Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Etická komise FIFA prověří volbu pořadatele MS 2006

Curych - Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA formálně zahájila řízení kvůli podezření z korupce před volbou pořadatele mistrovství světa v roce 2006 v Německu. Vyšetřováno je šest podezřelých: kromě legendy německého fotbalu Franze Beckenbauera jsou to i bývalý šéf Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach, jeho předchůdce Theo Zwanziger, Helmut Sandrock, Horst Schmidt a Stefan Hans.

Organizátoři MS 2006 v Německu (vpravo Beckenbauer)
zdroj: Reuters

"V případě pánů Beckenbauera, Zwanzigera, Schmidta a Hanse budou prověřovány možné neoprávněné platby a smlouvy, které vedly ke zvýhodnění pořadatele mistrovství světa 2006, a s tím související financování," uvedla v prohlášení etická komise FIFA.

Organizační výbor šampionátu v Německu čelí podezření z existence tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, díky níž si údajně koupil klíčové čtyři hlasy při volbě pořadatele MS. Podezřelé transakce mezi svazem a FIFA dosud Němci nebyli schopni věrohodně vysvětlit.

Aféru odstartoval loni v říjnu týdeník Spiegel, podle jehož článku fond založil bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreifus, který zemřel v roce 2009. O existenci fondu prý věděl i Niersbach, který byl tehdy místopředsedou organizačního výboru šampionátu. Funkcionář, jenž kvůli obvinění začátkem listopadu odstoupil z čela německého svazu, něco takového popírá. Bývalý předseda organizačního výboru Beckenbauer rovněž jakékoliv provinění odmítl, nicméně později uznal chybu, že během působení ve funkci podepsal několik dokumentů, aniž by si je přečetl.

Vyšetřování německého svazu ze začátku března uplácení před volbou pořadatele mistrovství světa 2006 neodhalilo. Zpráva advokátní společnosti Freshfields však zároveň konstatovala, že kvůli nekompletní dokumentaci a nemožnosti vyslechnout všechny zainteresované osoby nelze korupci vyloučit.

Německo v hlasování výkonného výboru FIFA o pořadateli světového šampionátu porazilo Jihoafrickou republiku 12:11. Novozélandský zástupce Charlie Dempsey tehdy odmítl volit, protože podle svých slov byl pod obrovským tlakem zvenčí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články