Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

BLOG: (Ne)fotbalové divy v Moskvě

Na to, že jde o největší a nejvytíženější ruské letiště, je na Šeremeťjevu až překvapivě velký klid. Vše probíhá naprosto tiše a hladce. Rusové, kteří letí z Prahy, se ihned po přistání ani neženou ze sedadel pro příruční zavazadla. Poslušně vyčkávají na místech, až letadlo doputuje k "rukávu". Řada jich tedy spí, pravda.

Moskva vás vítá. A letadla rolují...
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Pasová kontrola, která je pro fotbalové fanoušky urychlena prioritní zónou, důkladné měření přísným pohledem, čekání na zavazadla. To se ale rázem mění v menší bojovku. Ani jeden pás totiž nehlásí správné číslo příletu.

Škatulata, hejbejte se, aneb urob si sám. V příletové hale se už naskýtá očekávatelný obrázek. Řada taxikářů chce ulovit slušné rito, překupníci zase nabízí "lepší kurz" než řada směnáren, které lemují průchody mezi jednotlivými terminály. Ale i u nich je zřejmé, že se tu ještě Janek Rubeš nestavil na kafe.

Takový Aeroexpress jednou bude i v Praze. Možná
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Jeden z terminálů byl dokončen těsně před startem mistrovství světa tak, aby letiště vzdálené zhruba třicet kilometrů od Moskvy bylo schopno odbavit ještě větší numero cestujících. Loni to bylo 40 milionů. Funguje to relativně. Vše jde plynule, dokonce až tak, že některé kontroly mají bezpečnostní rámy vypnuté. To víte, obsluha je zrovna zabřednuta do důležitého hovoru, jiná míří na rauch-pauzu.

Do hlavního města se dá dopravit všelijak. Zcela nejsnadnější je ale využít vlak Aeroexpress. Takový běžný model známý z řady metropolí kromě té české. 40 minut trvající jízda stojí 500 rublů a pokud si člověk udělá domácí úkol a jízdenku koupí přes internet, vyjde ho ještě o 80 kováků levněji.

Moskva-Běloruskaja. Rušno, jak se na přestupní uzel patří
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy provozovatel dráhy inzeruje pro fanoušky cestu zdarma. Ti ovšem mohou malý stoleček ještě před pasovkou lehce minout, takže přijdou o možnost vytvořit si proti vstupence na zápas speciální kartu FAN-ID.

Ta je právě k jízdě gratis opravňuje nejen tady, ale i v celé moskevské MHD. U kasy pak proto musí zaplatit plnou cenu, pokud tedy nenarazí na benevolentnější dámu, která je schopna domluvit se anglicky a k vstřícnému gestu jí stačí pouze konkrétní lupen na utkání.

Tradiční výjev moskevského metra. Atrakce pro turisty
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Moskva se chystá na semifinále, fotbalové veselí mezitím pokračuje. A pokud by snad někdo středeční klání nestíhal, protože tou dobou bude brázdit hustou síť metra, k dispozici má televizní obrazovky přímo v některých vagonech. Na utkání domácího týmu proti Španělsku se takhle mělo dívat prý až 350 tisíc cestujících, kteří k tomu mají navíc wi-fi zdarma v tunelech ražených hluboko tak, že Náměstí Míru pláče.

Také o tenhle obrázek jde a dá se očekávat, že o spoustu výdobytků, které ruská města během světového šampionátu zažívají, zase vcelku rychle po skončení turnaje přijdou. V poklidu si filmovat kozáky? Ale kdeže. I když to wi-fi by vážně zůstat mohlo.

Fotbal zkrátka dělá divy. Někdy dokáže udělat smart-city i z tíhy, jakou Moskva je. Ale bohužel spíše asi jen na chvíli.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články