Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Infantino chce změny. Obří rozdíly mezi odměnami žen a mužů na MS mohou být minulostí

Curych - Zatímco hvězdy jako Messi či Ronaldo vydělají statisíce liber, eur či dolarů za týden, nejlépe placená fotbalistka světa Alex Morganová si přijde na zlomek této částky za celý rok. Když loni vyhrál její tým USA mistrovství světa, vydělal si necelých šest procent částky, kterou obdrželi světoví šampioni z Německa před dvěma lety. O to, aby rozdíl mezi odměnami žen a mužů nebyl tak drastický, se nyní chce zasadit nový šéf FIFA Gianni Infantino.

Předseda FIFA Gianni Infantino považuje odměny na mistrovství světa žen za velmi nízké a navrhuje, aby byly zvýšeny. Chtěl by rovněž více investovat do rozvoje ženského fotbalu a přivést více žen do vedoucích pozic.

"Pokud jde o odměny na mistrovství světa, ty už se zvýšily z 10 milionů dolarů na 50 milionů dolarů. Ale stále je to velice nízké ve srovnání s tím, jak by to mohlo či mělo být," prohlásil Infantino. "Je to o tom, dát ženám to, co je správné a zasloužené. Musí to být správné. Potřebujeme to prodiskutovat, sednout si za stůl a najít správné řešení," doplnil šéf FIFA.

Fotbalistky USA dostaly za loňský triumf na MS v Kanadě dva miliony dolarů (zhruba 50 milionů korun), zatímco vítězní Němci si o rok dříve v Brazílii přišli na 35 milionů dolarů (zhruba 840 milionů korun).

Mistrovství světa žen, které v loňském roce proběhlo v USA, přitom přitáhlo pozornost v průměru 30 tisíc diváků na zápas. U amerických obrazovek sledovalo finále, v němž Spojené státy porazily Japonsko, 25 milionů diváků. Sledovanost zápasu přitom předčila všechna utkání finále NBA.

A zvyšující se popularitu ženského fotbalu uznává i Infantino. "Ženské mistrovství světa jde nahoru, ženský fotbal obecně jde nahoru. V tomto směru pomůže, pokud nebudeme mluvit pouze o ženském fotbale, ale také o ženách ve fotbale. Potřebujeme ženy ve vedoucích pozicích ve fotbale. To nám pomůže vyvíjet se správným směrem," soudí Infantino.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radio Wave, FOX Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články