Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Maročan Buhaddúz daroval Íránu výhru vlastním gólem v nastavení

Jak Maroko, tak Írán potřebovaly v tomto duelu zvítězit, pokud chtěly pomýšlet na postup ze skupiny na úkor jednoho z favorizovaných celků Španělska a Portugalska. Dlouho to však vypadalo, že utkání skončí bezbrankovou remízou. Šťastnější nakonec byli Íránci, kteří zvítězili díky vlastnímu gólu Maročana Buhaddúze, jenž poslal míč za záda vlastního brankáře v 5. minutě nastavení. 

Marocké zklamání
zdroj: Reuters autor: Pilar Olivares

Výsledek i průběh utkání potvrdily, že na sebe narazila mužstva vycházející především ze zabezpečené obrany. Zatímco Maročané se ve většině zápasu přece jen pokoušeli o aktivní hru směrem dopředu, Írán se spoléhal čistě na rychlé protiútoky. Řada technických chyb a zbytečných ztrát na obou stranách však znamenala, že nejenže k vidění nebylo mnoho branek, ale diváci si příliš neužili ani gólových šancí.

Maročané přitom do utkání vstoupili výborně. V prvních deseti minutách zamkli soupeře na jeho polovině a dostali se do několika nadějných střeleckých pozic. Bohužel pro Maroko i neutrálního fanouška, žádnou z nich neproměnili, a jak se ukázalo později, jednalo se i tak o nejzáživnější pasáž utkání.

V závěru první půle Íráncům poprvé v zápase vyšel rychlý protiútok a zrodila se tak – s výjimkou vstřelené branky - největší šance zápasu. V ní se ocitl Azmun. Maroko však pro tuto chvíli zachránil brankář Munir, který si poradil i s následnou dorážkou Alírezy Džahánbachše.

V druhé půli šla kvalita hry obou mužstev ještě o úroveň níže. K vidění byla především řada ztrát, ostrých zákroků a následných ošetření. Někdy se tak mohlo zdát, že se častěji nehraje, než hraje. I kvůli tomu nastavil rozhodčí nad rámec druhého poločasu šest minut, které se nakonec Maročanům staly osudnými.

V páté minutě nastavení se Iráčané dostali k rozehrání standardní situace v blízkosti rohového praporku. Centr našel neomylně hlavu marockého bránícího hráče, jímž byl Buhaddúz, který nechtě poslal míč za záda brankáře Munira. "Je to pro mě těžká chvíle. Ve fotbale se to stává a dnes se to stalo bohužel mně. Omlouvám se spoluhráčům, fanouškům a milionům lidí v Maroku. Teď jsem za hlupáka, ale já se z toho oklepu. Spoluhráči mě podpořili a teď společně zabojujeme v dalších zápasech," svěřil se nešťastník Buhaddúz.

Maročané, které mnozí pasovali do role černého koně skupiny B, tak mají na kontě 0 bodů a před sebou duely se Španělskem a Portugalskem, s jejich postupovými nadějemi to tedy nevypadá zrovna růžově. Naopak Írán, který slaví teprve druhou výhru na mistrovství světa v historii, stále může překvapit.

Maroko - Írán 0:1 (0:0) Branka: 90.+5 vlastní Buhaddúz. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Ahmadí - Šodžáí, Džahánbachš, Ansárífárd. Diváci: 62 548.

Maroko: Kadžuí - N. Amrabat (76. S. Amrabat), Benatía, Saís, Hakimí - Zijach, Busúfa, Bilhanda, Ahmadí, Harít (82. Da Costa) - Kaabí (76. Buhaddúz). Trenér: Renard.

Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Češmí, Púralígandží - Ansárífárd, Ebrahimí (79. Montazerí), Hadžsáfí, Šodžáí (67. Taremí) - Džahánbachš (84. Ghoddos), Amirí - Azmún. Trenér: Queiroz.

Hervé Renard (trenér Maroka): "Jsem velmi zklamaný. Zklamaný bych byl, i kdyby to skončilo remízou po tom, jak zápas probíhal. Dostat gól v nastavení je to nejhorší, co se nám mohlo stát, ale když se chcete tlačit za výhrou, musíte počítat i s prohrou. Chybělo nám lepší technické řešení situací. Občas jsme zbytečně ztráceli míče. Írán nastoupil v rozestavení, které jsme tolik nečekali, a hráči to často řešili dlouhými míči, které neměly šanci na úspěch. Víme, že to teď budeme mít hodně těžké, ale dokud není konec, budeme doufat."

Carlos Queiroz (trenér Íránu): "Byl to skvělý a mimořádný zápas. Věděli jsme, že je soupeř velmi silný, proto naše taktika byla je frustrovat, od prvních minut se snažit soupeře mentálně rozhodit a zastavit jejich tvůrce hry. To se povedlo a ve druhé půli maročtí hráči věděli, že můžeme vyhrát. Pak jsme měli i trochu štěstí, ale hráči odvedli velmi dobrou práci a soupeře překvapili. Teď si odpočineme a můžeme myslet na zápas se Španělskem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články