Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Přínos Southgatea pro Anglii? Šlapou standardky, inspiroval se i přístupem v NFL

Inspirovat se americkým fotbalem? Pro starší generaci fotbalových trenérů zřejmě nemyslitelné. Anglie má nyní trenéra, který se nebojí zkoušet inovace. Na úspěšném vystoupení "Albionu" na mistrovství světa má zásluhu i záliba trenéra Garetha Southgatea v americkém fotbale. Sedmačtyřicetiletý kouč totiž hledal inspiraci v NFL, ale také v taženích Německa a Španělska za tituly mistrů světa.

Gareth Southgate
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Cao Can

A zatím se zdá, že se mu poznatky vyplácí. Anglie si už po dvou zápasech ve skupině zajistila účast v osmifinále. "Vždycky se snažím sbírat informace a něčemu se přiučit. A je jedno, jestli je to byznys, nebo sport," prohlásil Southgate.

Před mistrovstvím světa v Rusku navštívil utkání celku Seattle Seahawks v NFL. Také se byl podívat na dvou posledních finále nejvyšší profesionální ligy amerického fotbalu. "Pořád se učím, měli jsme šanci spolupracovat s různými trenéry. Získali jsme poznatky ohledně řízení týmu a vlivu detailů v zápasech," řekl anglický kouč.

Southgate se v únoru zúčastnil Super Bowlu mezi Philadelphií a New England Patriots a nadchl ho i přístup k médiím. Po vzoru mediálního dne tak před odletem do Ruska všichni hráči z třiadvacetičlenné nominace přišli do futsalové haly, kde byli 45 minut k dispozici novinářům.

Southgate a Holland? Hodný a zlý

Bývalý lodivod anglické dvacítky a jednadvacítky patří ve 47 letech mezi mladší generaci trenérů. Od nejstarších hráčů výběru "Albionu" na šampionátu, tedy dvaatřicetiletých obránců Garyho Cahilla a Ashleyho Younga, ho dělí patnáct let. K hráčům se snaží být přátelský, ale oni vědí, kdy nesmí překročit určitou hranici. 

Southgateův asistent Steve Holland působí v odlišné roli. "Myslím si, že to mají trenéři výborně rozdělené a vybalancované. Hlavní trenér je uvolněný a přístupný. Holland vás griluje, když dáte špatnou přihrávku nebo přijdete pozdě," osvětluje levý bek Danny Rose.

Angličanům zatím šlapou standardky

Southgateovi svěřenci do utkání s Belgií vstřelili šest z osmi dosavadních gólů ze standardních situací. Měli také nejvíce příležitostí ze všech týmů ze standardních situací, šestnáct. "Je to klíčové, a navíc jsme věděli, že se v nich můžeme ještě zlepšit," uvedl Southgate.

Mimo jiné se inspiroval blokováním hráčů při sledování zápasů basketbalové NBA. "Můžete mít hru pod kontrolou, ale standardní situace jsou mnohem důležitější," dodal.

Někdejší trenér Middlesbrough, Aston Villy či Crystal Palace hleděl i na přístup Němců a Španělů při jejich tažení k titulům. "Standardky měly u nich možná větší význam, než se mohlo zdát a než si lidé uvědomují," sdělil Southgate.

Při těchto situacích mu pomáhá bývalý útočník Allan Russell, který hrál v nižších skotských soutěžích. "Vždy absolvujeme trénink a po něm máme ještě deset minut nacvičování standardek s útočníky na jednom konci a na druhé straně s obránci," přiblížila brankářská jednička Jordan Pickford.

Zdroj
ČTK, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články