Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Trenér Bosny: Kdyby ten gól uznali, mohlo to být jinak

Cuiaba (Brazílie) – Po zápase leželi bezmocně na zemi s hlavou v dlaních. Fotbalisté Bosny a Hercegoviny při své premiéře na mistrovství světa zklamali a místo boje o postup do vyřazovací části mají jistotu, že po třetím zápase pojedou domů. Kromě nespokojenosti z vlastního výkonu však trenér Safet Sušič i jeho svěřenci cítili také křivdu, jelikož jim novozélandský sudí Peter O'Leary v duelu s Nigérií neuznal regulérní gól.

Zklamaný Tino-Sven Sušič
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Ve 20. minutě dostal Edin Džeko přihrávku za obranu a chladnokrevně zakončil akci gólem. Jenže jeden z asistentů chybně zamával ofsajd a sudí gól neuznal. Přitom opakované záběry odhalily, že Džeko byl v době přihrávky jasně před vybíhajícím Efem Ambrosem.

"Kdyby ten gól uznali, mohlo to změnit celý zápas. Místo toho teď hráči sedí v kabině zklamaní, v depresích a zcela v tichosti," prohlásil trenér Safet Sušič, kterému se nelíbila ani situace před jediným gólem zápasu, kdy si útočník Nigérie Emmanuel Emenike pomohl při kličce rukama, zbavil se tak obránce Emira Spahiče a připravil branku pro Petera Odemwingieho.

"Hráči říkali, že to byl faul. Já na to mohu říci jen to, že faul by to byl, kdyby rozhodčí zapískal," dodal Sušič.

Kriticky však přiznal, že odpovědnost za výsledek nelze svalovat na rozhodčí, ale že Bosna především doplatila na špatnou koncovku. Přestože v obou dosavadních zápasech trefila prostor branky dohromady ve 21 případech, vytěžila z toho jediný gól. "Vypadalo to, že Nigérie chce to vítězství více. My jsme zahazovali jednu šanci za druhou. Nebyli jsme schopni dotlačit míč do branky, zatímco soupeř hned první šanci využil," mrzelo Sušiče.

Celkově podle něj tým s hráči jako kanonýrem Manchesteru City Džekem či záložníkem AS Řím Miralem Pjaničem nedokázal předvést svůj optimální výkon. "Je jasné, že když tým nepředvede svůj standardní výkon, tak nemůžete porazit soupeře, který je na stejné úrovni a zároveň opravdu touží po vítězství," dodal bosenský kouč.

Trenér Nigérie: Snad nás to nakopne jako na africkém mistrovství

To v táboře afrického celku vládla po triumfu obrovská radost. "Vítězství dokáže lidi ovlivnit v mnoha směrech. Pokud postoupíme, může se stát cokoli. Věřím, že nás tato výhra inspiruje podobně jako na Poháru národů," připomněl Keshi loňský šampionát, kde se Nigérie ve skupině trápila, remizovala s Burkinou Faso a Zambií, ovšem pak zásluhou dvou penalt v poslední desetiminutovce porazila Etiopii a nasměrovala se za celkovým vítězstvím.

Tentokrát na mistrovství světa v úvodním zápase nepotvrdila roli favorita při bezbrankové remíze s Íránem, o to důležitější byla výhra nad Bosnou, která vrátila Nigérii do boje o postup. Ten jí už může vzít jen prohra s Argentinou a zároveň výhra Íránu nad Bosnou.

"Tohle vítězství jsme opravdu potřebovali. Bosna má dobré hráče, ale my jsme ukázali, že jsme zpátky ve hře poté, co nás lidi za první zápas kritizovali," prohlásil Keshi. "Myslím, že se ukázal pravý charakter týmu. Jeho bojovný duch. Líbilo se mi, co jsem na hřišti viděl," dodal.

Pro Nigérii šlo o první vítězství na mistrovství světa od roku 1998, když při předchozích účastech na šampionátech 2002 a 2010 uhrála vždy jen po remíze. "Bylo to dlouhých 16 let bez vítězství, takže jsme samozřejmě nadšení," dodal Keshi.

O výhru se gólem postaral zkušený útočník Peter Odemwingie, který po výtečném průniku spoluhráče Emmanuela Emenikeho pokořil svého klubového spoluhráče ze Stoke Asmira Begoviče v brance Bosny.

"Přitom chytání střel zblízka je jednou z jeho největší předností. Určitě mi ten gól vyčte, až se vrátíme do Stoke," řekl Odemwingie. "Já to ale udělal pro svou zemi. Každopádně mám velkou radost, že i tento skvělý chlapík se mohl ukázat na mistrovství světa. S Asmirem jsme si pak po zápase vyměnili dresy," dodal útočník narozený v Uzbekistánu. Za svou vlast a domov však vždy považoval Nigérii.

"Neznám nikoho, kdo by nemiloval tuto zemi. Hrát za vlast na mistrovství světa je největší pocta a potěšení. Proto jsme všichni na hřišti dřeli, abychom dosáhli tohoto vítězství. A že jsem zrovna já dal vítězný gól, mě činí neskutečně šťastným. Ještě větší radost ale mám z týmového výkonu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články