Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Souboj B-týmů rozlouskl Januzaj. Belgie po výhře nad Anglií postupuje z prvního místa

Na jedné straně B-tým, na druhé taky. Jak Anglie, tak i Belgie vsadili pro vzájemný duel na náhradníky a lépe to svědčilo "rudým ďáblům". Svěřenci Roberta Martíneze zvítězili 1:0, když jedinou branku střetnutí zaznamenal Adnan Januzaj. Belgičané po výhře obsadili ve skupině první místo a vyzvou v osmifinále Japonsko. Albion čeká Kolumbie.

Fotbalisté Belgie se radují z gólu v síti Anglie
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Oba měli jistý postup a tak se rozhodli šetřit hvězdy. Očekávaná bitva dvou gigantů se tak změnila v duel hráčů z lavičky. Anglie nasadila osm nových tváří oproti poslednímu zápasu, Belgie dokonce devět. A s výraznými změnami se nakonec lépe vypořádali "rudí ďáblové".

Zápas, který zejména v prvním poločase tempem připomínal přátelské střetnutí, rozhodl po změně stran Adnan Januzaj, jenž si ve vápně pohrál s obráncem Danny Rosem a krásnou střelou na zadní tyč zaznamenal jedinou branku utkání.

Belgičané tak ukázali, že nechtějí hrát pouze na druhé místo, které zaručovalo přesun do příznivější části pavouka, a po třech výhrách jako vítěz "háčka" vyzvou v osmifinále druhý tým skupiny H Japonsko. Sérii neporazitelnosti prodloužili na 22 střetnutí v řadě. "Nejde plánovat ideální scénář. Jak jsme viděli, některé velmi silné národy už byly vyřazeny. Musíme se dívat sami na sebe. Jsme silnější, než jsme byli před zápasem, a věříme si zase o něco víc. Čeká nás Japonsko a jsme na to připraveni," hodnotil trenér Roberto Martínez.

Angličané, kteří naopak po dvanácti duelech poprvé padli, narazí na Kolumbii.

Spekulace o tom, že oba týmy střetnutí vypustí, se zejména v prvních minutách zdály jako liché. Během první desetiminutovky totiž bylo před oběma brankami pořádně horko.

1) Jako první po velké chybě Thorgana Hazarda, mladšího bratra Edena, se k nebezpečnému střílenému centru dostal už v 2. minutě Jamie Vardy a Thibaut Courtois měl co dělat, aby ho vykopl.

2) V 6. minutě se blýskl zase brankář Anglie Jordan Pickford, jenž vyrazil povedený dalekonosný pokus Youri Tielemanse.

3) Akční start pak završil obrovský závar po rohu před brankou Albionu, po němž Pickfordovi zpod rukou vykopl míč Michy Batshuayi a balón mířící do odkryté anglické svatyně vykopl v poslední chvíli Gary Cahill.

Poté se však utkání změnilo v dobu zívací. Hra se odehrávala zejména ve středu hřiště, nikdo se nikam nehnal a po výraznější agresivitě či zapalu nebylo ani vidu, ani slechu. Do poločasu se tak o trochu vzruchu postaral ještě Marouane Fellaini, jehož bombu vykopli bránící Angličané před čárou.

Druhá část už byla trochu živější, i když šancí příliš nepřibylo. V 51. minutě přesto padl první gól. Januzaj ukázal, proč byl dřív považován za supertalent Manchesteru United. Ve vápně si šikovnou kličkou udělal prostor a krásnou trefou zaznamenal svůj první gól v reprezentačním A-týmu. "Věděli jsme, že může rozhodnout nějaký individuální moment. Mohl to udělat kdokoliv, ale jsem šťastný, že jsem to byl nakonec já," pochvaloval si Januzaj.

Angličané byli blízko vyrovnání v 66. minutě, kdy šel sám na branku Marcus Rashford, jenže místo přihrávky na úplně volného spoluhráče pálil sám a výborným zákrokem jeho pokus vytěsnil Courtois.

Albion už si další vylouženou šanci nevytvořil a musel přijmout porážku. "Byl to pro nás dobrý test. Chtěli jsme vyhrát, ale největším utkáním pro nás bude to ve vyřazovací fázi. Proto jsme chtěli mít jistotu, že naše opory budou odpočaté. Hráči, kteří hráli dnes, odevzdali absolutně vše a ani na chvíli nepolevili, ale samozřejmě mám nějaké výhrady ke hře. Musíme se zlepšit," prohlásil anglický kouč Gareth Southgate.

Anglie - Belgie 0:1 (0:0)

Branka: 51. Januzaj. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Dias (video, Portug.). ŽK: Tielemans, Dendoncker (oba Belg.). Diváci: 33 973.

Anglie: Pickford - Jones, Stones (46. Maguire), Cahill - Alexander-Arnold (79. Welbeck), Loftus-Cheek, Dier, Delph, Rose - Rashford, Vardy. Trenér: Southgate.

Belgie: Courtois - Dendoncker, Boyata, Vermaelen (74. Kompany) - Chadli, Fellaini, Dembélé, T. Hazard - Januzaj (86. Mertens), Batshuayi, Tielemans. Trenér: Martínez.

Gareth Southgate (trenér Anglie): "Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. V určitých fázích Belgie lépe kontrolovala míč. Hlavně v prvním poločase, ale po inkasované brance se to zase trochu otočilo. Byl to pro nás dobrý test. Chtěli jsme vyhrát, ale největším utkáním pro nás bude to ve vyřazovací fázi. Proto jsme chtěli mít jistotu, že naše opory budou odpočaté. Hráči, kteří hráli dnes, odevzdali absolutně vše a ani na chvíli nepolevili, ale samozřejmě mám nějaké výhrady ke hře. Musíme se zlepšit."

Roberto Martínez (trenér Belgie):  "Mluvili jsme o tom, že jsme všichni jeden tým, a hráči, kteří dnes nastoupili, to potvrdili. Vítězství nám přinesl velmi dobrý kolektivní výkon. Myslím, že jsme si to zasloužili. Chtěli jsme vyhrát skupinu, ale vítězství dnes nebylo tou nejdůležitější věcí, tou byl předvedený výkon. Nejde plánovat ideální scénář mistrovství. Jak jsme viděli, některé velmi silné národy už byly vyřazeny. Musíme se dívat sami na sebe. Jsme silnější, než jsme byli před zápasem, a věříme si zase o něco víc. Čeká nás Japonsko a jsme na to připraveni."

Hlavní zprávy