Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nic jsme nepodcenili, tvrdí fotbalová reprezentace o pozitivním testu na covid-19

Žádnou chybu jsme neudělali. Tak se ohradila fotbalová reprezentace proti nařčení, že při srazu týmu před zápasy Ligy národů nezvládla situaci ohledně covidu-19. Jeden člen realizačního týmu měl pozitivní test, kvůli čemuž museli do karantény Patrik Schick a Tomáš Souček, přestože obě opory měly stejně jako další hráči negativní výsledek kontrolního odběru. To zaskočilo trenéra Jaroslava Šilhavého.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK/PR/FAČR

Reprezentace oznámila výskyt koronaviru u jednoho člena realizačního týmu ve středu. Některá média začala spekulovat, že národní tým situaci podcenil a dotyčného pustil k hráčům předtím, než spolu s ostatními v reprezentaci podstoupil v úterý testy, které nařídila UEFA. To však vedení reprezentace popřelo.

"Česká fotbalová reprezentace se důrazně ohrazuje proti nařčení, že během probíhajícího srazu porušila jakékoliv nařízení nebo cokoliv podcenila. Národní tým striktně dodržuje pravidla UEFA, která navíc v několika bodech sám zpřísnil tak, aby riziko nákazy covidem-19 minimalizoval," uvedl mluvčí reprezentace Petr Šedivý na tiskové konferenci v Bratislavě, kde v pátek hraje český výběr se Slovenskem.

"Aniž to UEFA nařizuje, všichni členové reprezentace a další lidé byli před začátkem srazu otestovaní s negativním výsledkem. Celý tým má zároveň jasně nastavená pravidla chování na hotelech i stadionech. Do těchto opatření investovala fotbalová asociace výrazné finanční, časové i personální prostředky," podotkl Šedivý.

Přestože všichni ostatní členové reprezentace měli negativní kontrolní test, Souček a Schick museli na základě rozhodnutí hygieny preventivně do karantény, protože byli s nakaženou osobou v blízkém kontaktu. Podle posledního manuálu ministerstva zdravotnictví přitom jeden pozitivní nález nemá v kolektivních sportech znamenat karanténu ostatních osob, pokud budou při kontrolním odběru negativní.

"Udělali jsme všechno tak, jak se mělo a jak se má. Byli jsme testováni asi čtyřikrát za tu dobu, co máme sraz. Trošku mě zaskočilo, že dva hráči museli preventivně do karantény, když měli stejně jako ostatní negativní test. Byť s tím pozitivním byli v kontaktu. Nechci to zbytečně rozebírat, ale myslel jsem si, že jsme manuál dodrželi, jak jsme měli," uvedl Šilhavý.

Reprezentanti byli od pondělního srazu v Praze v izolaci od veřejnosti. Do Bratislavy měli původně odletět ve středu, ale kvůli koronaviru u člena realizačního týmu se přesunuli až dnes autobusy. Mužstvo bylo rozděleno na skupiny a přijelo ve čtyřech autokarech.

"Samozřejmě by bylo vzhledem k zápasu příjemnější zvládnout cestu letadlem, jak bylo naplánováno, a včera. Ale jsou to věci, které nás nijak extra nerozptylují. Každý den je drobná změna v programu, ale věděli jsme, že doba je složitější a menší překážky mohou nastat. Pokud to dopadne tak, že se další pozitivní neobjeví a my budeme moci oba zápasy odehrát, je vše v pořádku," řekl český kapitán Bořek Dočkal. V pondělí tým nastoupí v Olomouci proti Skotsku.

Zápas v Bratislavě zatím ohrožen není, ráno před utkáním čeká reprezentaci ještě jedno testování. "Věříme, že všechny testy vyjdou s negativním výsledkem. Česká fotbalová reprezentace vyjadřuje lítost nad pozitivním testem jednoho z jejích členů i nad preventivním umístěním dvou hráčů do karantény navzdory negativním výsledkům testů. V utkání proti Slovensku bude bojovat i za ně," podotkl Šedivý.

Vzhledem k Schickově absenci by si mohl premiérový start připsat osmnáctiletý útočný talent Adam Hložek, který by se stal nejmladším hráčem v historii české reprezentace. "Adam tady není kvůli rekordu, řekl si o to svými výkony. Neúčast Patrika mu dala větší naději nastoupit v těchto dvou zápasech. Ještě přemítáme, zda nastoupí od začátku proti Slovensku, půjde do hry později, nebo bude hrát až v druhém utkání," řekl Šilhavý.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články