Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Policie kvůli kšeftaření s televizními právy prohledala ústředí UEFA

Nyon - Do ústředí Evropské fotbalové unie (UEFA) vtrhla odpoledne kvůli podezření z korupce švýcarská federální policie. Vyšetřuje souvislosti s uniklými dokumenty o daňových rájích, především pak podezřelé obchody s televizními právy na zápasy Ligy mistrů. Některé dokumenty policie zabavila. V tzv. Panama Papers figruje také Mezinárodní fotbalová federace FIFA a hlavně i jméno jejího nového prezidenta Gianniho Infantina. Ten uvedl, že je záležitostí zděšen, informuje BBC.

Vstup do sídla UEFA v Nyonu, kam vtrhla švýcarská federální policie kvůli podezření z korupce
zdroj: Reuters

"Potvrzujeme návštěvu švýcarské policie, která vyšetřuje smlouvy mezi UEFA a společnostmi Cross Trading / Teleamazonas. Přirozeně poskytneme veškerou součinnost při vyšetřování," uvedla UEFA v krátkém prohlášení. Později dodala, že švýcarské policii předala všechny náležité dokumenty, které měla ve svém vlastnictví.

S úřady hodlá dál plně spolupracovat, stejně se vyjádřil Infantino. "Je v zájmu mém i fotbalu, aby všechno vyšlo na světlo. Veškeré vyšetřování tohoto případu vítám. Na základě těchto dokumentů je jasné, že všechny smluvní záležitosti provedla UEFA správně," uvedl šéf FIFA.

Gianni Infantino
zdroj: ČTK/ABACA

Kontrakt, kvůli němuž má teď UEFA vážné problémy, měl být podepsán v roce 2006, kdy Infantino pracoval ještě jako ředitel právního oddělení UEFA. To tehdy prodalo práva na vysílání LM právě společnosti Cross Trading, jejímiž majiteli jsou Argentinci Hugo a Mariano Jinkisové, kteří práva získávali pomocí úplatků.

Nezaháleli a práva okamžitě prodali za trojnásobek původní ceny dál - ekvádorská společnost Teleamazonas je koupila za více než 310 tisíc dolarů.

Dnes po poledni se k závažnému podezření vyjádřila etická komise FIFA. Záležitost jednoduše nechtěla komentovat. "Ta smlouva má důvod, proč ji nekomentovat," dodala lakonicky.

Z Panama Papers, které o víkendu otiskla světová média, vyplývá, že desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích. Týká se to i bývalého a současného vedení FIFA.

Podle dřívějších informací uniklých z právní firmy Mossack Fonseca měl jeden z členů etické komise FIFA Juan Pedro Damiani obchodní vazby na bývalého viceprezidenta FIFA Uruguayce Eugenia Figuereda, který byl před rokem spolu s dalšími funkcionáři zadržen kvůli korupci.

Poté, co vyšly najevo jeho kontakty s Figueredem, Damian rezignoval. Na základě uniklých materiálů je podezřelý, že prostřednictvím své právní firmy pomohl založit offshoreovou společnost třem klientům, které FBI vloni obvinila v rozsáhlé korupční aféře FIFA.

Damiani svůj obchodní vztah s Figueredem nepopřel, spolupráci s ním však podle svých slov ukončil, jakmile se vloni dozvěděl o jeho obvinění. Uruguayský funkcionář byl vydán do vlasti a před soudem se přiznal k praní špinavých peněz a braní úplatků.

Pro skandály zdecimovanou pověst FIFA je Damianiho pád další velkou ranou zvlášť poté, co se uruguayský právník vloni v prosinci jako jeden ze členů etické komise podílel na potrestání zdiskreditovaného předsedy FIFA Seppa Blattera.

Sedmapadesátiletý Damiani byl v etické komisi od roku 2006. Rovněž je prezidentem jednoho z předních uruguayských klubů Peňarolu Montevideo.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články