Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Odvolávání Damkové se nekoná. Pelta slibuje, že si s Berbrem a Kovaříkem promluví

Riga – "O Damkové a jejím odvolání jsme jednat nemohli a nic jsme nevyřešili. Ale slibujeme, že se o Berbrovi a jeho vládě nad rozhodčími budeme ještě bavit." Tak by se dalo shrnout prohlášení, které vydal Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR po svém netrpělivě očekávaném rižském jednání, na němž fotbaloví bossové přislíbili vypořádat se s kauzou místopředsedy FAČR Romana Berbra. Ten podle bývalých sudích Libora Kovaříka a Radka Kociána ovládá komisi rozhodčích, vedenou jeho životní partnerkou Dagmar Damkovou.  

Kovařík v polovině srpna ukončil kariéru rozhodčího a následně o dvanáct dní později v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, že hlavním důvodem je Berbrův vliv na komisi rozhodčích, kterou prý ovládá mafiánskými praktikami.

Před pár dny podpořil Kovaříka i další bývalý sudí Kocián, jenž tvrdil, že Berbr stál v roce 2012 za koncem jeho kariéry v lize. Aférou se měl zabývat výkonný výbor FAČR na svém výjezdním zasedání v Rize. Realita ukázala, že fotbaloví fanoušci mohou ve změny sice doufat, zatím se ale žádných nedočkají.

"Z technického pohledu nemohl být zařazen bod odvolání komise rozhodčích nebo předsedkyně na jednání výkonného výboru. Ten může ustavovat komise a odvolávat předsedy a její členy pouze na návrh předsedy Ligového shromáždění (Dušana Svobody)," řekl generální sekretář Rudolf Řepka.

"I kdyby tady pan Svoboda byl přítomen, přesto bych apeloval, abychom to na program jednání nedávali. V žádném případě neberu na lehkou váhu, když nějaký rozhodčí, který působil v lize dlouhá léta, ukončí činnost. V tuto chvíli to vypadá, že tu zuří válka, že je to neudržitelný stav, ale je třeba bez emocí říct fakta. Něco jiného by bylo, kdyby pan Kovařík řekl, že za ním přišel pan Berbr s tím, že má zápas vyhrát Příbram nebo Jablonec," doplnil Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Damková v čele komise nekončí, VV o jejím odvolání ani nehlasoval

Pelta plánuje pohovory

V příštím týdnu si Pelta plánuje s aktéry kauzy promluvit, načež prý podnikne další kroky. Ty má prý již připravené, s veřejností se však o své plány podělit nehodlá. "Rozhodl jsem se, že se všemi aktéry, kterých se to týká, budu chtít jasné pohovory. Vzbudilo to ve fotbalovém prostředí velké emoce a je třeba, abychom přijali konkrétní opatření," dodal Pelta s tím, že by aféru chtěl vyřešit do příštího zasedání výkonného výboru na začátku října. 

"Prodlužování kauzy a nejasný postoj výboru zadává ke spekulacím. V příštím týdnu proto chci vést debaty a nejpozději na příštím výboru bychom chtěli zaujmout další kroky, které mám už připravené," řekl šéf FAČR. 

S Berbrem se bez problému dohodneme

Vliv místopředsedy Berbra na komisi rozhodčích prý Pelta neřešil dříve, protože před vystoupením sudího Kovaříka podle vlastních slov o ničem nevěděl, nebo si to přenejmenším alespoň neuvědomoval. Zároveň ale ujišťuje, že ve věci má velký přehled a s Berbrem se na nových pořádcích bez obtíží dohodne.

"Do prohlášení pana Kovaříka jsem neměl žádné indicie, že moje přítomnost nebo pana Berbra na seminářích rozhodčích je problémem. Když nikdo nepřijde a neřekne, že je problém, tak my nemáme co konat. Nebude ale problém, abychom si s panem Berbrem nastavili nová pravidla," dodal.

"Zase mě nepodceňujte, mám o tom velký přehled, to buďte úplně klidní. Chci si jen s těmi lidmi v klidu sednout a probrat to, protože mi tam něco nehraje," vysvětloval své plány Pelta. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články