Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Írán i nadále zadržuje španělského fanouška, jeho matka za něj orodovala před velvyslanectvím

Už 12 týdnů zadržuje španělského fotbalového fanouška Santiaga Sáncheze, jenž se vydal pěšky na mistrovství světa v Kataru, íránská bezpečnost. Krátce po překročení hranic země, kterou od září zmítá řada protivládních protestů, se odmlčel. Přátelé a rodinní příslušníci v čele s matkou přišli požádat o jeho propuštění íránského velvyslance v Madridu.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Írán i nadále zadržuje španělského fanouška

"Pokud se Íránu jakkoli dotkl, omlouvám se za něj. I když jsem si jistá, že on už se omluvil také," přečetla velvyslanci Celia Sánchezová.

Její jednačtyřicetiletý syn se v lednu vydal na dalekou pouť z Madridu s malým kufrem, který si vezl na kárce. Plánoval ujít tisíce kilometrů a dorazit do Kataru na úvodní zápas španělské reprezentace proti Kostarice. "Byl bych rád, kdyby mě přijal národní tým," plánoval Santiago Sánchez.

Rychlostí kolem 15 kilometrů denně zamířil přes Francii, Monako, Itálii, Albánii, Řecko a Turecko do Iráku. Odtamtud chtěl přejít přes íránské území na trajekt do Kataru a splnit si fotbalový sen.

K jeho realizaci však nedošlo. "Druhého října vstoupil do Íránu. Byl zatčen a uvězněn při návštěvě hrobu Mahsy Amíníové, kde pořídil několik fotek," doplnila Celia Sánchezová.

Právě násilná smrt dvaadvacetileté kurdské studentky Amíníové uvrhla v polovině září íránská města do koloběhu demonstrací a brutální policejní perzekuce. Doposud zemřelo bezmála 500 lidí včetně nezletilých, v poutech skončilo téměř 20 tisíc lidí a drakonické soudy už vynesly první rozsudky smrti.   

Osud Santiaga Sáncheze, který se dostal do víru protivládních protestů, bude pravděpodobně záviset na připravenosti islámského režimu zneužít ho jako páku na zmírnění kritického postoje španělské vlády.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články