Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Rusko vyzve Chorvatsko, Anglie se utká se Švédskem. Kdo pronikne do bojů o medaile?

Protáhnou domácí Rusové nečekanou jízdu turnajem a probojují se do semifinále, nebo zvítězí favorizovaní Chorvaté v čele s hvězdnou dvojicí záložníků Modrič – Rakitič? A uspěje v druhém dnešním čtvrtfinále soudržný tým Švédska, nebo se Anglie po dlouhé době opět probuje do bojů o medaile? Odpověď na tyto otázky se dozvíte dnes od 15:40 respektive 19:30. kdy ČT sport a web ctsport.cz vysílá přímě přenosy utkání Švédsko – Anglie a Rusko – Chorvatsko.

Fotbalisté Ruska slaví gól proti Španělsku
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Jak fotbalisté Ruska, tak hráči Chorvatska živí naději, že na letošním mistrovství světa přepíší svou fotbalovou historii, ale po dnešním čtvrtfinále bude mít tuto možnost jen jedna země. Rusko doufá, že v domácím prostředí uspěje a po 52 letech postoupí do semifinále, Chorvaté zase věří, že si postupem udrží naději na pokoření dosud nejlepšího výsledku v podobě třetího místa z roku 1998.  

"Generaci z roku 1998 velmi respektujeme. Pamatuji, jak moje matka tehdy slavila každý gól. Ale věřím, že náš tým může tento největší úspěch překonat. Pokud budeme mít štěstí a maličkosti zapadnou do sebe, můžeme přepsat historii," věří stoper Dejan Lovren v postup až do finále.

K tomu však Chorvaté musí učinit ještě dva kroky. Tím prvním je zdolat Rusko, které už nyní na šampionátu překonává očekávání, když v osmifinále dokázalo vyřadit i favorizované Španělsko. Rusové přitom vyhráli jen dvě z posledních 10 utkání, ale ukazují velkou bojovnost a věří i v postup přes Chorvaty.

"Věděli jsme, že Španělsko má nejlepší držení míče ze všech týmů, proto jsme tomu přizpůsobili taktiku a vycházeli jsme z hluboké obrany. Na Chorvatsko ale musíme přijít s jinou taktikou a předvést náš nejlepší fotbal. Věřím, že na to máme a můžeme se dostat až do finále," řekl záložník Alexander Golovin.

Rusko bude mít na své straně výhodu domácího prostředí, která na čtyřech z předchozích pěti šampionátů vždy pomohla pořadatelské zemi minimálně do semifinále. Jen v roce 2010 nepostoupila JAR ani ze skupiny.

"Budou mít podporu stadionu, ale to na věci nic nemění. Když jsem na hřišti, tak v podstatě nic z hlediště nevnímám. Rusko respektujeme a rozhodně ho nepodceníme, protože není ve čtvrtfinále pro nic za nic. Ale my si přijeli do Soči pro postup," řekl obránce Chorvatska Sime Vrsaljko.

Pořadatelská země ale možná pro čtvrtfinále dostane nečekanou zbraň, neboť se do tréninku vrátila jedna z největších hvězd týmu Alan Dzagojev. Tvořivý záložník nehrál od úvodního utkání se Saúdskou Arábií, kdy kvůli svalovému zranění musel střídat. "Už jsem ale začal trénovat a na utkání budu připravený," řekl Dzagojev.

Klíčem pro Rusko bude zastavit tvořivý střed chorvatské zálohy, kde září Luka Modrič s Ivanem Rakitičem. Modrič podle mnohých expertů patří mezi kandidáty na cenu pro nejlepšího hráče turnaje, pokud se Chorvaté dostanou do bojů o medaile. "Jistě patří mezi nejlepší hráče turnaje. Věřím, že své výkony bude schopen ještě opakovat, protože ho potřebujeme k tomu, abychom tu dosáhli co nejlepšího výsledku," řekla další z chorvatských opor Ivan Perišič.

Chorvatští stopeři zase budou mít za úkol poradit si s útočníkem Arťomem Dzjubou, který hraje ve velké formě a robustní postavou dělal problémy všem obranám na turnaji. "Chápu, že se mluví hlavně o útočných hráčích, ale myslím, že naše obrana je taky docela dobrá. A to chceme potvrdit," dodal Lovren.

Utnou švédskou jízdu Angličané?

Angličané v osmifinále proti Kolumbii na čtvrtý pokus poprvé vyhráli na světovém šampionátu penaltový rozstřel a cítí, že se před nimi v Rusku otevírá velká šance. Na finále a světové zlato čeká "kolébka fotbalu" od triumfu v roce 1966 už dlouhých 52 let.

"Udělali jsme tady na turnaji pokrok, ale dosud jsme ještě nedosáhli úspěchu. Všichni hráči jsou po úspěchu hladoví, ještě nechceme jet domů. Je možné, že takovou šanci už znovu mít nebudeme," řekl anglický trenér Gareth Southgate.

Jeho celek půjde do čtvrtfinále v roli favorita. Na světových šampionátech se oba týmy utkaly dvakrát a v letech 2002 i 2006 se zrodily remízy. V posledním vzájemném duelu v roce 2012 v přípravě zvítězili Švédové doma 4:2 čtyřmi góly Zlatana Ibrahimovice, který už ukončil reprezentační kariéru.

"Švédsko je další tým, s nímž nemáme dobrou bilanci. Roky je podceňujeme, přitom jsou brilantním týmem, který přesně ví, co chce hrát. Obrovsky je respektuji. Mají úžasné výsledky proti favorizovaným týmům s mnohem větší reputací," řekl Southgate.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kolumbie - Anglie

"V minulosti jsem hrál dost zápasů proti Švédsku na to, abych zjistil, jak jsou silní. Vůbec jim nevadí, když nemají balon, strašně těžko se jim dávají góly. Pokud chceme vyhrát, musíme hrát na té nejvyšší úrovni," dodal bývalý anglický reprezentant.

Švédové naposledy hráli čtvrtfinále v roce 1994, kdy vybojovali bronz. Postup mezi nejlepší osmičku týmů na probíhajícím turnaji v Rusku od nich čekal jen málokdo a také proti Anglii budou outsiderem.

"Anglie má tým plný skvělých hráčů z Premier League. Zároveň mají Angličané ale i své vlastní démony a je na ně tlak. Myslím, že by pro ně bylo velkým fiaskem, pokud by vypadli se Švédskem," mínil záložník Sebastian Larsson, jeden z pěti švédských hráčů, kteří působí v Anglii.

Seveřané v pěti z posledních šesti utkání neinkasovali a na pevnou obranu budou spoléhat i v soubojích s anglickým kapitánem Harrym Kanem, který s šesti góly vede střeleckou tabulku turnaje.

"Anglie hraje v tempu, s velkým nasazením a vepředu má samozřejmě nebezpečného Kanea. Ale pokud budeme dobře bránit a budou se nám dařit protiútoky, můžeme dát góly," řekl švédský kapitán Andreas Granqvist, jemuž se těsně před utkáním narodil druhý potomek.

Švédům bude chybět kvůli trestu za žluté karty Mikael Lustig, v anglickém týmu visí nad startem několika lehce zraněných hráčů otazník. Problémy trápily i Kanea, ale měl by být v pořádku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články