Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG Vlastimila Vláška: MS finišuje. Negativní vjemy nejsou dovoleny

Mistrovství světa čeká posledních osm zápasů. A že to uteklo. Pro fanoušky, týmy i nás novináře byl největší zápřah ve skupinách, tam to jelo ve velkém kvapíku. Ve dnech volna už můžeme lehce bilancovat. Musím potvrdit to, co už mnohokrát zaznělo. Organizace funguje, skoro by se chtělo dodat na jedničku.

Rusko žije fotbalem. Pochopitelně také na Rudém náměstí
zdroj: Reuters

Ve městech je klid a bezpečno, doprava vyřešená lépe než v leckterých západoevropských zemích a i fotbal samotný není většinou špatný. Je jasné, že Rusko se chtělo před světem vytáhnout. Jindy striktní pravidla se uvolnila. Po mistrovství asi už silové složky nedovolí polehávat lidem na travnatých plochách před Kremlem, natáčet na Rudém náměstí nebo jen přicestovat bez víz díky lístkům na fotbal.

Rusko investovalo obrovské prostředky do výstavby stadionů, jsou nádherné, do ulic nahnalo tisíce mladých dobrovolníků vládnoucích angličtinou, aby všem návštěvníkům poradili se vším, co je potřeba. Uklízecí čety permanentně pracují kolem stadionů a turistických míst. Speciální oddíl třeba rozmetá kaluže po dešti, aby byla cesta pro fotbalové fanoušky příjemná.

Ruští chuligáni se někam schovali, ať už ze strachu z represe nebo za domluvu, že když nebudou zlobit, něco dostanou. Výsledek vypadá fakt dobře. Negativní vjemy nejsou dovoleny. I když víte, jaký režim v Rusku panuje, nebo když si všimnete, jak vás v metru nenápadně kontrolují tajní policisté v civilu.

Fotbaloví fanoušci si mistrovství užívají. Organizátorům náramně hraje do not, že překvapivý úspěch zaznamenala domácí sborná. A kdo ví, zda čtvrtfinále bude konečnou. Daří se i dalším evropským týmům a podobně jako na minulém šampionátu na starém kontinentě (2006) jich je ve čtvrtfinále šest. I tak člověk ve městě stále potká fanoušky z jiných koutů světa. Mexičané, Kolumbijci nebo Peruánci ukazují svou oddanost a fanouškovský zápal tisíce kilometrů od domova. Škoda, že nějaký podobný tým neokořenil svou účastí závěr turnaje.

Kromě výsledků a samotné hry zůstane hlavním tématem šampionátu premiérové využití videorozhodčích. Téměř paralelně podrobené kritice i chvále od fanoušků. Krok dopředu to bezesporu je, gól z ofsajdu by vlastně měl být minulostí, i velké přehmaty v pokutových územích pohlídají asistenti u opakovaných záběrů. Přesto je potřeba se smířit s tím, že vzhledem k tomu, jak jsou napsaná a následně i vykládaná pravidla fotbalu, je prakticky nemožné zaručit, že nebudou sporné verdikty, u kterých budou fanoušci vést disputace, a každý bude hájit svoji pravdu. Po dvou dnech volna budeme mít další diskuzní materiál k dispozici v pátečních a sobotních zápasech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články