Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nikdy jsem o reprezentaci ani nesnil, přiznává současná opora týmu Coufal

Obránce Slavie Vladimír Coufal má na kontě sedm zápasů za reprezentační tým a po pátku, kdy národní celek nastoupí v Lize národů na Slovensku, jich nejspíš bude mít osm. Poprvé si za reprezentaci zahrál před třemi lety a pevné místo získal až v závěru kvalifikace na Euro. Utkání se Slovenskem můžete sledovat v přímém přenosu od 20:15 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

"Cestu k profi fotbalu jsem měl těžkou a nikdy se mi ani nesnilo o tom, že bych mohl být v nároďáku. Proto si toho teď hrozně vážím," přiznal v pořadu ČT Fotbal Extra obránce, který piluje postranní čáru a kromě bránění zvládá i útočit.

Začátky v reprezentaci neměl snadné. "Byl jsem nervózní, jak mě tady kluci přijmou. Přišel jsem z Liberce, zatímco ostatní byli ze zahraničí nebo ze Sparty a Slavie," vybavoval si pocity před příchodem do reprezentace. "Ale bylo to úplně v pohodě a ty obavy se ukázaly úplně zbytečné," přiznal, že rozhodovala hlavně kvalita na hřišti, a to mu vyšlo dobře.

Za důležitého muže své kariéry považuje zejména současného kouče Slavie Jindřicha Trpišovského, pod nímž kopal už v Liberci, kde jej před ním vedl i reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

"Přišel Jindra Trpišovský se svým realizačním týmem a vysvětlil mi, co by ode mě chtěl, jak mám hrát a na čem pracovat. Bral si mě stranou i Zdeněk Houštecký. Těm vděčím za hodně," vysvětloval, kdo nastartoval vzestupnou cestu jeho kariéry už v Liberci. A zmínil i Jana Nezmara, bývalého sportovního ředitele Liberce i Slavie: "Ten mě vytáhl z Opavy do Liberce a měl jsem s ním hodně sezení a moc mi pomohl," vzpomněl Coufal.

Až v závěru kvalfikace na Euro, na něž český celek postoupil, ale kvůli kornaviru bylo odloženo o rok, získal pevné místo v sestavě. "Kdybychom nepostoupili, tak bychom zklamali fanoušky. Tam jsme se dostali pod tlak a visel nad námi Damoklův meč. Ale jsme dost zkušení a zvládli jsme to dost dobře," vybavoval si důležité momenty kvalifikace, v níž už byl u všeho důležitého – výhry v Černé Hoře nad Anglií i Kosovem.

"Od porážky v Kosovu jsem začal hrát pravidelně a jsem rád, že jsem ukázal, že můžu být platným členem toho týmu," vzpomínal spokojeně. "Hlavně poslední zápas v Plzni s Kosovem, kde jsme prohrávali 0:1. Pak jsme ukázali, že tu trenér Šilhavý něco buduje a taky, že jsme chrakter a dobří fotbalisti."

V době omezené pandemií covidu je rád, že už může zase hrát fotbal. "Jsem rád, že tu můžeme zase všichni být spolu v kabině, protože bez sportu by ta společnost byla smutnější. A teď už se může hrát, i když ta opatření nejsou pro nás a naše rodiny a pro všechny, kteří nám dělají servis, vůbec jednoduchá, ale můžeme být rádi, že jsme zpátky na hřišti a můžeme si zahrát tu nejkrásnější hru na světě. A doufám, že ta opatření se postupně budou umírňovat. A snad od nového roku už bude nějaká vakcína a pak už to snad bude úplně v pohodě," věří opora Slavia i reprezentace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články