Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Fotbalová válka pokračuje. Berbr mi přes hlavu nepřeroste, vzkazuje Pelta

Praha - Po Liboru Kovaříkovi, podle něhož rozhodčí neřídí jejich šéfka Dagmar Damková, ale místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, skončil s pískáním i Antonín Kordula. Předseda asociace Miroslav Pelta nadále stojí za Damkovou a prohlašuje, že má Berbra pod kontrolou. V neděli zasedá výkonný výbor FAČR a Pelta už dopředu ubezpečuje: "Ve vedení mám daleko výraznější moc. Berbr mi přes hlavu nepřeroste." Zároveň nechce hazardovat se jménem českého fotbalu. "Zajímá to lidi z vlády," upozornil.

Ilustrační foto

Kovařík v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, ze faktickým šéfem komise rozhodčích je Berbr, současně manžel Damkové. Ta podle Kovaříka nemůže svou roli kvalitně zastávat - většinu roku je totiž na pracovních cestách a problémy fotbalových sudích jsou jí příliš vzdálené. Tady nastupuje Berbr. Původně plzeňský rozhodčí, dnes místopředseda FAČR, který svou fotbalovou moc rád uplatňuje. Podle Pelty diktátor, ale zároveň muž, jenž fotbalu obětuje většinu času. Podle spekulací je "Berbrově rodině" nakloněna řada rozhodčích z Čech, takže uplatňování vlivu v tuzemském fotbale jde někdejšímu spolupracovníkovi Státní bezpečnosti daleko snáz. O těch moravských se naopak podle Kovaříka vyjadřuje Berbr hanlivě jako o Asiatech.

Exrozhodčí Libor Kovařík: "Berbr miluje moc. Jemu by ani nevadilo, kdyby Damkovou vystřídal někdo jiný, se kterým bude mít zase přátelský vztah."

Berbr se k aktuální kauze stejně jako jeho žena dosud kromě oficiálního prohlášení asociace nevyjádřil, na nabídku účasti v pořadu Události, komentáře nereflektoval. Jediným hostem tak v pátečním vydání byl, nyní už bývalý, rozhodčí Kovařík. "Atmosféra mezi sudími je nejhorší. Dochází k fízlování, udávání, přinášení dezinformací," uvedl s tím, že Damkovou vidí spíše jako oběť než viníka. "Ale pokud chce rozhodčí pískat profesionální soutěž, musí jet podle Berbrových not," dodal.

Kovařík vedení FAČR vyzval, aby ozřejmilo, proč jedenáct sudích nikde po určitou dobu nepískalo a nemávalo. "Jezdili jsme po dorosteneckých soutěžích, aby nám ukázali, že jsme nic," zlobil se. Podle něj jde především o peníze. "Ale nemám pro to jediný důkaz. Snažil jsem se vyvolat diskusi, teď už je to na kompetentních lidech."

Podle Pelty situace každým dne graduje. "Musíme se tím vážně zabývat," zavelel v rozhovoru pro Českou televizi. Přesun výkonného výboru z Prahy do Rigy, kde česká fotbalová reprezentace sehraje odvetu kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem, podle něj není z důvodu taktiky nebo vyčkávání. "Ale odjíždím na zahraniční cestu a domluvil jsem se s kolegy, že před utkáním v Rize bude dostatek času nejen tento bod, ale všechny další vyřešit," řekl Pelta, který nechce jít do jednání výkonného výboru s tím, že bude lidi přemlouvat, zda "budou či nebudou hlasovat pro důvěru Damkové". Pelta chce od zúčastněných nejdříve slyšet, kde oni sami vidí pochybení.

Pelta si s odstupem času myslí, že není dobře, že se Berbr účastnil předsezonních seminářů rozhodčích. "Není to v jeho pravomoci. Je potřeba si říct, zda nedošlo k systémovému pochybení, že jsme umožnili manželovi Damkové prosadit se do role, že se zúčastnil seminářů a měl tam slovo. Měli jsme mít větší důraz a v krátké době přijmeme razantní opatření."

Dopis z roku 2014, který vyzýval k tomu, aby se jednotliví sudí distancovali od svých kolegů nebo vyjádřili nechuť s nimi spolupracovat:

"V příloze ti zasílám formulář na vetaci. Samozřejmě záleží na tobě, zda to podepíšeš, či ne. Opravdu to není žádné nařízení, jen takový člověk mezi námi nemá co dělat."

Podobný e-mail se objevil i nyní. Sudí měli podepisovat prohlášení, v němž měli vyjadřovat podporu Damkové. Čtyři z nich podepsat odmítli a jedním z nich byl pomezní rozhodčí Kordula, který se rozhodl ukončit kariéru. Kordula kolegům poslal sms:

"Ahoj kluci. Dnešním dnem jsem ukončil činnost rozhodčího. (…) Mé rozhodnutí není spontánní. (…) Tohle je možná poslední chvíle, kdy mohu odejít se vztyčenou hlavou."

"Na druhou stranu je manžel Damkové, která strávila hodně času mimo Českou republiku a to byly její povinnosti směrem k UEFA…," dodal nesouvisle. Pelta je rád, že Damková cestuje, ostatně je to podle něj v celé západní i východní Evropě zcela běžné. "To, že je v komisi rozhodčích UEFA, je pro ČR ohromný úspěch. Roky jsme neměli nikoho v takto významné komisi. Její pracovní nasazení je neskutečné, dostává strašně moc úkolů i na úrovni FIFA, zúčastnila se celého MS žen…," vyjmenovával Pelta, proč Damkové nadále stoprocentně důvěřuje. "Je to žena na svém místě, na tom se nic nemění," zdůraznil.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

Jeho jasným cílem je nyní "pročistit vzduch mezi rozhodčími". Kvůli tomu chce mobilizovat některé bývalé hráče a funkcionáře. "Aby měli vůli a chuť kandidovat na předsedy okresů a krajů. Neříkám, že všichni rozhodčí jsou špatní, ale tím, že jsme v situaci, kdy volby jsou demokratické, tak každý, kdo se do nich pustí, musí dostat demokraticky většinu hlasů, aby byl zvolen. Můžu někomu říct, aby do toho šel, že mu pomohu, ale to neznamená, že bude úspěšný. Není to nic jednoduchého, aby vás zvolili," nastínil Pelta temné zákulisí českého fotbalu.

Předseda FAČR Miroslav Pelta: "To, co se stalo okolo Kovaříka, je věc k zamyšlení. Někdy je horší ztráta důvěry nebo image. To má větší ztrátu pro sport než jeden konkrétní průšvih. Musíme mít nějakou sebereflexi. Nemůžeme si dovolit hazardovat se jménem českého fotbalu, protože to zajímá od lidí z vlády až po poslance a senátory, takže je potřeba, abychom si udělali vnitřní inventuru a řekli si, jakou cestou se vydáme."

Z Berbra jako takového obavu nemá a nemyslí si, že by mu jeden z nejmocnějších mužů českého fotbalu přerostl přes hlavu. "Má pozice ve vedení je výrazně silnější. Nás volí dvě stě volitelů, pro mě je hrozně důležité, jaké mám postavení uvnitř fotbalového hnutí. Nejsem jako poslanec nebo senátor, který potřebuje podporu veřejnosti. Tím nechci říct, že fotbal nezáleží na tom, zda má, či nemá podporu veřejnosti," zamyslel se Pelta.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články