Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Ruská penaltová senzace v Lužnikách. Španělé míří domů, sborná je ve čtvrtfinále

Francouzi i Uruguajci v pozici vítězů skupin uspěli. Mistři světa z roku 2010 Španělé roli favorita nezvládli. Národní tým "la roja" vyřadili domácí Rusové, kteří korunovali výkon na hranici sebeobětování postupem po dramatickém rozstřelu ze značky pokutového kopu. Ve 12. minutě si sice vstřelil vlastní gól Sergej Ignaševič, ale těsně před přestávkou vyrovnal Arťom Dzjuba a v penaltové loterii kraloval brankář Igor Akinfejev. 

Fotbalisté Ruska se radují z postupu do čtvrtfinále MS
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Podceňovaná reprezentace, které před startem turnaje nevěřili ani vlastní fanoušci, prošla poprvé od roku 1970 do čtvrtfinále. Soupeř z Pyrenejského poloostrova naopak senzačně končí a na medailové úspěchy z let 2008–2012 nenaváže, přestože krátce po úvodním hvizdu otevřel skóre.

Přímý kop z pravé strany umně zakroutil na zadní tyč Asensio, kde se v "řecko-římském" souboji střetli Sergio Ramos s Ignaševičem, od něhož míč nešťastně doputoval do sítě za bezmocným Akinfejevem.

Brzká trefa však osmifinálovému duelu paradoxně uškodila a více než 78 tisíc diváků sledovalo házenkářské obléhání Španělů bez výraznější snahy o ohrožení ruské svatyně. Sborná svědomitě přesouvala defenzivní blok, což na zpomalenou kombinaci soupeře stačilo, a v závěru prvního poločasu vyrovnala.

Po rohovém kopu Samedova hlavičkoval Dzjuba, Piqué zahrál evidentně rukou a rozhodčí Björn Kuipers byl neoblomný – penalta. Zodpovědnost vzal na sebe sebevědomý Dzjuba, který poslal brankáře Davida De Geu na opačnou stranu.

A jelikož vítěze neurčilo druhé dějství ani následné prodloužení, musely rozhodnout penalty. Svěřenci kouče Stanislava Čerčesova byli stoprocentní a vzhledem k faktu, že ve třetí a páté sérii selhali Koke s Iagem Aspasem, slavili před beznadějně vyprodanou arénou v moskevských Lužnikách historický úspěch.

Rusové nastoupili v defenzivním rozestavení 5-3-2. "Sice nemáme tuto formaci tolik v oblibě, ale hráči naštěstí porozuměli, co jsem po nich chtěl," uvedl trenér Čerčesov, jenž nechal na lavičce nejlepšího střelce týmu Čeryševa a osamoceného Dzjubu doplňoval Golovin.

Španělé dle předpokladů drželi míč. Rusové odolávali bez výraznějších problémů s jednozačným cílem - čekat na chybu soupeře v rozehrávce. Po jedné z nich "pelášil" vstříc De Geovi aktivní Dzjuba a až včasný návrat Ramose rychle zamezil potenciálnímu riziku.

Kromě vlastního gólu Ignaševiče se ovšem dlouho nic podstatného nedělo. Zaplněné tribuny poprvé "zaduněly" až ve 35. minutě, kdy prostor mezi tyčemi těsně minul technickou střelou z hranice velkého vápna Golovin.

O pět minut později proměnil penaltu Dzjuba a rozpoutal vlnu nadšení v ochozech. Těsně před přestávkou ji sice mohl zmrazit Costa, ale nezištný pas Asensia využít nedokázal a následnou hlavičku poslal do náruče Akinfejeva.

Ve druhém poločase se hrálo podle španělských not, jenže stereotypní kombinace postrádala moment překvapení. Za zmínku stála pouze "narážečka" Isca s Costou, nicméně záložník Realu Madrid neměl před brankou dostatek času ani prostoru k přesnému zakončení.

A kýženým gólem neskončil ani volej střídajícího Iniesty po elegantním doteku hrudí dalšího "žolíka" Aspase. Akinfejev byl u pravé tyče včas a jelikož branku minul i dorážející Aspas, prodlužovalo se.

Takticky svázané nastavení nabídlo nádhernou individuální akci střídajícího Rodriga, kterou zneutralizoval Akinfejev tygřím skokem a dorážejícího Carvajala zblokovali obětaví obránci sborné. I proto musel určit vítěze penaltový rozstřel.

Španělský prapor pozvedlo jen trio Iniesta – Piqué – Ramós. Síť rozvlnilo také ruské kvarteto Smolov – Ignaševič – Golovin – Čeryšev, přestože hned třikrát měl De Gea blízko k zákroku. Akinfejev naopak dvakrát přečetl záměr soupeřů a poslal svůj tým mezi osm nejlepších.

"Samozřejmě jsme doufali v penaltový rozstřel, neboť je těžké porazit španělskou reprezentaci. Srdečně děkujeme za podporu fanouškům. Když člověk vidí tu atmosféru, je to skutečný fotbalový svátek," ocenil ruské příznivce šťastný Akinfejev.

Zcela opačné pocity musel skousnout kapitán soupeře Ramos. "Je to pro nás hrozně těžké. Byli jsme blízko. Skoro po celou dobu jsme dominovali. Odjedeme domů se vztyčenou hlavou. Bolí to, ale zase se zvedneme," prohlásil zkušený stoper.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:

Španělsko - Rusko 1:1 po prodl. (1:1, 1:1), pen. 3:4

Branky: 12. vlastní Ignaševič - 41. Dzjuba z pen. Penalty proměnili: Iniesta, Piqué, Ramos - Smolov, Ignaševič, Golovin, Čeryšev. Neproměnili: Koke, Aspas. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (video, všichni Niz.). ŽK: Piqué - Kutěpov, Zobnin. Diváci: 78.011. 

Španělsko: De Gea - Nacho (70. Carvajal), Piqué, Ramos, Alba - Koke, Busquets - Silva (67. Iniesta), Isco, Asensio (104. Rodrigo) - Costa (80. Aspas). Trenér: Hierro.

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Kudrjašov, Žirkov (46. Granat) - Samedov (61. Čeryšev), Zobnin, Kuzjajev (97. Jerochin) - Dzjuba (65. Smolov), Golovin. Trenér: Čerčesov.

Fernando Hierro (trenér Španělska): "Fotbal ve vyřazovací fázi je takový. Myslím, že jsme odehráli velmi dobré utkání. Od první do poslední minuty jsme se snažili vytvářet si šance. Věděli jsme, že to bude těžké, ale domnívám se, že jsme měli dostatek příležitostí, abychom vstřelili více branek. Chybělo málo. Penaltový rozstřel je loterie. Jsem na své hráče hrdý. Všech 23 hráčů jsou profesionálové, bylo potěšením je tady vést. Jsem jako kouč zodpovědný za výkon týmu a na svazu vše pečlivě rozebereme. Na to, že jsme vypadli, neměla změna trenéra před turnajem vliv."

Stanislav Čerčesov (trenér Ruska): "Pocity jsou jednoduché. Emoce projevujete, když vedete tým během zápasu. Teď je to za námi a já už přemýšlím nad dalším. Věřím, že je to teprve začátek, takže si schovávám emoce na později. Nemáme sice tuto formaci (5-4-1) tolik v oblibě, ale hráči naštěstí porozuměli, co jsem po nich chtěl. Každému jsem individuálně vysvětlil, co od něj očekávám. Žirkov pravděpodobně odehrál poslední zápas na šampionátu, protože má zraněnou nohu. Možná nastoupí maximálně v případném finále. Myslím, že můžeme na turnaji ukázat ještě více. Teď si hráči musí odpočinout, tím spíše, když hráli 120 minut. Doufám, že náš čtvrtfinálový soupeř bude dnes také hrát prodloužení."

Sergio Ramos (obránce a kapitán Španělska): "Je to pro nás hrozně těžké. Byli jsme blízko. Skoro po celou dobu jsme dominovali. Předem jsme věděli, že to bude velmi obtížný zápas. Všichni Španělé mohou být pyšní, protože jsme do toho dali všechno, celé srdce. Odjedeme domů se vztyčenou hlavou. Bolí to, ale zase se zvedneme."

Igor Akinfejev (brankář a kapitán Ruska, hráč zápasu):  "Ve druhém poločase jsme se všemožně snažili bránit, což se nám povedlo. Doufali jsme samozřejmě v penaltový rozstřel, neboť je těžké porazit španělskou reprezentaci. Srdečně děkujeme za podporu našim fanouškům. Když člověk vidí tu atmosféru, je to skutečný fotbalový svátek. Nejsem mužem zápasu, tím je celý náš tým a naši příznivci."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články