Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berbr už na semináře rozhodčích nesmí, rozhodl Pelta

Praha – Nikdo z vedení Fotbalové asociace ČR, včetně místopředsedy Romana Berbra, se již nebude účastnit seminářů rozhodčích. Takový je výsledek jednání, které inicioval předseda asociace Miroslav Pelta v návaznosti na závažná prohlášení bývalého sudího Libora Kovaříka o ovlivňování rozhodčích. Schůzky se zúčastnila šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková a právě Berbr. Ten odmítl, že by měl na komisi jakýkoli vliv.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

"Předmětem jednání vedení FAČR bude i výběr lokalit pro zahraniční soustředění. Případné další kroky budou záležet na tom, co si vyslechnu od samotného pana Kovaříka, iniciátora celé kauzy, s nímž jsem ještě neměl možnost hovořit," uvedl Pelta.

Ten podle svých slov obdržel informace od samotných ligových rozhodčích, které jsou naprosto odlišné od těch, které Kovařík komunikuje přes média. "Smutné je, že rozhodčí poté, co sami ukončí kariéru, sdělují své pocity do médií, přičemž za mnou v době aktivního výkonu nepřijdou. Je mi to líto, protože to poškozuje celý fotbal," dodal.

Berbr obvinění Kovaříka odmítl. "S rozhodčími jako člen vedení asociace a bývalý rozhodčí samozřejmě komunikuji, ale jednání komise rozhodčích jsem se nikdy nezúčastnil a její činnost nijak neovlivňuji," zdůraznil s tím, že kdyby měl na komisi a její rozhodování vliv, Kovařík už po mnoha chybách, které za poslední dva roky udělal, profesionální soutěže nepíská. "Pokud s námi mluví místopředseda Berbr, vyjadřuje vždy pouze svůj osobní názor, byť bývá někdy kritický," podpořil ho rozhodčí Pavel Královec.

Z vyjádření komise rozhodčích: "Zásadně se ohrazujeme proti výrokům Kovaříka. Jeho vyjádření je bezprecedentním útokem na každého jednotlivce mezi českými rozhodčími, kteří se naplno věnují své práci. Odmítáme, že by do činnosti komise a její nezávislosti zasahoval kdokoliv z vedení asociace. Veškerá jednání, zasedání a rozhodování komise probíhají výhradně za přítomnosti jejích členů. Členové komise jednomyslně zároveň vyjadřují důvěru předsedkyni komise Dagmar Damkové."

"V minulé sezoně udělal největší chybu ze všech rozhodčích, a proto je mým právem mu ji za vedení asociace vytknout. Rozhodčí Matějek za podobnou chybu skončil, zatímco Kovařík pokračoval, i když jeho chyba (nafilmovaný pád Lafaty) byla ještě výraznější. Rozhodl-li se vinit za své děsivé chyby mě a komisi rozhodčích, je to jeho osobní záležitost, nikoliv českého fotbalu," uvedl Berbr.

Kovařík, který před dvěma týdny ukončil kariéru, v pondělí prohlásil, že komisi rozhodčích fakticky neřídí Damková, ale mimo své pravomoci ji ovládá Berbr. Kovařík vylíčil metody, které Berbr pro ovládání rozhodčích používá - veřejné zesměšňování na seminářích, vyhrožování, nucení k podpisům různých petic. Tvrdí, že Berbrovou motivací je, aby rozhodčí žili v nejistotě a báli se ho.

Rozhodčí Jan Jílek: "Samozřejmě, chyby se dělají a dělat budou jako v celém fotbalovém světe, a já věřím, že takovýto přístup, jaký v současnosti máme, může vést k našemu dalšímu zlepšování a eliminaci těchto chyb."

"Komise nerozhoduje pod vlivem nikoho z vedení FAČR a nebude na svém přístupu nic měnit. Mnohokrát jsem se rozhodčího Kovaříka zastávala a je, myslím, poslední z řady, který by si mohl stěžovat na způsob jednání. Nyní jsem - podobně jako řada jeho kolegů, kteří se mi ozývají - znechucena z jeho lživých prohlášení," prohlásila Damková.

zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Kovařík drží se 197 odpískanými zápasy rekord české ligy. V posledních letech byl českou "dvojkou" na mezinárodní listině za Královcem. "Komise rozhodčích nám zajišťuje velmi solidní podmínky pro naší práci. S ponižováním jsem se rozhodně na žádném semináři nesetkal," sdělil Královec.

Damkovou a Berbra podpořil i další rozhodčí - Jan Jílek: "K fungování komise nemám žádnou výhradu. Nikdy nebyl problém s celkem nebo s jejími jednotlivci, rozhodčí vždy měli a mají možnost se vyjádřit, nejsou dehonestováni, ale případně věcně kritizováni a rozhodně se neztotožňuji s informacemi, které se v posledních dnech objevily v médiích."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články