ale v 55. minutě už Liberečtí dotlačili po závaru míč za čáru. Gól byl připsán Kačarabovi.

V 59. minutě domácí snížili, po narážečce s Dorschem se trefil zhruba z 20 metrů přesně k tyči Jaremčuk. Vzápětí mohl odpovědět Hilál, ale radost mu zkazila tyč. Bahrajnský útočník se neprosadil ani v 80. minutě, kdy nevyužil sólový únik. Hosty už to ale nemuselo příliš mrzet, v nervózním závěru plném žlutých karet cenné vítězství udrželi.

KAA Gent - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branky: 59. Jaremčuk - 32. Mara, 55. Kačaraba. Rozhodčí: Monzulová - Ardaševová, Strilecká (všechny Ukr.). ŽK: Mohammadí, Kums, Hanche-Olsen, Bukari, Jaremčuk - Mara, Matoušek, Sadílek, Rabušic. Bez diváků.

Gent: Bolat - Hanche-Olsen, Arslanagic, Fortuna - Castro-Montes (57. Kleindienst), Dorsch, Owusu (62. Bezus), Kums, Mohammadí - Bukari - Jaremčuk. Trenér: De Decker.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Jugas, Mikula - Sadílek - Pešek (74. Matoušek), Mara, Beran (67. Hromada), Mosquera - Hilál (85. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Myslím, že jsme sehráli dobrý zápas. Je vidět, že mužstvo po covidovém výpadku už je dotrénované. Už v předešlém zápase s Hoffenheimem bylo vidět, že se vracíme do běžecké a herní formy. Tam to na soupeře nestačilo, dnes jsme až na určité momenty stačili. Hráli jsme aktivně, každý hráč ze sebe vydal maximum a za to jsme byli odměněni vítězstvím. Dokázali jsme s nimi podruhé zvítězit, čehož si hodně ceníme. Nenašel bych jediného hráče, který hrál pod své možnosti. Za mě postoupila dál dvě nejlepší mužstva, jsem rád, že my jsme udělali nějaké body do koeficientu a snad ještě nějaké přidáme s Crvenou zvezdou."

Jakub Pešek (záložník Liberce): "Jsou to krásné pocity, protože jsme stáli před velkým týmem, který hrál fakt kvalitně. My jsme je zaslouženě týmovým výkonem přetlačili. Jsem za to strašně šťastný. Škoda, že jsme dostali ten gól na 1:2, že jsme byli pod větším tlakem. Ale měli jsme tam zase náznaky, že jsme mohli zvýšit vedení. Konec byl takový nervózní a hektický, ale šli jsme si za tím vítězstvím víc."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články