Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nigérie umí hrát. Skvělý Musa jí vystřílel vítězství nad Islandem

Nigerijští fotbalisté poprvé na MS naznačili svůj potenciál. V utkání s Islandem odehráli výborný druhý poločas, v němž se dvakrát prosadil Ahmed Musa. Islanďané odpověď nenašli, šanci na snížení promrhal ze značky pokutového kopu Gylfi Sigurdsson. Nigérie poskočila po výhře 2:0 na druhé místo ve skupině D, Island je třetí o skóre před Argentinou.

Ahmed Musa
zdroj: Reuters

Po tři poločasy svého vystoupení na MS vypadalo nigerijské mužstvo unaveně a bez jasného vědomí, co vlastně hráči v zelených dresech chtějí hrát. Až čtvrtých 45 minut, které na turnaji Nigerijci odehráli, konečně vypadalo tak, jak si fanoušci afrického týmu přejí.

Mohl za to Ahmed Musa, který nejprve čtyři minuty po přestávce zužitkoval centr spoluhráče Viktora Mosese a prostřelil islandského gólmana. Pro svou akci v 75. minutě poté už žádnou pomoc nepotřeboval. Nigerijský útočník prošel obranou soupeře jako nůž máslem.

Islanďané se snažili kontrovat, jejich jediná větší příležitost přišla z pokutového kopu. V třiaosmdesáté minutě však Gylfi Sigurdsson selhal a překopl branku gólmana Francise Uzoha. Na více se už severský tým nezmohl a své druhé utkání na MS prohrál 0:2.

Situace ve skupině D je tak následující: postup už mají jistý Chorvati, o zbývající osmifinálové místo ale ještě budou usilovat všechny tři zbývající týmy. Nigérie má tři body, po bodu mají v tabulce skupiny třetí Island a čtvrtá Argentina.

Jak utkání probíhalo?

Islanďané začali rázně a měli i první příležitost: Gylfi Sigurdsson se dostal k přímému kopu, s nímž měl práci devatenáctiletý gólman Francis Uzoho. O chvíli později znovu střílel záložník Evertonu – Uzoho ovšem i napodruhé držel dobře. Naproti tomu jeho spoluhráči na útočné polovině hřiště, kteří akutně potřebovali v utkání uspět, působili značně ospalým dojmem.

Fotbalisté v oceňovaných světlezelených dresech za celý první poločas nejenže neměli větší šanci, ale sami se vůbec nedostali do zakončení. Islandský tým se sice také nemohl pochlubit kdovíjakou útočnou smrští, jednu příležitost si však těsně před přestávkou skutečně vypracovali. Lehká teč Alfreda Finnbogasona tak tak, že nezamířila mezi tři nigerijské tyče.

Přestávkové povzbuzení ovšem Nigerijcům prospělo. V první minutě druhé půle se dostali k úvodní střele a o tři minuty později mohli slavit svůj první gól na tomto šampionátu: Victor Moses nacentroval z pravé strany na Ahmeda Musu, který míč zpracoval a s razancí prostřelil gólmana Hannese Halldórsona. Nigérie byla na koni – vedla 1:0.

Utkání Nigérie – Island
zdroj: Reuters

Brzy mohlo být ještě lépe. Wilfred Ndidi napřáhl za pokutovým územím a řádně protáhl islandského brankáře, který měl zničehonic plné ruce práce. Jeho spoluhráč Moses, jehož důvtip a kvalitní technika stály za nigerijskou brankou, mezitím pálil z úhlu těsně nad. V 74. minutě poté Musa vytáhl další skvělý moment – jeho střela se stočila na břevno branky.

Islanďané nevěděli kudy kam. Jestliže dosud byla na turnaji nigerijská defenziva po tři poločasy nepřesvědčivá a prostupná, v tom čtvrtém působila jako politá živou vodou. A to samé platilo o opačné polovině hřiště, kde přišla třetí zářná chvilka Ahmeda Musy. Nigerijec přetlačil pomalejšího beka, obešel kolem brankáře a do poloprázdné branky zakončil. 

Island poté dostal jednu poslední příležitost, když rozhodčí pískl pokutový kop v neprospěch Nigerijců. K míči se postavil Sigurdsson, který dlouho přemýšlel, jak se situací naloží. Ke snížení však nedošlo – skvěle technicky vybavený záložník totiž netrefil nigerijskou branku. Islanďané tak skórovat nedokázali a podlehli 0:2.

Nigérie - Island 2:0 (0:0)

Branky: 49. a 75. Musa. Rozhodčí: Conger - Lount (oba N. Zél.), Makasini (Tonga) - Irrati (video, It.). ŽK: Idowu (Nig.). Diváci: 40 904.

Nigérie: Uzoho - Omeruo, Troost-Ekong, Balogun - Moses, Etebo (90. Iwobi), Mikel, Ndidi, Idowu (46. Ebuehi) - Musa, Iheanacho (85. Ighalo). Trenér: Rohr.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson (65. Ingason), Magnússon - Gíslason, Gunnarsson (87. A. Skúlason), G. Sigurdsson, Bjarnason - Bödvarsson (71. Sigurdarson), Finnbogason. Trenér: Hallgrímsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články