Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šampioni dorazili do Buenos Aires. Argentinský prezident vyhlásil státní svátek

Tisíce fanoušků přivítaly uprostřed noci zlatou argentinskou reprezentaci po příletu do Buenos Aires. Šampioni v čele s Lionelem Messim vystoupili z letadla krátce před třetí hodinou ráno místního času. Oslavy titulu začaly naplno odpoledne. Prezident Alberto Fernández vyhlásil státní svátek, aby země mohla třetí triumf v historii mistrovství světa oslavit.

Zlatou trofejí zamával fanouškům při výstupu z letadla Messi. Fotbalistům zahrála na uvítanou rocková skupina La Mosca skladbu "Muchachos", kterou napsal jeden z fanoušků na melodii staré písně kapely. Pro argentinské příznivce se stala neoficiální hymnou mistrovství světa v Kataru. Poté se výprava přesunula pomalou jízdou v otevřeném autobusu, z něhož zdravila čekající fanoušky, do sídla argentinské fotbalové asociace.

Argentinští reprezentanti byli doma netrpělivě očekáváni. Cestu jejich speciálu sledovalo podle agentury AP na leteckém radaru na internetu téměř 200 tisíc lidí.

Fotbalisté přespali v sídle asociace, aby nabrali síly na odpolední oslavy na tradičním místě u obelisku na Náměstí republiky.

Kolem poledne už byly v ulicích centra Buenos Aires statisíce fanoušků. Mnoho z nich mělo transparenty oslavující Messiho a zesnulého Diega Maradonu, který jihoamerickou zemi dotáhl ke zlatu před 36 lety. Příznivci také dorazili s hudebními nástroji a vylezli třeba i na sloupy pouličního osvětlení nebo autobusové zastávky.

V otevřeném autobusu trvala kvůli davům cesta týmu od svazového sídla na předměstí Buenos Aires do centra metropole přes tři hodiny. Nakonec museli fotbalisté pro závěrečnou část cesty přesednout do vrtulníků.

Informovala o tom mluvčí prezidenta Gabriela Cerrutiová na Twitteru. Důvodem byly především obavy o bezpečnost v ulicích. "Šampioni zbytek cesty poletí, ulicemi nebylo možné pokračovat. Pojďme slavit v klidu a ukažme jim naši lásku."

Fanoušci se totiž snažili dostat co nejblíže, aby zahlédli především Messiho. Pokoušeli se vylézt na autobus, který zaplněnými ulicemi projížděl doslova šnečím tempem, někteří se na vůz pokusili i skočit z mostů.

"Půjdeme tam, kde Leo bude, protože umíráme touhou ho vidět. Když vidíme jeho nadšený úsměv a oči plné touhy, naplňuje to naše srdce radostí a štěstím. Leo si to už roky zasloužil. Tohle je jeho chvíle," citovala agentura AP fanynku Victorii Roldánovou, která si na oslavy vzala repliku trofeje pro mistry světa.

"Je to šílené, neuvěřitelné. Je to ta nejlepší věc, která se vám v životě může stát. Je ohromně krásné vidět tolik šťastných lidí pohromadě, jak se drží za ruce, objímají se a líbají. Dnes jsme jeden lid," citovala agentura Reuters kovodělníka Matia Gomeze.

Fanoušci oslavují už od nedělního finále. "Všechno je pokryté modrou a bílou barvou. Podél silnic a dálnic všichni lidé fandí Argentině. Je to opravdu působivé, výjimečné. Dojme vás to. Plakal jsem ráno, včera, předevčírem, už to dál nejde," líčil jeden z fanoušků Elio Maisares.

Argentina ovládla mistrovství světa potřetí, předchozí tituly získala v letech 1978 a 1986. V nedělním dramatickém finále porazila obhájce prvenství z Francie po výsledku 3:3 a 4:2 po penaltovém rozstřelu.

Prezident Fernández na Twitteru zveřejnil gratulace k vítězství Argentiny od světových politických lídrů včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, s nímž telefonoval. Rusko od února vede válku na Ukrajině. "Děkuji za tento pozdrav, prezidente Putine. Nechť štěstí, které dnes spojuje Argentinu s tolika zeměmi světa, poslouží jako příklad: Naše společnosti potřebují jednotu a mír," napsal Fernández.

V Rabatu přivítaly marockou fotbalovou reprezentaci po návratu z mistrovství světa, kde skončila čtvrtá, desetitisíce fanoušků. Konvoj s fotbalisty po přistání zamířil z letiště centrem města špalírem mezi fanoušky a do královského paláce, kde bylo připravené přijetí králem Muhammadem VI.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články