Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bosna na MS končí, s Nigérií prohrála i kvůli chybně neuznanému gólu

Ciubá – Klíčový duel Bosny a Hercegoviny s Nigérií, který hodně napověděl o tom, kdo skončí na druhé pozici ve skupině F, zvládl nigerijský národní tým. Ten svého soupeře porazil 1:0 i díky chybě rozhodčího, jenž mylně neuznal regulérní branku Edina Džeka v prvním poločase. Bosna a Hercegovina tak na mistrovství světa končí.

Nigérie slaví vítězství nad Bosnou
zdroj: ČTK/ZUMA

V kádru Bosny došlo ke dvěma změnám. Kvůli červené kartě v utkání s Argentinou byl ze sestavy vyřazen Kolašinač, a Senad Lulič se tak stáhl na post levého beka. Suspendovaného Kolašinače pak nahradil Medunjanin, hrající ve středu zálohy. Místo novopečeného stopera Hoffenheimu Bičakčiče na postu středního obránce nastoupil Šunjič.

V kádru Nigérie oproti mizernému utkání s Íránem došlo k výměně dvou ofenzivních hráčů – místo Azeeze a Mosese do zápasu s Bosnou nastoupili Odemwingie a Babatunde, ve středu obrany kvůli zranění absentoval Oboabona, jehož nahradil bývalý dlouholetý stoper Evertonu Yobo.

Utkání dobře odráželo přednosti i slabiny obou týmů. Bosňané oplývali sebejistotou při poziční kombinační hře, obranná fáze však byla náchylná při protiútocích. Nigérie sice praktikovala silovější fotbal, který na bosenský tým platil, rovněž však byla zjevná i technická zdatnost hráčů a tvořivost při přechodu do ofenzivy. Stejně jako v případě Bosny ovšem nejistě působil pomalejší střed obrany.

Zápas začal ve velice dobrém tempu a oba týmy si hned od úvodu vytvořily značné množství příležitostí. Již po sedmi minutách se mohl z přímého kopu trefit Odemwingie, jeho rána však šla jen těsně vedle Begovičovy brány.

V polovině první hrací doby zase přišly dvě bosenské odpovědi. Nejdříve obdržel míč do uličky Edin Džeko a propálil Enyeamu, rozhodčí však mylně neuznal regulérní gól kvůli domnělému ofsajdu útočníka Manchesteru City. Dvě minuty nato se po podobném průniku za obranu Nigérie mohl radovat také Džeko, nepropálil však zblízka Enyeamu.

Po necelé půlhodině hry se radovali nigerijští fotbalisté. Po pravé straně se přes Spahiče prohnal Emenike, přičemž bosenští vehementně reklamovali údajný faul útočníka Fenerbahce. Emenike však postupoval blíže k bráně, sklepl na Odemwingieho a ten se z deseti metrů již nemýlil.

Styl hry obou mužstev se ve druhém poločase příliš nezměnil, ovšem bosenští stále hůře nacházeli prostor pro finální přihrávku. Naopak Nigérie snad i díky větším zkušenostem na vrcholných turnajích získávala stále větší jistotu a nadále se stačila pouštět do nebezpečných brejků. V jednom z nich se Emenike v úhlu dostal sám před Begoviče, ovšem brankář Stoke City si skvěle vyběhl a pokryl střelu útočníka, který byl v zápase hodně vidět.

Nigérie nadále hrozila tvrdými dalekonosnými střelami a v posledních minutách již kontrolovala průběh zápasu. Hráči Bosny a Hercegoviny se před třemi nastavenými minutami zmohli prakticky jen na zákeřné fauly, které zůstaly rozhodčím nepotrestány. V závěru však mohl ještě vyrovnat Džeko, když se po centru dostal před Enyeamu. Nigerijský brankář však skvělým zákrokem vytáhl balon na tyč a zachránil tak Nigérii, která udělala zásadní krok k postupu do osmifinále.

Nigérie - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)

Branka: 29. Odemwingie. Rozhodčí: O'Leary - Hintz, Rule (všichni N. Zél.). ŽK: Mikel - Medunjanin. Diváci: 40 499.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Musa (65. Ameobi), Onazi, Odemwingie, Mikel, Babatunde (75. Uzoneyi) - Emenike. Trenér: Keshi.
Bosna: Begovič - Mujdža, Šunjič, Spahič, Lulič (58. Salihovič) - Hajrovič (57. Ibiševič), Bešič, Pjanič, Medunjanin (64. T. Sušič), Misimovič - Džeko. Trenér: S. Sušič. 

Stephen Keshi (trenér Nigérie): "Vyhráli jsme velmi důležitý zápas, takže máme velkou radost. Pomohl nám k tomu silný charakter, ale i štěstí. Nicméně i tak jsme měli dost šancí na to, abychom sami rozhodli. Tři body nás vrátily zpátky do hry o postup a těšíme se na další utkání."

Safet Sušič (trenér Bosny): "Byl to vyrovnaný zápas, bylo hodně šancí a vyhrát mohly oba celky. Nigérie se oproti prvnímu zápasu zlepšila, takže jí musíme pogratulovat. Turnaj pro nás skončil, takže bude těžké najít motivaci pro poslední duel. Ale musíme v sobě najít sílu, je naše povinnost rozloučit se s dobrým dojmem."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články