Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Anglie překročila penaltový stín. Albion poslal do čtvrtfinále Dier, Kolumbie končí

Angličtí fotbalisté se naposledy dostali do čtvrtfinále mistrovství světa v roce 2006. Po dvanáctiletém čekání jsou v něm zase a vyzvou v sobotu Švédsko. Kolumbii zdolali 2:1, v penaltách 4:3. Rozhodující pokutový kop proměnil záložník Eric Dier a zlomil prokletí "Albionu". Předtím totiž nezvládl šest ze sedmi rozstřelů na vrcholných akcích. 

Angličané slaví postup do čtvrtfinále MS po penaltách
zdroj: ČTK/AP autor: Victor R. Caivano

A také selhal třikrát na mistrovství světa v letech 1990, 1998 a 2006, což je společně s Itálií a Španělskem nejvíce v historii. Další nezdar nezapsali. Nyní se vše maže. Angličtí fanoušci si budou pamatovat jméno Eric Dier.

"Nikdy jsem v takové situaci nebyl, ale cítil jsem, že musím dát gól, protože v závěru jsem nedal hlavičku, takže jsem rád, že jsem to odčinil," prohlásil Dier.

Zřejmě tomu osud chtěl, že tentokrát Anglie neskončí v slzách. Pomohlo jí i štěstí. Dier v páté sérii poslal míč těsně pod rukou brankáře Davida Ospiny.

Úlevu cítí i Jordan Henderson, ve třetí sérii totiž kopl míč prudce k tyči, jenže Ospina hbitým skokem jeho pokus zneškodnil. A aby štěstěny nebylo málo, Anglii vrátila do hry penalta i Uribeho, který míč napálil do břevna.

Zabral trenérův proslov? Southgate namotivoval Angličany

Svěřenci Garetha Southgatea působili sebejistě. Možná jim pomohla motivační řeč jejich progresivního kouče, který v průběhu turnaje prohlásil, že poslední měsíce sbíral zkušenosti ohledně vedení týmu. Třeba i u klubů amerického fotbalu.

Těžko říct, co prohlásil směrem ke svým hráčům. Ale i přesto, že někteří exekutoři nemají zkušenosti jako jejich slavnější předchůdci na předchozích šampionátech, penalty proměnili s přehledem. Rippier a Rashford nedali gólmanovi "Los Cafeteros" šanci, stejně jako Kane.

Zaskvěl se i čtyřiadvacetiletý brankář Jordan Pickford, kterých vychytal levou rukou špatný pokus Carlose Baccy a dal možnost střídajícímu Dierovi v penaltové loterii rozhodnout.

"Na penalty jsem se připravoval a studoval jsem všechny dostupné materiály. Neřeším, že nejsem nejvyšší brankář, protože záleží na tom, jak se při penaltě rozhodnete a jestli ji chytíte. A já se rozhodl dobře a vyrazil ji rukou," řekl Pickford.

"Udrželi jsme nervy na uzdě, ale na penalty jsme se poctivě připravovali a probírali jsme se opravdu hodně přes technickou stránku, tak i přes práci brankáře. Hráči si všechno vzali k srdci a odvedli skvělou práci," uvedl trenér Anglie Southgate.

"Jsem zklamaný, protože mi bylo líto hráčů. Jsem totiž přesvědčený, že si zasloužili postoupit," přidal kouč Kolumbie Pekerman.

Kane slaví gól do sítě Kolumbie
zdroj: ČTK/PA autor: David Klein

Kane poslal svůj tým do vedení, ale drama ještě mělo přijít

Vážně si říká o korunu nejlepšího střelce letošního mistrovství světa, vstřelil šestou branku na turnaji. Harry Kane proměnil v 58. minutě třetí penaltu na šampionátu. Zacupital a poslal míč doprostřed Ospinovy branky.

A jak k penaltě vlastně došlo? Po rohu se dral Kane před branku, přidržel si Carlose Sáncheze, jenže faul kolumbijského záložníka byl okatější. Pověsil se na Kanea a rozhodčí ukázal na puntík.

Pro Sáncheze je šampionát zatím noční můrou. Proti Japoncům v základní skupině zahrál rukou a dostal červenou kartu. Následnou penaltu proměnil Shinji Kagawa a nasměroval svůj tým k výhře 2:1. Po osmifinálovém momentu Sánchezovi možná opět přijdou výhružné zprávy.

Trefa Kanea po nudném a takticky svázaném prvním poločase rozhýbala utkání. V 64. minutě Dele Alli centr na zadní tyči hlavou neuklidil do branky. Cuadrado o čtvrt hodiny později z rychlého protiútoku po hrubce beka Walkera zazdil šanci a přestřelil branku. Nebezpečně pálil i Uribe, ale Pickford vytáhl míč z horního růžku.

Kolumbie - Anglie
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

Kdo by to řekl. Z řad Kolumbijců se tipoval střelec typu Falcaa nebo Jamese Rodrígueze. Ovšem stěžejní góly jim dává stoper Barcelony Yerry Mina, jenž se v Rusku prosadil třikrát. Ve třetí minutě nastavení si naskočil na roh a jeho "koníček" hlavou nedostal nad břevno ani Trippier stojící u tyčky.

"Dostat gól takhle v nastavení je velká rána, ze které je těžké se vzpamatovat. Ale nám se to povedlo, především proto, že jsme nezpanikařili a drželi se celou dobu plánu," uvedl Dier.

Kolumbijci ožili. V prodloužení se připomněl Falcao, naskočil si, ale jeho hlavička mířila mimo. V šanci byl i Bacca, ovšem utkání dospělo až do penalt, v němž byl právě forvard AC Milán smolařem. Kolumbie si dosavadní maximum, tedy čtvrtfinále z mistrovství světa v Brazílii před čtyřmi lety, nezopakuje.

Kolumbie - Anglie 1:1 po prodloužení (1:1, 0:0), pen. 3:4

Branky: 90.+3 Mina - 58. Kane z pen. Penalty proměnili: Falcao, Cuadrado, Muriel - Kane, Rashford, Trippier, Dier. Neproměnili: Uribe, Bacca - Henderson. Rozhodčí: Geiger (USA) - Fletcher (Kan.), Anderson (USA) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Barrios, Arias, C. Sánchez, Falcao, Bacca, Cuadrado - Henderson, Lingard. Diváci: 44 190.

Kolumbie: Ospina - Arias (116. Zapata), Mina, D. Sánchez, Mojica - Barrios, C. Sánchez (79. Uribe), Lerma (61. Lerma) - Cuadrado, Falcao, Quintero (88. Muriel). Trenér: Pekerman.

Anglie: Pickford - Walker (113. Rashford), Stones, Maguire - Trippier, Alli (81. Dier), Henderson, Lingard, Young (102. Rose) - Sterling (88. Vardy), Kane. Trenér: Southgate.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články