Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Tři góly v brance Beer Ševy a Slavia si zajistila evropské jaro

Slavia se poučila z porážky v Izraeli a v Edenu se už nenechala Hapoelem Beer Ševa zaskočit. Pražané věděli, že jim k jistotě účasti v play-off Evropské ligy stačí bod, ale radši si uhráli hned tři. Po půlhodině udeřil nejdříve hlavou Sima, chvíli poté napřáhl z hranice velkého vápna Stanciu, a když už ve druhé půli Pražané v klidu vládli a šli si pro čtvrtou výhru ve skupině, potvrdil ji třetí trefou opět Sima. 

Slavia - Beer Ševa
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Slavia si od sezony 2007/08 zahraje jarní část evropských pohárů teprve podruhé. Předloni pod trenérem Jindřichem Trpišovským rovněž postoupila ze skupiny Evropské ligy a došla až do čtvrtfinále. Soupeře pro úvodní kolo jarní vyřazovací fáze přisoudí Pražanům 14. prosince los ve švýcarském Nyonu.

Slávisté, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si spolu s dnešní výhrou a již jistým postupem dosud v této sezoně evropských pohárů vydělali 10,7 milionu eur (téměř 283 milionů korun). Navíc ještě dostanou prémii za umístění v tabulce, která bude činit 500 tisíc či milion eur. Další finance si mohou připsat v případě bodového zisku v Leverkusenu a postupu ve vyřazovací části.

Přestože ani po dnešním zmírnění opatření proti šíření koronaviru a přechodu do třetího stupně protiepidemického systému nesmí v Česku na sportovní akce diváci, mohlo být v Edenu 600 negativně otestovaných lidí z řad partnerů klubu.

Slavia si proti Beer Ševě vytvořila první příležitost v sedmé minutě. Masopust vypálil zpoza šestnáctky, ale gólman Levita míč vytáhl. Pražané se poté nemohli dostat k výraznějšímu ohrožení branky, ale v 31. minutě se dočkali první trefy.

Kuchta nacentroval do vápna, Levita špatně načasoval výběh a Sima hlavou do prázdné branky otevřel skóre. Devatenáctiletý Senegalec se v Evropské lize zapsal mezi střelce ve třetím utkání po sobě.

O pět minut později Pražané zvýšili. Twitův odkop z vápna zachytil Stanciu, na jehož střelu z hranice šestnáctky Levita nedosáhl.

Po změně stran domácí bez problémů kontrolovali náskok, Hapoel za celý zápas nevystřelil přímo na branku. Blízko třetího gólu se ocitli Kuchta s Olayinkou, jenže zakončení jim nevyšlo podle představ.

Konečný výsledek stanovil v 85. minutě Sima, který si naběhl do vápna na Olayinkovu přihrávku a pomocí Twitovy teče a odrazu od tyče vstřelil druhý gól v utkání.

Vršovický celek, kterému k postupu dnes stačila i remíza, vyhrál v Evropské lize počtvrté za sebou a Beer Ševě oplatil říjnovou prohru 1:3.

Slavia Praha - Hapoel Beer Ševa 3:0 (2:0)

Branky: 31. a 85. Sima, 36. Stanciu. Rozhodčí: Bognar - Buzás, Szert (všichni Maď.). ŽK: Masopust - Bareiro, Keltjens. Bez diváků.

Slavia: Kolář - Masopust (81. Provod), Kúdela, Zima, Oscar (61. Bořil) - Holeš - Sima, Ševčík (81. Traoré), Stanciu (64. Lingr), Olayinka - Kuchta (81. Musa). Trenér: Trpišovský.

Beer Ševa: Levita - Dadya, Kabha, Taha (81. Gamoun), Cedek, Twito - Sallalich (62. Josefi), Bareiro (46. Madmon), Keltjens, Josué (76. Hatuel) - Varenne (61. Šviro). Trenér: Abukasis.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Osobně řadím postup strašně moc vysoko. V momentě, kdy nám nalosovali do skupiny Leverkusen a Nice, týmy z vyspělých soutěží, bylo jasné, že abychom šli dál, musíme jednoho z nich vyřadit. Nám se povedlo jít dál, nechat za sebou Nice a mít po pěti kolech 12 bodů, což je pro tým neskutečný úspěch. Kolo před koncem máme jasný postup a ještě jedeme bojovat do Leverkusenu o první místo. Dal bych to na úroveň postupu do Ligy mistrů a tažení v Evropské lize do čtvrtfinále před dvěma lety."

Jossi Abukasis (trenér Beer Ševy): "V prvním poločase jsme hráli dobře a mohli jsme ze zápasu vytěžit daleko víc. Bohužel se to nepodařilo. Někdy jsou horší dny a někdy lepší."

Ondřej Kúdela (obránce Slavie): "Jsme rádi, že jsme to zvládli, protože poslední krok bývá vždycky nejtěžší. Jsem rád, že jsme to hlavně zvládli doma, nechtěli jsme to nechávat na poslední zápas. Začátek zápasu byl trošku nervózní z naší strany, ale chtěli jsme držet balon, což se nám dařilo. Pak nás uklidnily góly a de facto jsme měli celý druhý poločas pod kontrolou."

Lukáš Masopust (obránce Slavie): "Bylo to příjemné, když tady byla trošku atmosféra. Jsme rádi, že jsme postoupili už teď, zvládli jsme to relativně v klidu, nepřipustili jsme žádné drama. Teď nás čeká derby. Zápas s Leverkusenem budeme řešit po Spartě."

Jan Kuchta (útočník Slavie): "Dneska jsme zvládli, co jsme chtěli. Chtěli jsme potvrdit první mečbol. Od začátku jsme kontrolovali hru, měli jsme to ve svých rukách. Dali jsme rychlé dva góly a pak už jsme to dohráli. Do Leverkusenu pojedeme poprat se o první místo, určitě jim ho nedáme zadarmo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články