Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pálení šancí skončilo až v samotném závěru. Uruguay proti Egyptu spasil Giménez

Vypadalo to, že v úvodním utkání mistrovství světa opět nezvítězí. Uruguay v zápase proti Egyptu spálila několik velkých příležitostí včetně tyčky v podání Edinsona Cavaniho. Jihoamerický celek se přesto vytoužených tří bodů přece jenom dočkal, když se v poslední minutě základní hrací doby prosadil stoper José María Giménez. 

José María Giménez se raduje ze vstřelené branky Uruguaye
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Byla to tradice a dlouho se zdálo, že bude pokračovat i letos. Fotbalisté Uruguaye na předchozích šesti šampionátech nedokázali ani jednou zvládnout své první vystoupení. Černou sérii táhnoucí se od roku 1974 ale nakonec Jihoameričané zlomili, i když se o to postaral někdo jiný, než se čekalo.

Největší útočné hvězdy Uruguaye totiž tentokrát mlčely. Jak Luis Suárez, tak i Edinson Cavani si sice v zápase vytvořili hned několik šancí.

"Nevím, co bylo se Suárezem. Viděl jsem Messiho, Pelého, Maradonu i další slavné hvězdy hrát špatně a není to přece hřích. Ale i když Luis nehrál dobře, tak měl tři velké šance a dvě z nich mu skvěle chytil egyptský brankář. Dokud Suárez bude hrát a bojovat, tak mě to netrápí, protože vím, že je to dobrý hráč," prohlásil trenér vítězů Óscar Tabárez.

Cavani dokonce z trestného kopu orazítkoval tyč, jenže ne a ne dát branku. Chvíle slávy tak tentokrát pro sebe uzmul stoper José María Giménez.

Rozhodující moment střetnutí přišel v samotném závěru, kdy do konce základní doby už chybělo jen pár sekund. Uruguay zahrávala standardní situaci ze strany, na kterou si ve vápně naskočil právě obránce Atlética Madrid. Kolem něj sice byla trojice Egypťanů, ale Giménez se dostal nejvýš a rozradostnil spoluhráče včetně celého realizačního týmu.

Že by se ovšem dalo říct, že Uruguayci v celém zápase dominovali, to zase ne. Egypt, který i přes čtvrteční zprávy nechal hvězdného Mohameda Salaha pouze mezi náhradníky, se na favorita dobře připravil a dařilo se mu pokrývat útočné výpady, kterým mnohdy chyběla větší rychlost.

Hlavní dění se tak v ospalé první půli dlouho odehrávalo uprostřed hřiště.

Jen jeden moment opravdu vyvolal větší vzruch. To když se Suárezovi ve čtyřiadvacáté minutě snesl na zadní tyči míč. Kanonýr Barcelony měl spoustu času, jenže místo tradičního chladnokrevného zakončení zamířil pouze těsně vedle. I když pár fanoušků při vlnění boční sítě chvíli slavilo.

To bylo ale vše, co v první pětačtyřicetiminutovce stálo za zmínku. Moc se navíc nezměnilo ani po návratu z kabin.

Ano, hned po pár sekundách se v další obrovské šanci objevil znovu Suárez, který ale podruhé ukázal, že tento den jeho rozhodně nebude. Po spolupráci z Cavanim se dostal za obranu, jenže v rozhodující moment napálil brankáře Muhammada Šanávího.

Egypt se snažil hrozit zejména z rychlých brejků a v dvaasedmdesáté minutě tvrdě vypálil Ahmad Fasí. Fernando Muslera mezi třemi tyčemi Uruguaye byl ale připraven a míč si stáhl do rukavic.

Jihoameričané vyrovnanou bitvu začali převracet na svoji stranu až v závěru, kdy Egypt nejenom uzamkli před vápnem, ale zároveň si začali tvořit vícero příležitostí. V sedmatřicáté minutě zazdil další tutovku Suárez, jehož ve vyložené pozici znovu vylapal Šanáví.

Pak přišly chvíle Cavaniho, jenž nejprve z vápna tvrdou ranou po přiťuknutí Suáreze protáhl brankáře Egypta a těsně před koncem orazítkoval ze standardní situace tyč.

Impotentní hvězdné duo ale nemuselo věšet hlavu dlouho, protože v závěru za ně zaskočil ojedinělý střelec Giménez, který Uruguayi zajistil důležité tři body ve skupině A. Slavit mohl také gólman Fernando Muslera, jenž pátou nulou na mistrovství vyrovnal národní rekord Ladislaa Mazurkiewicze.

"Možná kdyby Salah nastoupil, tak by zápas dopadl lépe, ale to nikdo nemůže vědět. Pracujeme s tím, co máme, a snažíme se s tím udělat co nejlepší výsledek. Možná jsme měli víc útočit, ale myslím, že jsme měli pět šest dobrých brejků, které ale vždy skončily na hranici soupeřova vápna. Chybělo nám lepší řešení ve finální fázi, poslední rozhodující dotek," zhodnotil kouč Egypta Héctor Cúper.

Egypt - Uruguay 0:1 (0:0)

Branka: 90. Giménez. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (video, všichni Niz.). ŽK: Hegází (Egypt). Diváci: 27 015.

Egypt: Šanáví - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Vardá (82. Subhí), Alnaní, Saíd, Hamad (50. Mursí), Hasan - Muhsín (63. Abdal Munaím). Trenér: Cúper.

Uruguay: Muslera - Varela, Giménez, Godín, Cáceres - Nández (58. Sánchez), Betancur, Vecino (87. Torreira), De Arrascaeta (59. Rodríguez) - Suárez, Cavani. Trenér: Tabárez.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články