Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Mizernou Argentinu zachránil proti Íránu až Messi

Belo Horizonte - Argentina ani v druhém utkání na světovém šampionátu neoslnila. Po matné výhře 2:1 nad Bosnou a Hercegovinou zvítězila nad Íránem pouze 1:0 gólem Měssiho z první minuty nastavení. Íránci byli hodně blízko historickému úspěchu, Jihomameričané po mizerně odehraném utkání postupují do osmiifinále už po dvou duelech.

Sergio Agüero a Lionel Messi
zdroj: Isifa

Íránci začali tvrdě, za dvě minuty vyrobili dva tvrdé fauly, naopak s míčem jim to moc nešlo. Jejich snaha zpravidla končila hned za polovinou hřiště. Argentinci mezitím hledali cestu, jak se prodrat do první šance, v níž se ale jako první překvapivě ocitl výběr Carlose Queiroze. Shojaeiaova hlavička ze standardky ale Romera nijak nevyděsila. Na opačné straně si šikovně naběhl Agüero na Zabaletův míč, který ale šel z vápna rovnou do zámezí.

Íránci byli víceméně strnulí, stáli a čekali, co Argentina vymyslí. Její kombinace ale nenesla kýžené ovoce. Queiroz už před utkáním vyhlásil osobku na Messiho, což jeho svěřenci do puntíku dodržovali. Nepropustnost defenzivy mohl porušit po téměř čtvrthodině hry Higuaín. Do pokutového území šel sám na Haghigiho, ten ale ránu vytěsnil.

Dejagah poté kopal roh, ten ale nikdo nezužitkoval, Íránci ve vápně popadali a Argentina se hnala do útoku. Po překombinované hře ale míč na hranici šestnáctky ztratila. Po 20. minutách hry se ukázal i Messi, bránu ale přestřelil. Ne tak, jako Agüero, s jehož střelou už měl Haghigi plné ruce práce. Nebezpečně vypadala i Rojova hlavička po centru z rohu.

Argentinci se chtěli po šedivě vypadající hře proti Bosně a Hercegovině v prvním utkání prezentovat lépe, proti íránskému bloku se jim to ale příliš nedařilo. Nadto chybovali v přihrávkách a nápady nepřicházely.

Teprve ve 30. minutě si svěřenci Alejandra Sabelly vybojovali po faulu na Messiho první volný přímý kop, jenž šel ale nad. Gólovku měl po centru na nohách i Garay, ani tomu se nepovedlo otevřít skóre. Překvapit tak mohl hlavičkující Nekounam, jenže v ideální pozici šel jeho balon těsně vedle Romerovy branky.

Argentinci začali druhý poločas opět kombinační hrou, která šanci nepřinesla, až o pět minut později zkusil Zabaleta střelou ohrozit Haghigho, balon však šel nad branku. Íránci hned mohli jít do vedení zásluhou Montazeriho, jeho baron Romero ke svému štěstí vykryl. Ani kolmá přihrávka na Messiho, který ukázal svůj typický průnik se zakončením, gól nepřinesla.

Reprezentace Íránu
zdroj: Isifa

Výkon Sabellyho týmu byl mizerný. Argentinci se utápěli ve vlastní šťávě, jejich protivník naopak začal vystrkovat růžky a od 55. minuty byl více vidět na útočné polovině. O tom svědčila třeba Hajsafiho zblokovaná střela. Argentina si koledovala i po rohu Íránu, obraně se ale podařilo Ghoochannejhadovi odebrat míč na malém vápně. Dejagah měl pak na nohách absolutní tutovku, která svištěla do brány, ale Romero ji na poslední chvíli vytáhl nad břevno.

Messi měl možnost ukázat se standardkou v 74. minutě. Nekopnul ji špatně, ale šla do boční sítě. Argentina se pak nastěhovala k vápnu Íránu, di María si naběhl ze strany před Haghighiho, ovšem míč skončil v jeho náručí. Shojaeie pak vystřídal Heydari, Jihoameričané zase zkusili hru oživit Lavezzim za v druhé půli neviditelného Agüera a Palaciem místo Higuaína.

Jenže Írán argentinskému náporu dál odolával. V hodně velké šanci byl na konci utkání právě střídající Palacio, který si šikovně naběhl pro míč za obranu, změnu stavu to ale nepřineslo. Podobně na tom byl i brejk Ghoochannejhada. Íránci byli krok od senzace, jenže Argentinu zachránil v první minutě nastavení až Messi, když před šestnáctkou zachytil přihrávku a úspěšně pálil k pravé tyči.

Argentina - Írán 1:0 (0:0)

Branka: 90.+1 Messi. Rozhodčí: Mazič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.). ŽK: Nekúnam, Šodžáí (oba Ír.). Diváci: 57.698. 

Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di María (90. Biglia) - Messi, Higuaín (77. Palacio), Agüero (77. Lavezzi). Trenér: Sabella.

Írán: A. Haghíghí - Montazerí, Hosejní, Sadeghí, Púládí - Tajmúríján, Nekúnam - Šodžáí (76. Hajdárí), Hadžsáfí (88. R. Haghíghí), Dadžagá (85. Džahánbachš) - Ghúčanedžhád. Trenér: Queiroz.

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "V prvním poločase jsme měli tři, čtyři, možná pět šancí, ale nedokázali jsme je využít. Pak nám Íránci hodně zkomplikovali život, jejich protiútoky nám dělaly problémy. Ale pokud máte ve svém týmu Messiho, všechno je možné. Naštěstí je Argentinec. Té jeho gólové střele by nezabránili ani dva brankáři."

Carlos Queiroz (trenér Íránu): "Pro naši porážku byly na konci zápasu klíčové dvě osoby. Lionel Messi a rozhodčí. Všechny sporné situace rozhodl v náš neprospěch, měli jsme kopat jasnou penaltu. Jinak musím hráče pochválit, sehráli s favoritem turnaje fantastický zápas."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články