Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Neymar a spol. dokouzlili. Brazílii v souboji gigantů vyřadila Belgie

Na titul je tipoval kdekdo, fotbalisté Brazílie ale na mistrovství světa končí už ve čtvrtfinále. Nad jejich síly byla v dramatickém a pohledném zápase Belgie, která zvítězila 2:1. O triumfu rozhodl už první poločas, v němž si evropský tým vytvořil dvougólový náskok a "kanárci" ho přes celou řadu šancí a místy i drtivý tlak nedokázali smazat.

Belgičan Axel Witsel se raduje po gólu do sítě Brazílie
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

O této generaci se mluví jako o zlaté. Na šampionátu v Brazílii to ještě nedokázali, na Euru ve Francii také ne, když v obou případech skončili ve čtvrtfinále. Letošní mistrovství světa v Rusku by ale pro Belgičany mohlo být turnajem, na kterém konečně prodají obrovský talent a potenciál.

Kritický bod posledních podniků, tedy čtvrtfinále, totiž tentokrát zvládli a navíc v něm vyřadili největšího aspiranta na celkové vítězství Brazílii.

"Kanárci" sice dominovali ve střelbě, držení míče i v jasných šancích, "rudým ďáblům" ovšem pomohl výborný první poločas. V něm se nejprve do vlastní sítě zamířil po rohu ramenem Fernandinho a vítěznou branku trefil krásnou křižnou střelou Kevin de Bruyne.

Brazílie v druhé části soupeře drtila, jenže dokázala pouze snížit díky hlavičce střídajícího Renata Augusta. Jihoameričanům navíc sudí nepochopitelně neodpískal jasnou penaltu a  Belgičané tak mohli slavit postup do semifinále, ve kterém vyzvou další těžkou váhu Francii.

"Přes všechnu bolest, kterou nyní cítím, pokud máte rádi fotbal, musel se vám tenhle zápas líbit. Koukat na něj pro vás muselo být potěšením. Pokud jste neutrální, sednete si na zadek a jen řeknete: to byl zápas," podotkl brazilský kouč Tite.

Ráz zápasu určila už první čtvrthodina, ve které byly v hlavní roli rohové kopy. Brazílie z nich měla dvě tutovky, vždy po šikovném prodloužení Mirandy. Thiago Silva ovšem nastřelil pouze tyč a Paulinho ve výborné pozici promáchl. To Belgičané dokázali udeřit, i když za velkého přispění soupeře.

Ve 13. minutě centr mířící do vápna minul Gabriel Jesus a zaskočený Fernandinho, který v tomto zápase nahradil vykartovaného Casemira, zamířil ramenem do vlastní sítě.

Brazilci se po smolném momentu pustili do útočení, jenže naráželi na dobře pracující obranný blok Belgie. "Rudí ďáblové" navíc dokázali výborně využívat otevřené obrany soupeře a hrozili z nebezpečných protiútoků.

A právě jeden z nich přinesl druhý gól. Romelu Lukaku nebojácně dovedl míč až k vápnu Brazílie, kde našel Kevina de Bruyna a hvězdný záložník krásnou křižnou střelou nedal Alissonovi šanci.

"Byl to zvláštní zápas, protože jsme dlouho neporazili nějaký takhle skvělý tým. Proto děláte fotbal, abyste mohli hrát takovéhle zápasy jako proti Brazílii. Byl to pro nás největší test, protože Brazílie je v útoku strašně silná," přiznal de Bruyne.

"Kanárci" se do poločasu snažili ještě odpovědět, jenže Gabriel Jesus mířil hlavou vedle a ránu Coutinha vyrazil dobrým zákrokem Thibaut Courtois.

Do druhé části kouč Tite nasadil Firmina a na hřišti Brazílie začala dominovat. Dařilo se jí eliminovat brejky Belgičanů a soupeře zavřela u vlastního vápna. Problém ale nadále zůstával obranný val, který působil nepropustně.

Brazílie si proto zkoušela vymodlit i penaltu. Neymarovy pokusy volaly sice po žluté kartě, když ale Gabriel Jesus padl po kontaktu s Vincentem Kompanym ve vápně, sudí měl ukázat na puntík.

Překvapivě však videorozhodčí poradil pokračovat ve hře. "Nechci se bavit o rozhodčích, jediná věc, kterou bych chtěl vidět, je to, jak probíhala na videu kontrola zákroku na Gabriela Jesuse," řekl po zápase brazilský kouč Tite.

"Kanárci" se i tak nadále snažili. Při ráně střídajícího Douglese Costy jim chybělo více štěstí, když vyražený balón jen těsně minul dobíhajícího Paulinha.

Vytoužené snížení přišlo až v 76. minutě, kdy Coutinho poslal nadýchaný centr za obranu a střídající Renato Augusto se hlavou trefil přesně. To však byl poslední úder, který Brazílie soupeři dokázala uštědřit.

Jihoameričané si ještě vytvořili dvě velké tutovky, jenomže jak Renato Augusto, tak Coutinho ve vyložených příložitostech zamířili mimo. Velký favorit tak na turnaji skončil předčasně a prodloužil čekání na titul.

"V posledních 15 minutách to byla zkouška charakteru a my udělali dostatek pro to, abychom zvítězili. Nyní budeme čelit mimořádnému týmu Francie, ale myslím, že jsme rovnocenným soupeřem a uděláme vše pro výhru," uvedl de Bruyne.

"Jsem nejšťastnější muž na světě, protože jsem dal hráčům složité taktické pokyny a oni jim do poslední sekundy neuvěřitelně věřili. Dali do toho neuvěřitelné srdce. Tihle kluci si zaslouží být v Belgii za hrdiny, tohle vítězství by se mělo předávat dalším generacím," dodal nadšený španělský kouč "rudých ďáblů" Roberto Martínez.

Brazílie - Belgie 1:2 (0:2)

Branky: 76. Augusto - 13. vlastní Fernandinho, 31. De Bruyne. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Orsato (video, It.). ŽK: Fagner, Fernandinho - Alderweireld, Meunier. Diváci: 42 873.

Brazílie: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho (73. Augusto), Fernandinho - Willian (46. Firmino), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (58. Costa). Trenér: Tite.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (83. Vermaelen) - De Bruyne, Lukaku (87. Tielemans), E. Hazard. Trenér: Martínez.

Tite (trenér Brazílie): "Vypadli jsme, ale na druhou stranu to byl úchvatný zápas mezi dvěma týmy s fantastickými technickými schopnostmi. Hodně jsme drželi míč, měli jsme plno gólových šancí, ale Belgie byla efektivnější a své šance byla schopna proměnit. Rozhodujícím faktorem zápasu ale podle mě byl belgický brankář Courtois.

Roberto Martínez (trenér Belgie): "Hra Brazílie je plná technických fines a obrovské kvality, jste si vědomi toho, že kdykoliv mohou otevřít vaši obranu. Bez debat jsou nejlepším týmem na turnaji, takže jsme museli být takticky odvážní. Byl to velký hazard měnit určité věci, ale náš zápasový plán byl dotažený k dokonalosti."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články