Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Švédové vydřeli hubenou výhru nad Koreou, rozhodla penalta Granqvista

Důležitý tříbodový zisk si na úvod skupiny F mistrovství světa připsali fotbalisté Švédska. V nepříliš záživném zápase udolali Jižní Koreu 1:0 zásluhou branky kapitána Andrease Granqvista z penalty, kterou rozhodčí Joel Aguilar nařídil až po zhlédnutí videa. Švédové vyhráli zahajovací zápas na MS poprvé od domácího šampionátu před 60 lety.

Andreas Granqvist proměňuje pokutový kop
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Šance asijského výběru na bodový zisk dlouho držel brankář Čche Hjon-u. V největší šanci prvního poločasu proti němu neuspěl na hranici malého vápna osamocený Berg, po přestávce zlikvidoval nebezpečnou hlavičku Toivonena.

Kapituloval až z nařízené penalty. Faul střídajícího Kim Min-ua na Claessona, který odhalil až videorozhodčí, potrestal ze značky pokutového kopu kapitán Granqvist. Tre Kronor už proti bezzubému soupeři hubenou výhru bez větších problémů ubránili.

"Zhodnotili jsme všechny naše brankáře a rozhodli jsme se, že Čche Hjon-u bude nejlepší volbou proti vysokým švédským hráčům," poznamenal trenér Šin Te-jong k možná překvapivé volbě, neboť šestadvacetiletý gólman má nejméně zkušeností z trojice korejských brankářů.

Po několika zajímavých standardních situacích v úvodu se Korejci zatáhli do obranného bloku, se kterým si Seveřané nevěděli příliš rady. Hra se sice odehrávala převážně na jejich útočné polovině, do šancí se ale dostával prakticky jen Berg.

Útočník Al Ainu ze Spojených arabských emirátů nejdřív v obrovské šanci nastřelil jen gólmana, jeho další pokus zblokoval skluzem Kim Jong-kwon a v závěru prvního poločasu z úhlu obstřelil nejen Čcheho, ale i jeho branku.

V 63. minutě nejprve salvadorský rozhodčí Aguilar Kim Min-uův zákrok neposoudil jako penaltový, situaci ale následně zkontroloval na videu a nakonec přisoudil Švédsku pokutový kop, který proměnil stoper Granqvist a ukončil 401 minut trvající gólový půst Seveřanů.

"Ukázali jsme excelentní přístup, se kterým jsme postoupili i v baráži přes Itálii. V prvních deseti minutách jsme mohli hrát lépe. Mysleli jsme, že už v prvním poločase byl penaltový zákrok na Olu Toivonena. V případě pokutového kopu to chvíli trvalo, ale byli jsme rádi, že rozhodčí nakonec penaltu nařídil," uvedl jediný střelec utkání.

Utkání Švédsko - Jižní Korea
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Korejci za celý zápas nevystřelili na branku a v každém poločase měli jen jednu výraznější šanci. Brejk Son Hung-mina ale zakončila nepřesná zpětná přihrávka, Ku Ča-čchol pak ještě za bezbrankového stavu hlavičkoval do boční sítě.

Až v nastaveném čase měl vyrovnání na hlavě útočník Hwang Hi-čchan, v dobré pozici ale netrefil branku a Švédové se ubránili i při dalším korejském závaru. Korea nevyhrála na mistrovství světa sedmý zápas v řadě.

Švédsko - Korea 1:0 (0:0)

Branka: 65. Granqvist z pen. Rozhodčí: Aguilar - Zumba (oba Salv.), Mora (Kost.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Claesson - Kim Šin-uk, Hwang Hi-čchan. Diváci: 42 300.

Švédsko: Olsen - Lustig, Jansson, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson (81. Svensson), Ekdal (71. Hiljemark), Forsberg - Berg, Toivonen (77. Kiese Thelin). Trenér: Andersson.

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Pak Ču-ho (28. Kim Min-u) - I Če-song, Ki Song-jung, Ku Ča-čchol (73. I Sung-u) - Hwang Hi-čchan, Kim Šin-uk (66. Čong U-jong), Son Hung-min. Trenér: Šin Te-jong.

Janne Andersson (trenér Švédska): "Prvních deset minut soupeř držel balon na naší polovině, pomáhal si dlouhými míči. Poté jsme se do zápasu dostali, hráli jsme velmi fyzicky, hodně jsme centrovali, vytvářeli si šance ze standardních situací. Do druhého poločasu jsme museli nastoupit odvážně, protože to pořád bylo 0:0. Myslím, že penalta byla naprosto jasná, rozhodčí měl dobrou pozici a VAR ani nebyl příliš potřeba. Granqvist i po tom dlouhém čekání kopl penaltu výborně. Velmi fyzický, těžký zápas, někteří hráči byli na konci vyčerpaní. Jediné, s čím jsem trochu nespokojený, je to, že jsme nedali ještě další gól."

Šin Te-jong (trenér Koreje): "Švédští hráči jsou velmi vysocí, na což jsme se hodně připravovali. V prvním poločase jsme se tomu museli trochu přizpůsobit, po změně stran jsme si vypracovali nějaké šance. Zhodnotili jsme všechny naše brankáře a rozhodli jsme se, že Čche Hjon-u bude nejlepší volbou proti vysokým švédským hráčům. Myslím, že z 32 týmů na šampionátu jsou jedním ze dvou nejvyšších týmů. Pak Ču-ho si zranil stehenní sval, může jít o vážné zranění, možná ho má natržený. Penalta je politováníhodná, ale asi spravedlivá, rozhodnutí sudího bychom měli přijmout. Mexiko hrálo v neděli velmi dobře a rychle, bude to obtížný soupeř."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články