Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Teherán i Montevideo tančily, ale kam se poděli fanoušci v Jekatěrinburgu?

Od prvního dne nenechává mistrovství světa nejen skalní fotbalové fanoušky chladnými. Vskutku velké pozdvižení vyvolalo v ulicích Teheránu vítězství íránských fotbalistů nad Marokem 1:0. Podobně slavili i Uruguayci. Ale jejich zápas s Egyptem v Jekatěrinburgu překvapivě sledovalo jen 27 tisíc fanoušků, což je nejmenší návštěva na MS za posledních osm let.

V íránském hlavním městě vyrazily tisíce lidí do ulic slavit teprve druhou výhru na mistrovství světa v historii, když ta předchozí přišla už před dlouhými 20 lety.

Teherán se rozezněl troubením aut, následovalo bouchání petard a pyrotechniky, lidé tančili a společně slavili vydřené vítězství. To zařídil v nastaveném čase vlastním gólem marocký hráč Azíz Buhaddúz.

Rozhodující moment opakovaly íránské televize stále dokola, neplánovaně zařadily do vysílání také státní hymnu. Hráčům za "výkon, odhodlání a důstojnost" pogratuloval i ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Také Uruguayci přišli k vítězství na poslední chvíli. O to větší vlnu nadšení gól stopera Josého Maríi Giméneze do sítě Egypta vyvolal. Zatímco v Montevideu se skákalo štěstím, obyvatelům Egypta nebylo do zpěvu.

Stadion v Jekatěrinburgu nebyl na duel Egypta s Uruguayí zcela zaplněn
zdroj: ČTK/AP

Přímo na stadionu v Jekatěrinburgu se sice slavilo, ale údiv zůstal nad řadou prázdných míst. Kapacita stadionu pro utkání světového šampionátu je přesně 33 061 míst. Cestu do ochozů však našlo jen 27 015 příznivců. Záležitost už prošetřují zástupci FIFA.

Méně lidí navštívilo za poslední dobu jen dva zápasy Slováků na šampionátu v JAR – s Paraguayí to bylo 26 643 a s Novým Zélandem dokonce jen 23 871 diváků. Před čtyřmi lety v Brazílii přitom na žádný ze zápasů nepřišlo méně než 37 000 fanoušků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články