Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Bosna porazila Írán, a oba týmy tak na mistrovství končí

Salvador – Írán svou obrovskou šanci na postup do osmifinále nevyužil. Bosna a Hercegovina si však alespoň připsala první tři body na mistrovství světa ve své historii. Do utkání Írán nevstoupil nejlépe, po třiadvaceti minutách se trefil Džeko a po necelé hodině hry se prosadil Pjanič. Íránu se sice necelých deset minut před koncem podařilo snížit, ihned poté se však za Bosnu prosadil Vršajevič.

Radost fotbalistů Bosny a Hercegoviny
zdroj: AP autor: Fernando Llano

Bosna a Hercegovina do utkání nastoupila poprvé na šampionátu se dvěma útočníky a konečně tak začala s rozestavením, které jí přineslo úspěch v kvalifikaci. Do hry se tak dostal i útočník Stuttgartu Vedad Ibiševič.

Bosna byla v počátku aktivnějším týmem, Írán se dostával přes polovinu hřiště pouze těžkopádně a v malém počtu hráčů. Do velké příležitosti se hned z kraje probojoval Edin Džeko, který si v šestnáctce zvládl pokrýt balon a poté z otočky skvěle vypálit, střela však skončila pouze nad bránou.

Útočník Manchesteru City se ale po dvaadvaceti minutách již mohl radovat. Po nepovedeném íránském brejku se dostal téměř k hranici šestnáctky a z necelých dvaceti metrů vypálil přesně k pravé tyči.

Íránci hned nato stav utkání málem srovnali, to když se Shojaei dostal k míči v šestnáctce a vypálil jej na Begovičovu bránu, míč však skončil pouze na břevně. Do konce poločasu se však oba týmy k žádné výraznější příležitosti neprobojovaly. Ve 42. minutě sice mohl zakončovat Ibiševič po dobré kolmici ze středu hřiště, ovšem ani nevystřelil, ani nepřihrával na penaltový puntík dobíhajícímu Džekovi, a jeho pokus tak skončil daleko vedle vzdálenější tyče.

Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhém poločase s tím rozdílem, že Írán se pokoušel o poněkud větší aktivitu při držení míče. Neohrozil však Bosnu ani způsobem poziční kombinační hry, protože jeho pokusy o souhru provázela spousta nepřesností, ani z protiútoků, kdy se nabíhající hráči neustále ocitali v ofsajdu.

Po necelé hodině hry se tak znovu prosadila Bosna. Sušič převzal míč na hranici vápna po sérii přihrávek Bosňanů na íránské polovině, krásně prostrčil na nabíhajícího Pjaniče, a ten se elegantně trefil placírkou ke vzdálenější tyči.

Zjevně zlomený Írán pak již působil značně odevzdaně, Bosnu a Hercegovinu naopak druhý gólový úspěch povzbudil a uvolnil. Bosňané byli schopni mnohem častěji a rychleji kombinovat v útočné třetině soupeře a dostávat se do nebezpečných prostorů. Po několika pozoruhodně vyhlížejících situacích se však Bosňané spíše stáhli do středu hřiště, zcela kontrolovali hru a nepouštěli Írán do žádné příležitosti.

Írán se ale nakonec přece jen prosadil. Přímý kop sice obrana Bosny odvrátila, ovšem jen k Hajdárímu. Ten dokázal poslat výborný balon za obranu na Nekunama, který jako jediný ze šesti íránských hráčů nebyl v postavení mimo hru, a asistent rozhodčího tak situaci posoudil zcela ukázkově. Nekunam poté poslal přízemní centr před bránu na zcela osamoceného Ghúčanedžháda, a ten již uklízel míč do prázdné brány.

Írán se sice dočkal první branky na letošním šampionátu, o minutu později však jeho šance na bodování zcela zhasla. Téměř ihned po výkopu se Bosna dostala do protiútoku, Vršajevič převzal míč po dlouhém diagonálním pasu za íránskou obranu a prostřelil Haghíghího. Bosna i Írán tak na mistrovství světa končí v základní skupině.

Bosna a Hercegovina - Írán 3:1 (1:0)

Branky: 23. Džeko, 59. Pjanič, 83. Vršajevič - 82. Ghúčanedžhád. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso Fernández, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Bešič - Ansárífárd. Diváci: 48.011.

Bosna a Hercegovina: Begovič - Vršajevič, Šunjič, Spahič, Kolašinac - Hadžič (61. Vranješ), Pjanič, Bešič, T. Sušič (79. Salihovič) - Džeko (84. Višča), Ibiševič. Trenér: S. Sušič.
Írán: A. Haghíghí - Montazerí, Hosejní, Sadeghí, Púládí - Tajmúríján, Nekúnam - Šodžáí (46. Hajdárí), Hadžsáfí (63. Džahánbachš), Dadžagá (68. Ansárífárd) - Ghúčanedžhád. Trenér: Queiroz. 

Safet Sušič (trenér Bosny): "Myslím, že dnes jsme chtěli zvítězit víc než soupeř. Dominovali jsme hře a zaslouženě vyhráli. Tohle vítězství pro nás bylo důležité, nyní se můžeme vrátit domů s hlavami nahoře. Kdybychom měli víc štěstí, hráli o trochu lepší fotbal a rozhodčí udělali méně chyb, mohli jsme postoupit."
Carlos Queiroz (trenér Íránu): "Se vší úctou k Argentině a Nigérii, nejlepší tým z této skupiny nepostoupil do dalšího kola. Bosna ukázala svou sílu a vyhrála zaslouženě. My jsme hráli na hraně svých fyzických i psychických možností. Na své hráče jsem hrdý."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články