Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Šťastná teč rozhodla. Švédové jdou přes Švýcary do čtvrtfinále

Švédští fotbalisté jsou po nejtěsnější výhře 1:0 nad Švýcarskem předposledními čtvrtfinalisty světového šampionátu. Byl to urputný boj s mnoha šancemi a horšími zakončeními. Vyrovnanou bitvu rozhodla 66. minuta a šťastná trefa Emila Forsberga. Švédové postoupili mezi nejlepší osmičku MS poprvé od roku 1994, kdy získali bronz.

Švédsko - Švýcarsko
zdroj: Reuters

Bylo to utkání plné náznaků. Šance byly, ale ne a ne aby jeden z týmů dokázal propasírovat míč za brankovou čáru. Chyběl klid i trocha štěstí, obránci obou celků hráli neskutečně obětavě.

Až se napřáhl v druhém poločasu Forsberg. Akanji do rány nešťastně vložil nohu a tečoval balon do šibenice za smutně zírajícího gólmana Sommera. "Znamená pro mě strašně moc, že jsme dokázali vyhrát takovým způsobem. Nedali jsme Švýcarsku příliš šancí. Když vidím to, čeho jsme tady společně dosáhli, mám slzy v očích a jsem moc hrdý. Když máme svůj den, tak víme, že dokážeme být dobří v obraně i v útoku," prohlásil šťastný střelec po zápase.

Bojovnost a urputnost dominovaly. Švýcarské obléhání žluté švédské tvrze v Petrohradu skončilo neúspěchem. Švédové dokázali, že s vysokými balony si urostlí beci umějí poradit a ve hře po zemi Švýcarům chyběla patřičná přesnost.

Držení míče, počet střel i rohových kopů. Hráči země helvétského kříže sice ve většině ukazatelů i díky závěrečnému tlaku předčili skandinávského soupeře, ale to nejdůležitější jim chybělo. Švýcarsko prohrálo v normální hrací době teprve druhý z posledních 26 duelů, na vítězství nad Švédskem čeká od roku 1994 a nedočkalo se ani prvního postupu do čtvrtfinále po 64 letech.

"V posledních 15 minutách jsme se pokusili hrát emotivněji a myslím, že se naše hra zlepšila. Nakonec to ale nestačilo," zhodnotil trenér Švýcarů Vladimir Petkovic.

Zakončovalo se, ale nepřesně

Utkání lépe začali Švédové. V 8. minutě se po rychlé narážečce za obranu dostal Berg. Vsadil na razanci, což se nevyplatilo. Vzápětí chyboval při výkopu Sommer. Bergovu střelu odvrátil obětavě Akanji a následná Ekdalova dorážka skončila nad břevnem.

Na druhé straně hrál aktivně Zuber. V 7. minutě si navedl míč na pravačku, ale trefil střed branky. Mimo zamířil hlavou, když se lámala úvodní čtvrtina zápasu.

Hrálo se mezi pokutovými územími, nikdo nechtěl udělat zbytečnou chybu. Do vedení mohli jít přesto Švédové. V 29. minutě vytasil parádní zákrok gólman Sommer, který vyrazil přesnou Bergovu ránu k tyči.

Šancí nebylo málo. Na jedné straně se blýskli skvělou kombinací Zuber s Džemailim. Vyměnili si míč ve vápně, jenže druhý jmenovaný zle přestřelil. Na druhé krásně centroval Lustig a nabíhající Ekdal se zjevil před Sommerem zcela sám. Balon trefil v krkolomné pozici a byl zhruba tak přesný jako jeho švýcarský kolega.

Vítězný Forsbergův gól
zdroj: Reuters

Také ve druhém poločasu nebyla nouze o zajímavé okamžiky. Toivonen pálil z osmi metrů vysoko nad, na druhé straně podklouzl Lustig, ale Švýcaři se jen těsně nedostali k centrovanému balonu.

V 66. minutě se ke střele z hranice vápna odhodlal Forsberg a udělal dobře. Míč si ztečoval do sítě nešťastník Akanji. Rány zpoza šestnáctky pak následovaly v rychlém sledu. Zvýšit se pokusil Ekdal a na druhé straně odpověděl Rodríguez. Oba pokusy však byly hodně nepřesné.

Švýcarský trenér Petkovič vsadil vše na útok. Embolo a Seferovič doplnili vepředu Drmiče. Do šestnáctky létaly rychlé centry. Po Shaquiriho rohu hlavičkoval do Lustiga Embolo. Od švédského beka se balon ještě odrazil na Forsberga, který situaci jistil u brankové čáry. Když Seferovičova hlavička skončila v Olsenových rukavicích, jiskra naděje pohasla. Úplnou tečku udělal červeným zákrokem Lang na unikajícího Olssona.

Žluté nadšení poté neznalo mezí. "Bylo neskutečné poslouchat, jak švédští fanoušci vyvolávali moje jméno, ale fotbal je týmový sport a naše mužstvo tohle zosobňuje. Všichni tvrdě pracujeme na hřišti i mimo něj. Víme, že jsme dobrý tým a své úspěchy si zasloužíme," uvedl švédský kouč Janne Andersson.

Švédsko - Švýcarsko 1:0 (0:0)

Branka: 66. Forsberg. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Orsato (video, It.). ŽK: Lustig - Behrami, Xhaka. ČK: 90.+4 Lang (Švýcarsko). Diváci: 64 042.

Švédsko: Olsen - Lustig (82. Krafth), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (82. Olsson) - Berg (90.+1 Kiese Thelin), Toivonen. Trenér: Andersson.

Švýcarsko: Sommer - Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (73. Seferovic), Zuber (73. Embolo) - Drmic. Trenér: Petkovic.

Janne Andersson (trenér Švédska): "Jsme všichni hrozně šťastní, ale musíme dnešní postup rychle strávit a myslet na sobotní utkání. Nejsme uspokojeni tím, že jsme se dostali do čtvrtfinále, chceme vyhrát i další zápas. V příštích dnech se co nejlépe připravíme na čtvrtfinálového soupeře a uvidíme, co se bude dít."

Vladimir Petkovic (trenér Švýcarska): "Všichni jsme nesmírně zklamaní, protože jsme určitě chtěli víc. Ale musíme také pogratulovat švédskému týmu, který hrál precizně svou hru a stačilo mu to k výhře. Když Švédové vstřelí gól, stává se z nich extrémně těžký oříšek k rozlousknutí. Byli jsme dnes jednoduše horší a na vítězství to nebylo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články