Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

GLOSA: Šampionát skončil, zatleskejme, ale...

Nejlepší fotbalové mistrovství světa podle šéfa FIFA Gianniho Infantina skončilo - pohár šampionů míří do Paříže a poděkování za skvěle uspořádanou akci do Ruska. Báťuška Putin se dme pýchou a má proč, vždyť všechno klapalo, jak mělo. Dokonce i když ve finále čtyři členové (tři byly členky) skupiny Pussy Riot vtrhli na hřiště, aby protestovali proti porušování lidských práv v této velké zemi, byli v rekordně krátkém čase odklizeni (jen věřím, že za to nedostanou doživotí).

Fotbalová reportérka v obležení argentinských fanoušků
zdroj: Reuters autor: Gleb Garanich

Ale nebudeme míchat sport s politikou, jak často rádi říkají hlavně sportovní funkcionáři – nejspíš, když počítají penízky po některé z vydařených vrcholných akcí. Myslím, že mají pravdu, alespoň většinou, protože fotbalový šampionát mohl na chvíli přivést na jiné myšlenky i válčící strany v Sýrii, stejně jako migranty na strastiplné cestě za novým domovem nebo jen přežitím. Od toho tu sport je.

A měl by tak i zůstat. Fotbalové hvězdy by měly být příkladem pro mladé, kteří zkoušejí jejich kličky, nosí jejich dresy a sní o jejich slávě až do doby, než pochopí, že dál než do třetí třídy svého kraje to nedotáhnou. Ale i potom pivko po zápase chutná. A nakonec jsou u televize všichni Ronaldové, Messiové a Modričové.

Fenomén velkého svátku kopacího balonu zasáhl celý svět, i když pořád si myslím, že nemá význam stále zvyšovat počet účastníků. Dušan Uhrin starší tvrdí, že šestnáct týmů by stačilo. "Je to mistrovství světa, tak ať jsou tam ti nejlepší," řekl trenér, který dovedl český celek ke stříbru na EURU 96. A já jsem pro, protože s vyšším počtem zápasů sice přibyde překvapivých výsledků, ale hlavně zápasů k nekoukání. Přitom za osm let už bude na MS osmačtyřicet celků...

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr medailového ceremoniálu s převzetím trofeje Francouzů

K tomu v době, kdy se slovo ekologie skloňuje ve všech významech, pořád vede reklama. A tak fanoušci a týmy i v Rusku pořád pendlovali z města do města, což jim umožnilo poznat víc míst velké země, utratit tam i tam peníze, ale ekologické to rozhodně není ani trochu. To se ale asi jen tak nezmění.

Další velký fotbalový večírek skončil úspěchem. Investované miliardy přinesly vylepšenou infrastrukturu i zrekonstruované stadiony a ty snad budou dál plnit fanoušci při zápasech tamní ligy, na niž by je měly navnadit nečekaně dobré výkony podceňové ruské sborné. S tím se dá ale zatím počítat nejspíš jen v Moskvě a Petrohradě. Fotbalovou díru v Soči, kde žádný špičkový fotbalový klub nebyl, zaplnil Putinův přítel - podnikatel Boris Rotenberg - který koupil petrohradský klub Dynamo a stěhuje ho do Soči, čímž by měl být využit i tamní stadion.

Při MS se opět projevila široká a dobrá ruská duše. A tu průměrný Rus opravdu , jenže častěji jsou vidět ti nadprůměrní s arogancí moci. Ale třeba i ti pochopí, že jako ve sportu, je vždycky něco za něco a na férovku (koneckonců máme video).

Mistrovství světa je úspěšně za námi a za čtyři roky uvidíme, jak se vytáhnou šejkové v Kataru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články