Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Osud dal Messiho partě poslední šanci. Zúročí ji? V cestě stojí Nigérie

Další zmar, nebo vzkříšení na poslední chvíli? Největší otazník úterního programu na mistrovství světa v Rusku visí u posledního vicemistra světa Argentiny, která potřebuje porazit Nigérii. Ve hře o postup je stále i Island, jehož čeká lídr skupiny D Chorvatsko. Dánsko a Austrálie si to na dálku rozdají o vstupenku do osmifinále ze skupiny C. Přímé přenosy všech čtyř utkání sledujte na webu ctsport.cz či programech ČT sport a ČT2.

Lionel Messi zabojuje s Argentinou o naději na postup
zdroj: ČTK/ABACA/AA

Dánsko - Francie (16:00, Moskva - Lužniki, ČT sport)

Ze dvou utkání získali solidní čtyři body, přesto nemají nic jistého. Dánští fotbalisté musí k jistotě postupu ze skupiny C uhrát alespoň bod proti favorizované Francii. Seveřané cítí šanci. Les bleus porazili Austrálii 2:1 a Peru 1:0, ale herně nepřesvědčili. "Francie získala šest bodů, ale soupeře příliš jasně nepřehrála. Na body se nadře. Hrála dobře v přátelských utkáních, ale na turnaji zatím moc ne," prohlásil dánský kouč Age Hareide.

Dostalo se mu i odpovědi. "Mluvili jsme o jeho výrocích a chceme mu ukázat, že se mýlil," uvedl francouzský záložník Corentin Tolisso. Svěřenci Didiera Deschampse mohou být v klidu. Pokud Dánům nepodlehnou, skupinu vyhrají, ale našli si i další motivaci. "Chorvatsko se zdá jako nejsilnější tým skupiny D, tak pojďme raději vyhrát a vyhnout se jim v osmifinále," nabádal hráč Bayernu Tolisso.

Antoine Griezmann
zdroj: ČTK/ABACA autor: Christian Liewig

Zatím není jasné, v jakém složení mužstvo ze "země galského kohouta" nastoupí a zda některé hráče nepošetří. Například největší hvězda Antoine Griezmann nepůsobí, že je v optimální formě. "Ale já se zlepším. Podobně to bylo i na mistrovství Evropy. To nejlepší si šetřím na vyřazovací část," slíbil Griezmann. Volno mohou dostat hráči s jednou žlutou kartou Paul Pogba a Blaise Matuidi.

Za Dánsko určitě nenastoupí záložník Yussuf Poulsen, jenž nasbíral dvě žluté karty. Nahradí jej zřejmě Martin Braithwaite. Chybět bude středopolař William Kvist, který si už v prvním utkání zlomil dvě žebra, které mu propíchly plíci.  

Předpokládané sestavy:

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney, Schöne, Eriksen - Poulsen, Jörgensen, Sisto.

Francie: Mandanda - Sidibe, Varane, Kimpembe, Hernandez - N'Zonzi, Kanté - Dembélé, Griezmann, Lemar - Giroud.

Austrálie – Peru (16:00, Soči, ČT2)

Socceroos hrají o naději. Musí doufat, že Francie porazí Dány, a potřebují porazit Peru. Jihoamerický celek už jistě na šampionátu končí, hraje pouze o to, aby z Ruska odjel s dobrým pocitem a výhrou. "Víme, že nemáme situaci ve svých rukou a závisíme i na Francii, ale pro nás je teď nejdůležitější zvládnout svoji práci, vyhrát a pak se uvidí," uvedl australský kapitán Mile Jedinak.

"Věříme Francii, že nám pomůže. Její hráči mají svou hrdost a také budou chtít ukázat lepší výkon než v prvních dvou zápasech, takže věřím, že to nevypustí," přidal trenér Bert van Marwijk.

Postupová matematika skupiny B:

Austrálie se na Dánsko může bodově dotáhnout, pak rozhodne skóre. Nastat může i situace, kdy by Austrálie vyhrála nad Peru například 1:0 a Dánsko podlehlo Francii 1:2. Pak by oba celky měly shodné body, skóre a vzájemné zápasy a rozhodovalo by tak pravidlo fair play, v němž má nyní o jednu žlutou kartu méně a tedy lepší bilanci Austrálie. Případně by ke slovu přišel los.

Van Marwijkův tým musí zabrat především v ofenzivě. Při porážce 1:2 s Francií a remíze 1:1 s Dánskem se prosadil pouze z pokutových kopů zásluhou Jedinaka. "Ale ono je jedno, jak gól dáme. Hlavní je, abychom nějaký dali a vyhráli. Záleží jen na výsledku," řekl útočník Tomi Juric.

Ten zřejmě nastoupí na úkor forvarda Andrew Nabbouta, jenž si v duelu s Dánskem vykloubil rameno. Peru zase postrádá útočníka Jeffersona Farfána, který při střetu na tréninku utrpěl otřes mozku a zotavuje se v nemocnici.

Předpokládané sestavy:

Austrálie:Ryan - Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich - Leckie, Jedinak, Rogic, Mooy, Arzani - Juric.

Peru: Gallese - Advíncula, Ramos, Rodríguez, Trauco - Aquino, Yotún - Carrillo, Cueva, Flores - Guerrero.

Nigérie – Argentina (20:00, Petrohrad, ČT sport)

Argentina od roku 1974 pouze před 16 lety nepostoupila ze skupiny a stejný osud jí hrozí nyní v Rusku. S jedním bodem se krčí na posledním místě tabulky skupiny D. Její soupeř Nigérie je díky výhře 2:0 nad Islandem v daleko lepší pozici. "Víme o tlaku na tým, naučili jsme se s tím žít. Musíme složitou situaci překonat a vyhrát. To je jediné, co můžeme ovlivnit. Pak se můžeme podívat na druhý výsledek," hlásí záložník Argentiny Javier Mascherano.

Právě Nigérie vítězstvím nad Islandem dala ještě jihoamerickému gigantovi šanci hrát o postup. "Výsledek Nigérie s Islandem byl pro nás to nejlepší, v co jsme mohli doufat. Můžeme si říct, že osud nám dal další šanci. Ale není to jen o pocitech, musíme i podat lepší výkon," burcoval Mascherano.

Zafunguje konečně spolupráce Lionela Messiho se spoluhráči?
zdroj: ČTK/AP autor: Ricardo Mazalan

Pokud Argentina uspěje, bude netrpělivě očekávat výsledek druhého utkání Islandu a Chorvatska. Seveřané nesmí zvítězit, poté parta kolem Lionela Messiho postoupí. Nigérii může stačit i remíza, opět za předpokladu, že Island nezvítězí. "Výhra nad Islandem nám dodala spoustu sebevědomí a víry, že můžeme Argentinu porazit. Nikdy jsme nad ní na mistrovství světa nevyhráli. Existuje větší motivace?" uvedl střelec obou branek s Islandem útočník Ahmed Musa.

Argentinský kouč Jorge Sampaoli po posledním utkání s Chorvatskem, které jeho svěřenci nezvládli 0:3, prohlásil, že hráči v ofenzivě a záloze zatím nespolupracují s Messim, jak by očekával. Může dojít na změny. Na hřiště se třeba opět podívá Angel Di María, Éver Banega. Sergia Agüera potenciálně nahradí Gonzalo Higuaín. Uvidí se, zda po hrubce proti Chorvatům nastoupí brankář Willy Caballero.

Předpokládané sestavy:

Nigérie:Uzoho - Omeruo, Troost-Ekong, Balogun - Moses, Etebo, Mikel, Ndidi, Ebuehi - Musa, Iheanacho.

Argentina: Caballero - Salvio, Mercado, Otamendi, Tagliafico - Banega, Mascherano, Pérez - Messi, Higuaín, Di María.

Island – Chorvatsko (20:00, Rostov, web ctsport.cz)

Stále žijí svůj sen. Islanďané ale potřebují nutně porazit lídry skupiny Chorvaty. Balkánský celek už má jisté osmifinále po jasných výhrách 2:0 nad Nigérií a 3:0 nad Argentinou. Některé hráče kouč Zlatko Dalič zřejmě pošetří, což hraje jeho soupeři do not. Kvůli hrozbě karetního trestu utkání mohou vynechat například Ivan Rakitič, Mario Mandžukič, Ante Rebič, Šime Vrsaljko nebo Marcelo Brozovič.   

"Před Chorvatskem jsme skončili v kvalifikační skupině. Porazili jsme ho na domácí půdě. Alespoň nám to dodá sebedůvěru pro toto utkání," věří islandský lodivod Heimir Hallgrímsson.

Klíč Islandu k postupu:

Island potřebuje porazit Chorvatsko a zároveň doufat, že Nigérie prohraje s Argentinou, která však nesmí vyhrát vyšším rozdílem, aby neměla lepší skóre než Island. V případě remízy Nigérie musí ostrovní celek zvítězit minimálně o dvě branky a mít stejné nebo lepší skóre než africký soupeř.

Své hráče před závěrečným bojem ve skupině D uklidňuje. "Pokud by se země jako Argentina nebo Německo nekvalifikovaly do osmifinále, bude to šok. Naopak pokud se povede postoupit nám, půjde asi o největší úspěch v krátké historii islandského fotbalu. Takže nemáme co ztratit," dodal Hallgrímsson.

Předpokládané sestavy:

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon - Gíslason, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason - G. Sigurdsson - Finnbogason.

Chorvatsko: L. Kalinič - Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarič - Modrič, Badelj - Pjaca, Kovačič, Perišič - Kramarič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy