Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Oslabenou reprezentaci čeká proti Bělorusku pokračování kvalifikace MS

Reprezentaci čeká po vydařeném vystoupení na letním evropském šampionátu pokračování kvalifikace o účast na mistrovství světa v příštím roce. Národní tým má po úvodních třech březnových zápasech na kontě čtyři body, a pokud chtějí Češi dál pomýšlet na přímý postup, nezbývá jim než v Ostravě porazit Bělorusko. Trenér Jaroslav Šilhavý se musí vyrovnat s nezvykle vysokým počtem absencí, z nejrůznějších důvodů mu schází bezmála dvacítka hráčů. Přímý přenos sledujte od 20:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Český tým v březnu na úvod kvalifikace vyhrál na neutrální půdě nad Estonskem 6:2, pak zaskočil lídra žebříčku reprezentací Belgii remízou 1:1, ale následně podlehl ve Walesu 0:1.

Reprezentanti ztrácejí z druhého místa v pětičlenné skupině tři body na vedoucí Belgii, na jejímž hřišti se představí v neděli, kdy načnou druhou polovinu osmizápasové kvalifikace.

Samostatná reprezentace si zahrála na mistrovství světa jen jednou v roce 2006. Přímo na šampionát do Kataru postoupí pouze vítězové skupin, týmy z druhých míst čeká play-off.

V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají případně velkou šanci obsadit jedno z těchto dvou míst.

"Po posledním prohraném zápase ve Walesu nám nezbývá nic jiného než naplno bodovat, abychom si ve skupině udrželi naději na postup. Zbývá ještě více než půlka zápasů. Věřím, že to dokážeme odčinit a celou kvalifikaci dokončit v náš prospěch," uvedl český brankář Tomáš Vaclík.

Proti Bělorusku je národní tým jasným favoritem. Český celek vyhrál všech pět dosavadních vzájemných zápasů a pokaždé to bylo minimálně o dvě branky.

Soupeř v kvalifikaci dosud odehrál jen dvě utkání - nejprve porazil Estonsko 4:2 a poté utrpěl debakl 0:8 v Belgii.

"Určitě budeme favoritem. Ale víme, jak se fotbal strašně vyrovnává. Nesmíme to podcenit, což neuděláme. Věřím, že zápas bude v naší režii a zvládneme to," prohlásil český obránce Milan Havel, který je jedním ze čtyř nováčků v nominaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: Šilhavý a Sáček před další částí kvalifikace MS

Kouč Šilhavý musel udělat nezvykle mnoho změn a z úspěšného Eura postrádá řadu hráčů. Kvůli trestu za vyloučení ve Walesu schází nejlepší střelec Patrik Schick, který se na šampionátu blýskl pěti góly, některé opory vyřadilo ze hry zranění a kapitán Vladimír Darida zase ukončil kariéru v národním týmu.

Několik klíčových hráčů ze zdravotních důvodů chybí i Bělorusům. "Absencí je opravdu hodně, to číslo je enormní. Ze soupisky Eura nám chybí hodně hráčů. Ale věřím, že to zvládneme. Budeme muset všem novým hráčům pomoct a adaptaci jim ulehčit," poznamenal Vaclík.

Reprezentace se představí v Ostravě téměř po pěti letech od bezbrankové remízy s Ázerbájdžánem. "Domácí zápas před zaplněným stadionem jsme naposledy zažili před necelými dvěma lety. Pamatuju si, jak jsme tehdy v Plzni slavili postup na Euro. Byl bych moc rád, kdybychom si podobnou atmosféru zopakovali teď v Ostravě," uvedl Šilhavý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články