Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Senegal doplatil na žluté karty a na turnaji končí, dál jde Kolumbie

Bizarní situace skutečně nastala. Po vítězství Kolumbie nad Senegalem 1:0 a stejné výhře Polska nad Japonskem postupují do vyřazovací fáze Jihoameričané a fotbalisté ze země vycházejícího slunce. Afričané doplatili v minitabulce na vyšší počet žlutých karet na úkor Japonců a končí tak už ve skupině.

Kolumbijský obránce Mina slaví branku v utkání proti Senegalu
zdroj: Reuters autor: MAX ROSSI

Taktické plány se Senegalu hrubě nevyplatily a výhodnou pozici před posledními zápasy ve skupině Afričané nedokázali proměnit v postup. Poprvé v historii mistrovství světa se tak stalo, že tým vypadl v základní fázi podle kritéria fair play. Zatímco Japonci obdrželi na turnaji čtyři žluté karty, hráči Senegalu byli hned šestkrát napomínáni a na vyšší počet trestů doplatili.

O všem rozhodly dva stejné výsledky 1:0, po kterých měly Japonsko se Senegalem stejný počet bodů (4) i skóre (4:4). Kromě Japonska tak jde dál i Kolumbie, které zajistil postupovou výhru obránce Mina. Jihoameričané nakonec ovládli skupinu H se šesti body a v osmifinále narazí na horšího z dvojice Anglie–Belgie.

Africký zástupce se přetaktizoval a doplatil na souhru nechtěných výsledků. Ačkoli Senegalu stačila v zápase s Kolumbií remíza díky nejlepšímu postavení v tabulce, postupové skóre neudržel a po jediné brance zápasu v 74. minutě se dostal do úzkých.

Na rohový kop Quintera, který tradičně zahrával drtivou většinu standardních situací, si naskočil Mina a podobně jako proti Polsku otevřel skóre duelu. V tu chvíli se ve vyřazovací fázi ocitli Kolumbijci a nezáživný zápas, který dlouho spěl k bezbrankové remíze, dostal v závěru zápletku.

V souběžně hraném utkání navíc Poláci vedli nad Japonskem už od šedesáté minuty a tato konstelace posouvala dál Jihoameričany. Afričané potřebovali srovnat, ale Ospinu v kolumbijské brance za celý zápas pořádně neprověřili.

Nejblíže ohrožení jihoamerické branky mohli být Senegalci po úvodní čtvrthodině hry, kdy se měl zahrávat pokutový kop. Obránce Davinson Sánchez zastavil pronikajícího Maného na poslední chvíli riskantním skluzem a srbský rozhodčí Mazič odpískal penaltu. Po zhlédnutí videozáznamu ale následně faul odvolal.

Televizní záznam potvrdil čistý zákrok kolumbijského beka, který nejprve zasáhl patou míč a až poté přeťal běh senegalského křídelníka. "Byl jsem si jistý, že Sánchez hrál míč," uvedl Mina. Na druhé straně se ani brankář N’Diaye příliš nezapotil. V hlavičkových šancích Falcaa zasahovat nemusel, Quinterův přímý kop v úvodu zápasu vytáhl jistým zákrokem na roh.

"Nedokázali jsme si vytvořit příliš gólových šancí, ale počkali jsme si na svou možnost a dali jsme gól. Zafungovaly nám velmi dobře standardky. Nebyla to náhoda, protože máme hráče s excelentními náběhy a hrou hlavou," uvedl trenér Kolumbie José Pekerman.

Rozvážná hra na obou stranách vydržela až do první vstřelené branky, náznaky brejků končily faulem bránícího mužstva a oba soupeři se uchylovali do zataženého bloku místo aktivního presinku za cílem vybojovat míč nazpět. Pohromu pro Senegal v podobě nepříznivého počtu žlutých karet navíc dokonal Niang. Vyřazení zároveň znamená, že se v osmifinále nepředstaví žádný africký tým, což se stalo poprvé od roku 1986.

"Disciplinární kritérium je prostě jedno z pravidel turnaje, takže to musíme respektovat. Nevím, jestli je to pravidlo kruté nebo ne. Samozřejmě bychom byli raději vyřazeni jiným způsobem, ale prostě takhle to je," konstatoval senegalský trenér Aliou Cissé.

Senegal - Kolumbie 0:1 (0:0)

Branka: 74. Mina. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Niang - Mojica. Diváci: 41 970.

Senegal: K. N'Diaye - Gassama, Sané, Koulibaly, Sabaly (74. Wagué) - Sarr, Kouyate, Gueye, Mané - Baldé (80. Konaté), Niang (86. Sakho). Trenér: Cissé.

Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Mina, Mojica - Uribe (83. Lerma), C. Sánchez - Cuadrado, Quintero, Rodríguez (31. Muriel) - Falcao (89. Borja). Trenér: Pekerman.

Ohlasy trenérů:

Aliou Cissé (trenér Senegalu): "Jsem velmi hrdý na tým za to, jakou práci tu odvedl. Ale nezasloužili jsme si postoupit. Disciplinární kritérium je prostě jedno z pravidel turnaje, takže to musíme respektovat. Samozřejmě bychom byli raději vyřazeni jiným způsobem, ale prostě takhle to je a my víme, jaká jsou pravidla. Nevím, jestli je to pravidlo kruté, nebo ne. Byli jsme plně odhodláni a možná proto jsme měli více žlutých karet. Hráčům před zápasem nemůžu říkat, ať nechodí do soubojů. Fotbal je kontaktní sport. Cítil jsem, že jsme v prvním poločase mohli skórovat. A myslím, že jsme kontrolovali zápas docela dobře. Jsem zklamaný, že tahle generace nepostoupila ze skupiny. Ale rád bych dál byl s nimi, protože myslím, že se od tohoto týmu můžeme v budoucnu dočkat velkých věcí."

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Měli jsme problémy hlavně v prvním poločase, kdy hrál Senegal velmi dobře. Dnes nám hodně pomohl brankář. Byl to fyzicky velmi těžký zápas, těžko jsme se dostávali do své hry a nebyli jsme schopni dostatečně kontrolovat zálohu. Nedokázali jsme si vytvořit příliš gólových šancí, ale počkali jsme si na svou šanci a dali jsme gól. Zafungovaly nám velmi dobře standardky. Nebyla to náhoda, protože máme hráče s excelentními náběhy a hrou hlavou. Byla to velmi vyrovnaná skupina. Vidíte, že Senegal, který odehrál velmi dobrý turnaj, jede domů. Co se týče Jamese Rodrígueze, jsem velmi znepokojen. Není to pro nás příjemná situace a nedokážu říct, zda bude připraven na další zápas."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články