Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Neymar vstupuje s Brazílií do MS, Ronaldo může proti Ghaně pokořit rekord

Jeden z největších favoritů jde na to. Brazílie zahájí proti Srbsku své působení na mistrovství světa v Kataru. Kanárci jsou s pěti triumfy historicky nejúspěšnějším týmem, naposledy ale turnaj ovládli v roce 2002. Ve skupině G se utkají i Švýcarsko s Kamerunem. Portugalsko v čele s Cristianem Ronaldem odstartuje turnaj proti Ghaně. Portugalský kapitán se může stát prvním hráčem, který skóruje na pěti různých šampionátech. Ve druhém duelu skupiny H se utkají Uruguay s Jižní Koreou. Přímé přenosy sledujte od 10:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Brazílie od posledního zlata na světovém šampionátu třikrát vypadla ve čtvrtfinále. Na domácím mistrovství v roce 2014 nezvládla semifinále a následně ani boj o bronz.

"Věříme si. Víme, jak těžké to na mistrovství světa je. Každý soupeř je kvalitní, vyznačuje se touhou. Neexistuje prostor pro chyby. Musíte být dokonalí, chcete-li vyhrát. Věříme v naše schopnosti. Cítíme se ještě silnější, když na sebe navlékneme žlutý dres. Půjdeme do toho s velkou vášní," citoval web Liverpoolu brazilského brankáře Alissona Beckera.

Srbsko na MS nechybí podruhé za sebou. V samostatné historii (po odtržení Černé Hory) při dvou účastech na turnaji skončilo ve skupině. V kvalifikaci za sebou ale nechalo i silné Portugalce.

Biatlonista Michal Krčmář fandí mimo jiné Brazílii. Jak zatím hodnotí průběh MS? POSLECHNĚTE SI:

"Musíme mít realistická očekávání a být v klidu jako během kvalifikace. Musíme jít postupnými kroky a nastřádat co nejvíc vítězství. Prvním cílem je probojovat se do osmifinále. Pokusíme se udělat lepší výsledek než v roce 2018," konstatoval pro web thelaziali.com záložník Sergej Milinkovič-Savič.

Brazílie vyhrála oba dosavadní vzájemné zápasy. V přípravném duelu v roce 2014 zvítězila 1:0, na mistrovství světa v Rusku pak 2:0.

Švýcarsko a Kamerun čeká první vzájemné střetnutí. Země helvétského kříže na posledních dvou světových šampionátech postoupila do osmifinále. "Máme na sebe vysoké nároky a disponujeme velkou kvalitou. Skupina je ale velmi těžká. První zápas s Kamerunem je klíčový, po něm se může stát cokoli. Hodně nám věřím," řekl v rozhovoru pro 20min.ch švýcarský stoper Fabian Schär.

"Nezkrotní lvi" při svých posledních dvou účastech na MS v letech 2010 a 2014 prohráli ve skupině všech šest zápasů. "Musíme mít válečnické nastavení a touhu bojovat jeden za druhého. Pokud se nám to povede, může se nám dařit," prohlásil na tiskové konferenci kamerunský stoper Jean-Charles Castelletto.

Je nám líto, video expirovalo.
V brazilské nominaci na MS je veterán Alves, chybí útočník Firmino

Skupina, ve které se střetnou týmy ze čtyř různých kontinentů, poutá pozornost hlavně díky Ronaldovi. Pětinásobný držitel Zlatého míče způsobil kontroverzi obsáhlým rozhovorem pro TalkTV, v němž mimo jiné zkritizoval trenéra Manchesteru United Erika ten Haga. S klubem se v úterý dohodl na ukončení smlouvy, do svého pátého šampionátu tak vstoupí jako volný hráč.

"Atmosféra v týmu je výborná, plně se soustředíme. Cítím se skvěle, navíc tenhle portugalský výběr má velký potenciál. Rozhodně můžeme celé mistrovství světa vyhrát," řekl Ronaldo v rozhovoru pro Sky Sports.

Se 117 góly nejlepší střelec reprezentačních zápasů má v sedmatřiceti letech možná poslední šanci, aby k titulu mistra Evropy z roku 2016 přidal i ten světový. Nejlépe byl zatím čtvrtý v roce 2006, jediný bronz získali Portugalci v roce 1966.

Portugalsko vede už od roku 2014 kouč Fernando Santos, naopak Otto Addo je u ghanské reprezentace jako hlavní trenér teprve od února. Tým přezdívaný Černé hvězdy na začátku roku propadl na africkém Poháru národů a po vyřazení ve skupině byl odvolán srbský kouč Milovan Rajevac. Oddo následně dovedl Ghanu po osmi letech na MS.

"Máme dobrý tým, do kterého přibylo několik nových hráčů. Věříme, že ve skupině můžeme porazit každého. Chceme se dostat do play-off," řekl Addo agentuře DPA. Rodák z Hamburku může počítat i s útočníkem Bilbaa Iňakim Williamsem nebo obráncem Brightonu Tariqem Lampteyem, kteří v mládežnických kategoriích reprezentovali jinou zemi a za Ghanu debutovali teprve v září.

Jediný vzájemný zápas na MS 2014 vyhráli Portugalci 2:1, v závěru rozhodl Ronaldo. Uruguay s Jižní Koreou se střetly na mistrovství světa dvakrát, v obou případech slavil jihoamerický celek.

Uruguayci jsou dvojnásobní mistři světa z let 1930 a 1950, v novodobé historii došli nejdále v roce 2010 do semifinále. U toho byl stejně jako při čtvrtfinálové účasti před čtyřmi lety i nejlepší střelec národního týmu Luis Suárez, kterého čeká čtvrté MS. Poprvé nenastoupí na největší fotbalové akci pod koučem Óscarem Tabárezem, kterého po 15 letech ve funkci nahradil loni Diego Alonso.

Na druhé straně řeší kouč Koreje Paulo Bento zdravotní stav kapitána Son Hung-mina, který musel před třemi týdny kvůli zlomenině očnice na operaci. "Budeme to řešit ze dne na den. Rozhodneme se vždy co nejlépe s ohledem na tým i zdraví hráče," ujistil portugalský trenér. Sám kanonýr Tottenhamu se před turnajem vyjádřil, že se nedá odhadnout, jakou porci minut zvládne odehrát. Nastupovat bude s ochrannou maskou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články