Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Novou generální sekretářkou FIFA bude Senegalka Samouraová

Mexiko – Novou generální sekretářkou Mezinárodní fotbalové federace FIFA bude Senegalka Fatma Samouraová. Stane se první ženou v této funkci, všech devět dosavadních sekretářů bylo z Evropy. Čtyřiapadesátiletá diplomatka, která zatím ve fotbale nepůsobila, byla zvolena na právě probíhajícím kongresu v Mexiku. Podle předsedy Gianniho Infantina přinese do FIFA jako člověk zvenčí svěží vítr.

Fatma Samouraová
zdroj: Rozvojový program OSN

Samouraová, jež více než dvacet let pracuje pro Organizaci spojených národů (naposledy na pozici stálé zástupkyně Rozvojového programu OSN v Nigérii), nahradí ve funkci Francouze Jéroma Valckeho. Ten byl loni v září dočasně suspendován kvůli podezření z korupce v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek na mistrovství světa 2014 v Brazílii.  

V lednu FIFA Valckeho propustila a o měsíc později dostal dvanáctiletý zákaz působení ve fotbale. Od jeho suspendace byl dočasným generálním sekretářem finanční ředitel FIFA Švýcar Markus Kattner.

Prezident FIFA Gianni Infantino o Samouraové coby zkušené manažerce: "Opakovaně prokázala schopnost budovat a vést týmy v rámci mezinárodních organizací. Z pohledu FIFA je zejména důležité její povědomí o tom, že transparentnost je klíčovým aspektem každé dobře fungující organizace."

FIFA také na kongresu zrušila suspendaci Indonésie ze všech soutěží kvůli vměšování vlády do chodu tamního svazu. Indonéská vláda souhlasila, že spor se svazem uzavře. Reprezentace tak znovu může hrát mezistátní zápasy, přišla však o start kvalifikace mistrovství světa i asijského šampionátu. Nadále platí suspendace Kuvajtu a Beninu.

Kosovo a Gibraltar novými členy

FIFA má už 211 členů. Na kongresu totiž přijala do svých řad Kosovo a Gibraltar, které se tak mohou zapojit už do kvalifikace na mistrovství světa v roce 2018. Kosovo před deseti dny navzdory protestům Srbska získalo členství v UEFA těsnou většinou hlasů 28:24. Pro přijetí bývalé srbské enklávy do FIFA hlasovalo 141 delegátů, proti jich bylo 23.    

Gibraltar je v UEFA od roku 2013, ale do FIFA se dlouho snažil dostat marně. Předloni ho mezinárodní federace ještě pod vedením Seppa Blattera odmítla přijmout s odůvodněním, že britské zámořské území není nezávislou zemí, a proto nesplňuje podmínky. Zástupci Gibraltaru se však obrátili na sportovní arbitráž CAS, která začátkem května nařídila FIFA, aby mu udělila členství. Pro jeho přijetí hlasovalo 172 delegátů, 12 bylo proti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články