Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bývalý sudí Kovařík: Komisi rozhodčích řídí fakticky Berbr

Praha - Podle bývalého sudího Libora Kovaříka fakticky neřídí komisi rozhodčích Dagmar Damková, ale místopředseda svazu Roman Berbr. Ten je jejím manželem. "Je potřeba si říct, že od začátku její kariéry ji vedl za ruku Berbr. Pro mě je tento stav, kdy je i ve funkci šéfky komise pod absolutním vlivem svého stvořitele, už dál nepřijatelný," řekl Kovařík deníku Sport, kde vylíčil metody, které Berbr pro ovládání rozhodčích používá - veřejné zesměšňování na seminářích, vyhrožování, nucení k podpisům různých petic.

"Asi před rokem a půl jsem absolutně ztratil motivaci a chuť do pískání. Uvědomil jsem si, že o mně rozhoduje jediný člověk. Navíc člověk, který má estébáckou minulost," řekl Kovařík. Ten Damkové vyčítá, že za čtyři roky, co rozhodčí vede, měla pouze jedinou přednášku. "Na dvou slidech nám ukázala, kdo jsou členové komise rozhodčích UEFA," dodal s tím, že na seminářích UEFA i všech evropských zemích je standardem, aby šéf komise měl přednášky a svým rozhočím sděloval, co by měli a neměli pískat.

Podle Kovaříka vedl přednášky Miroslav Liba, který oficiálně není členem komise rozhodčích. "Odborně byly ale na výši a Damková by podle mě jen těžko dosahovala jeho úrovně," uvedl. Kovařík drží se 197 odpískanými zápasy rekord české ligy. V posledních letech byl českou dvojkou na mezinárodní listině za Pavlem Královcem.

Funkcionáři FAČR Berbr a Pelta
zdroj: ISIFA

"Má kolem sebe skupinu vyvolených. To jsou rozhodčí, kteří k němu mají blízko historicky, regionálně, politicky, popřípadě mohou být užiteční nějakým jiným způsobem. A tyto rozhodčí také v případě sporných situací vždy podpoří. A když už se jim něco nepovede, dostávají nižší nebo žádné tresty," popsal Kovařík způsob, jakým Berbr rozhodčí řídí. Konkrétně jmenovat své kolegy nechce. "Nechal bych to nezodpovězené," řekl.

Zdroj
ČT sport, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články