Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Němci musí, švédský novinář jim dal letenku. Belgie je krok od postupu

Úřadující mistři světa jsou pod tlakem. Němečtí fotbalisté po úvodní prohře 0:1 s Mexikem potřebují porazit Švédy. Jinak hrozí i v Rusku scénář jako na předchozích dvou mistrovstvích světa. A to, že obhájce titulu vypadl už v základní skupině. Belgie se touží výhrou nad Tuniskem přiblížit postupu. I Mexiko si jde odhodlaně pro osmifinále. Potvrdí roli favorita proti Jižní Koreji?Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Thomas Müller
zdroj: ČTK/AFLO autor: FAR EAST PRESS

Belgie – Tunisko (14:00, Moskva - Spartak)

Už dvacet zápasů neprohráli a potřebují přidat šestnáctou výhru, aby měli klid. Belgičtí fotbalisté si případným vítězstvím nad Tuniskem ve druhém vystoupení ve skupině G výrazně přiblíží postup do osmifinále. Pak už nezbývá než v neděli fandit, aby Anglie alespoň bodovala proti Panamě.

"Rudí ďáblové" první duel proti Panamě na šampionátu zvládli výsledkově v poklidu 3:0. Jenže v prvním poločase se hledali a nováček na mistrovství světa odolával. Belgie potřebovala víc od své jedničky v útoku Romelu Lukakua, který se probudil ve druhé půli.

Slovo kapitána. Lukakuovi domlouval Hazard

Útočník Manchesteru United se v prvním poločase dotknul míče pouze sedmkrát. "Není lehké hrát bez jednoho hráče v poli. V přestávce jsem mu řekl, že ho potřebujeme. Trochu se v útoku schovával. Ale když se dostal do hry, ovlivnil utkání jako kouzelník a dvakrát se trefil. Doufám, že to teď chápe," nabádá parťáka kapitán Belgie Eden Hazard.

V sedmdesáti duelech za reprezentaci nastřílel Lukaku 38 gólů. Po dvou brankách do sítě Panamy se chytl a je nabuzený. Kouč Roberto Martínez jej opět potřebuje. Ale v týmu krotí přílišnou sebedůvěru. "Vstup do turnaje máme pozitivní, ale stále není žádný prostor pro chyby. Na turnaji neexistuje jednoduchý zápas a musíme opět předvést to nejlepší," upozornil španělský rodák Martínez.

Romelu Lukaku se raduje z gólu proti Panamě
zdroj: REUTERS autor: Marcos Brindicci

Tunisko potrápilo v úvodním duelu Angličany. V ofenzivě však nebylo tolik aktivní, při prohře 1:2 proměnilo pouze penaltu zásluhou Fardžaní Sasího. Martínez i přesto varuje: "Tunisané jsou hodně kvalitní, jejich hra je nabitá energií a intenzitou. Jsou nejen silní v obraně, ale i v útoku. Umí chodit rychle dopředu. Musíme hrát na naší nejvyšší úrovni," uvedl bývalý trenér Evertonu.

Do sestavy stále nemůže počítat s obránci Thomasem Vermaelenem, kterého trápí stehenní sval, a s Vincentem Kompanym, který má problémy zase s třísly. Tunisku nepomůže brankářská jednička Muizz Hasan, jenž odchytal pouze šestnáct minut proti Anglii, než si poranil rameno. Na turnaji končí. Nahradí ho Farúk bin Mustafá.

Tunisko se musí semknout. Africký celek čeká na výhru na světovém šampionátu neuvěřitelných 40 let a 12 zápasů a na mistrovství světa ještě neporazil tým z Evropy. "Respektujeme Belgii, ale také jsme si vědomi vlastní síly a máme své ambice. Věřím, že máme na to, abychom postoupili, což se dosud Tunisku ještě nepovedlo," dodal trenér Nabíl Maalúl.

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco - Mertens, E. Hazard - Lukaku.

Tunisko: Bin Mustafá - Maríá, S. bin Júsif, Bronn, Haddadí - Schirí, Badrí, Sasí - F. bin Júsif, Chazrí, Slití.

Jižní Korea – Mexiko (17:00, Rostov)

Před šampionátem si mexičtí fotbalisté nastavili hlavu jasně: "Chceme se stát mistry světa." Zaznělo to už z úst hlavní útočné postavy Mexika Javiera Hernandéze. Ve stejném duchu pokračují i spoluhráči. "Náš cíl od začátku je vyhrát skupinu a všechny zápasy. Chceme porazit každého a být šampiony," prohlásil útočník Raúl Jiménez.

Další krok k svému snu musí udělat proti Jižní Koreji. V utkání jsou svěřenci Juana Carlose Osoria favorité. Vždyť Korejci se i v čele s útočníkem Tottenhamu Son Hung-minem trápí. Od března vyhráli jediné ze sedmi utkání a pětkrát prohráli. "Sice si můžete porovnat oba týmy na papíře, ale to neřešíme. Musíme uhrát výsledek, který vyvrátí předpoklady. Myslíme jen na to, jak Mexiko zastavit," hlásí záložník japonského Kóbe Čong U-jong.

Proti Němcům hrozili z výpadů, teď chtějí udávat tempo

A zastavit Mexičany nebude lehký úkol. Los tricolores si vyšlápli na úřadující světové šampiony. Němce nepouštěli k jejich hře a první utkání na turnaji vyhráli 1:0. Hráli dobře do obrany a vyráželi do protiútoků. "Teď je čas ukázat, že Mexiko umí převzít iniciativu v utkání. Jsme podle predikcí favorité zápasu," uvědomuje si mexický kouč Osorio.

Pro Koreu půjde o poslední šanci, jak zabojovat o postup. Je proti ní nepříznivá statistika. Už sedm střetnutí v řadě na mistrovství světa nedokázala zvítězit. Pokud Korejci prohrají, jsou bez šancí, jestliže zároveň Švédsko bude bodovat s Německem.

Sport
zdroj: ČT4

Proti Mexiku se přední asijský tým potřebuje výrazně zlepšit v útoku. V prvním duelu proti Švédsku (0:1) nevyprodukoval ani jednu střelu na branku a obdržel gól z penalty. "V prvním utkání jsme se zaměřili na to, abychom neinkasovali, a hráli jsme obezřetně. Teď už nemáme na co čekat a budeme se více tlačit do útoku," slíbil kouč Šin Te-jong.

Taktika nakopávat míče na útočníka Kim Šin-uka na švédské obránce neplatila. Teď může Te-jong vsadit na ofenzivnější rozestavení 4-3-3. Mexiko nemá důvod nic měnit oproti duelu s Německem.  

Předpokládané sestavy:

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Kim Min-u - I Če-song, Ki Song-jung, Ku Ča-čchol - Hwang Hi-čchan, Kim Šin-uk, Son Hung-min.

Mexiko: Ochoa - Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo - Herrera, Guardado - Layún, Vela, Lozano - Hernández.

Německo – Švédsko (20:00, Soči)

Začínají prakticky od začátku. Němečtí fotbalisté po zaváhání s Mexikem chtějí vytěsnit z hlavy neúspěch. Porvou se o udržení naděje na postup. Švédy potřebují porazit, jinak se dostanou do problémů s postupem do osmifinále. "Po prohře s Mexikem jsme pod tlakem a víme, že musíme ve zbylých dvou zápasech získat šest bodů, jinak bude těžké postoupit," řekl záložník Toni Kroos.

Prohra by pro Němce znamenala konec už po dvou zápasech, a to v případě, že Mexiko bude v druhém duelu skupiny F bodovat s Koreou. Německu ale proti Švédsku nemusí stačit ani remíza. Pokud totiž Mexiko zaboduje s Koreou, mohou poté Švédové s Mexikem v posledním kole hrát na remízu, která by dál posunula oba celky na úkor Němců.

Udělali jsme ze sebe kořist, uvědomují si Němci

"Teď máme před sebou dva velmi důležité zápasy. Tlak je neskutečně velký a víme, že vyhrajeme, jen když se výrazně zlepšíme. Sami jsme ze sebe udělali kořist," povídal německý forvard Thomas Müller.

Hvězda Bayernu Mnichov počítá s tím, že bude hrát se spoluhráči do plných. "Švédi budou bránit hluboko v poli. Někdy musíte hrát rychle i na protiútoky, abyste prolomili soupeřovu obranu. Pokud nejste trpěliví, může se to proti vám obrátit," pronesl osmadvacetiletý Müller.

Švédsko se zaměřuje vždy hlavně na defenzivu. V posledních čtyřech zápasech dalo jediný gól. I nyní si počká na to, co předvede soupeř. "Cítíme šanci. Němci přijeli jako favorit, mají neskutečný tým. Jenže nevyhráli, tím se dostali pod tlak a musejí se vypořádat s kritikou. Toho se pokusíme využít, i když víme, že jsou mentálně silní," uvedl švédský záložník Emil Forsberg hrající za Lipsko.  

Poslechněte si Fotbal fokus podcast zaměřený na situaci úřadujících mistrů:

Psychologická hra je v proudu i mimo hřiště. Jeden ze švédských novinářů dokonce Samimu Khedirovi předal falešnou letenku pro celý německý tým zpět domů. Záložník Juventusu si se situací poradil s noblesou a poukázal na fakt, že je na ní špatné datum. "Tohle budeme potřebovat až 16. července," usmál se Khedira, který se plánuje vrátit až den po finále hraném 15. července.

A jak se promění sestavy? Německý kouč Joachim Löw zřejmě po kritice už postaví záložníka Dortmundu Marco Reuse. Do sestavy Tre Kronor se zapojí obránce Manchesteru United Victor Lindelöf, jenž vynechal duel s Koreou kvůli nemoci, ale už se s týmem zapojil do tréninku.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Kroos, Gündogan - Müller, Reus, Draxler - Werner.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg - Berg, Toivonen.

Zdroj
ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články