Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Odměna za sympatické výkony. Peru zařídil výhru 2:0 nad Austrálií Guerrero

Australané sice potřebovali proti již vyřazenému Peru zvítězit, aby si uchovali naději na postup do osmifinále, ale výkon tomu neodpovídal. Socceroos prohráli s energičtějšími Peruánci 0:2. Nejdřív Paolo Guerrero nacentroval přesně na kopačku Andrému Carillovi, poté sám peruánský kapitán pohotově ve vápně zakončil.

Paolo Guerrero slaví gól do sítě Austrálie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Frank Hoermann/Sven Simon

Peruánci zaznamenali několik milníků. Skórovali po 36 letech na mistrovství světa. Naposledy se prosadili v roce 1982 a zároveň se trefili po 314 minutách hry na světových šampionátech. 

Zároveň si Jihoameričané připsali na mistrovství světa vítězství po 40 letech. "Jde o velký moment pro fotbal v Peru. Poděkoval jsem hráčům a musím i fanouškům, kteří nám hodně pomohli. Už v kvalifikaci jsme začali projekt, který se pozitivně zakončil. Jen škoda, že jsme v předchozích zápasech měli smůlu," mrzely kouče Ricarda Garecu dvě porážky 0:1 s Francií a Dánskem.

Austrálie potřebovala v posledním utkání skupiny vyhrát, ale o postup hrála dost nesměle. A tak přišel trest v osmnácté minutě. Peruánský kapitán Paolo Guerrero nacentroval přes šíři vápna přesně na nohu Andrého Carilla, který se z voleje nemýlil a míč poslal ke vzdálenější tyči.

Socceroos se snažili reagovat. V první půli si sice vypracovali dvě slibné příležitosti, jenže soustavný tlak neměli. Nejdřív se Thomas Rogic prokličkoval vápnem, ale když přišlo na zakončení, trefil pouze prostor brankáře Pedra Galleseho. O chvíli později Robbie Kruse přihrával před odkrytou branku, ale Matthew Leckie se k míči ve skluzu nedostal.

Peruánci zapomněli na zklamání z vyřazení a fanoušci v hledišti po celou dobu utkání jásali. Ve druhém poločase jim udělal radost opět lídr reprezentace Guerrero. Ve vápně vyhrál souboj, i s pomocí teče obránce v pádu umístil levačkou míč přesně k tyči a zvýšil na 2:0.

Austrálie se probudila a na pár minut soupeře zatlačila, ovšem mladík Daniel Arzani střílel po rohu těsně vedle tyčky, z následného dalšího kopu od rohového praporku australská ikona Tim Cahill napálil míč jen do Andersona Santamaríi.

To bylo ze strany Austrálie vše, do tlaku už se příliš nedostala. Ovšem její kouč Bert van Marwijk měl na výkon jiný názor. "Podle mě jsme byli lepší než soupeř, ale ten ze dvou střel na branku vstřelil dva góly. Při prvním tam navíc byl ofsajd. Měli jsme několik šancí, ale gól jsme nedali. Hráči plnili vše, co jsem po nich chtěl," podpořil svůj soubor.

Také se s ním i loučil. "Měl jsem opravdu štěstí, že jsem mohl s těmito kluky pracovat. Teď je konec, ale nikdy na tuhle část kariéry nezapomenu," dodal Van Marwijk, který bude nyní dělat asistenta Mark van Bommelovi v PSV Eindhovenu.

Jeho tým na turnaji končí, stejně jako Peru. Ovšem to odjíždí z Ruska s daleko lepším pocitem. "Výhru věnujeme našemu lidu a také Jeffersonovi Farfánovi. Už za rok nás čeká další velká výzva v podobě Copa América v Brazílii. Tady jsme ukázali, že se dokážeme vyrovnat komukoli, což chceme za rok potvrdit," prohlásil Guerrero a podpořil spoluhráče Farfána, který nemohl nastoupit kvůli otřesu mozku.

Austrálie - Peru 0:2 (0:1)

Branky: 18. Carrillo, 50. Guerrero. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rus.) - Makkelie (Niz., video). ŽK: Jedinak, Milligan, Arzani, Rogic - Yotún, Hurtado. Diváci: 44.073.

Sestavy:

Austrálie: Ryan - Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich - Leckie, Jedinak, Rogic (72. Irvine), Mooy, Kruse (58. Arzani) - Juric (53. Cahill). Trenér: Van Marwijk.

Peru: Gallese - Advíncula, Ramos, Santamaría, Trauco - Tapia (63. Hurtado), Yotún (46. Aquino) - Carrillo (79. Cartagena), Cueva, Flores - Guerrero. Trenér: Gareca.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články