Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

GLOSA: Náměšť v podání FIFA. Co je nejzhoubnější? Porušení marketingových práv

Hádejte. Co je ten největší prohřešek? Útočné transparenty srbských nebo polských fanoušků, nevhodná politická gesta Švýcarů Xherdana Shaqiriho a Granita Xhaky nebo snad mexické vulgarity? Samá voda. Tím nejhorším je podle výše pokuty udělené disciplinární komisí FIFA občerstvení nápoji, které nevyrábí oficiální sponzoři šampionátu.

Chorvatští fotbalisté před prodloužením v zápase s Dánskem
zdroj: Reuters

V první řadě jde pochopitelně o peníze. Chorvaté musejí uhradit pokutu 70 tisíc švýcarských franků (tedy asi 1,56 milionu korun). Za co? Hráči si v prodloužení osmifinále s Dánskem dovolili občerstvit neschválenými nápoji, jejichž výrobce nepatří mezi oficiální sponzory šampionátu.

Za to musí zákonitě přijít trest. Ve srovnání s ostatními pochybeními ostatních zemí vyvěrá na povrch kal absurdity.

Ponechme stranou pokutu 105 tisíc švýcarských franků (tedy zhruba 2,4 milionu korun) pro Argentinu za chování fanoušků po debaklu od Chorvatů. V tomto případě FIFA sečetla hned několik prohřešků. Video na Twitteru usvědčilo několik Argentinců z fyzického napadení chorvatského fanouška. Další zase házeli různé předměty na trávník či skandovali homofobní hesla. Argentinští fotbalisté se navíc vyhnuli povinným rozhovorům po zápase.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chorvatsko - Dánsko

Jinak je 70 tisíc franků dosud nejvyšší pokuta, jakou disciplinárka FIFA na šampionátu udělila. Druhou příčku drží Maroko s 65 tisíci franky (tedy asi 1,5 milionem korun) za několik incidentů při remíze 2:2 se Španělskem. Mimo jiné za to, že několik členů realizačního týmu šlo po závěrečném hvizdu na hřiště.

A co dál? Srbové za urážlivé transparenty dostali pokutu dvakrát – 10 a 20 tisíc franků. Bez trestu nezůstali ani další. Pumpování pěstmi dvou německých funkcionářů při vítězství nad Švédskem vyšlo na 5 tisíc eur (112 tisíc korun), házení předmětů na hrací plochu, které měli na svědomí mexičtí fanoušci, bylo posouzeno na 15 tisíc franků.

Ilustrační foto

Zdaleka největší pozdvižení zavládlo po gestech Švýcarů s albánskými kořeny Shaqiriho a Xhaky. Oba své góly, kterými otočili skóre zápasu se Srbskem, oslavili zkříženýma rukama, které připomínaly orla ze znaku Albánie. Verdikt? Oba museli zaplatit 8680 eur (asi 225 000 korun).

Takže si to shrňme. Homofobie nebo radikální projevy nacionalismu nejsou tak nebezpečné jako reklama (úmyslná či neúmyslná) neautorizovaného nápoje. A posuzuje se vůbec nebezpečnost? A když ano, tak pro koho? Všechno může být tak "krásně" relativní.

Ale FIFA dokáže být také velmi tolerantní. Jen varování (sic!) udělila disciplinárka Chorvatům za porušení pravidla o výstroji hráčů.

Brankář Danijel Subašič si po penaltovém triumfu nad Dánskem sundal dres a odhalil, že pod ním nosí tričko s fotografií svého kamaráda Hrvoje Čustiče, který v roce 2008 tragicky zemřel na následky zranění při zápase. Subašič měl na tričku kromě fotky i nápis "Navždy". Při dotazu novinářů o den později se gólman na tiskové konferenci rozbrečel.

Kdyby si náhodou chtěl tričko chorvatský brankář vzít znovu, pokuta by ho už neminula. Regule hovoří jasně. Žádné vzkazy.

A hraje roli charakter poselství? Asi vůbec nejhorší by bylo, kdyby si Subašič oblékl něco s logem jihočeského pivovaru místo toho amerického, který se svým názvem tomu našemu tak podobá. Produkt ze zámoří je totiž hrdým sponzorem šampionátu. A kdyby se zeptal Jaroslav Hutka ve své známé písni Náměšť, co že je nejzhoubnější? FIFA to naznačila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články