Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

MS fotbalistek na ČT sport: 25 zápasů živě i známé expertky. Urvou Američanky hattrick?

Už ve čtvrtek začíná mistrovství světa fotbalistek. Šampionát tentokrát poprvé hostí rovnou dva státy – Austrálie a Nový Zéland. A navíc na něm vystoupí rovnou dvaatřicet týmů. Kolik odvysílá ČT sport zápasů, kdo bude přímé přenosy komentovat a který tým je jasným favoritem?

Útočnice USA Sophia Smithová
zdroj: Reuters

Šampionát otevře ve čtvtek od 8:50 zahajovací utkání mezi domácím Novým Zélandem a Norskem.

"Mistrovství světa včetně ještě mistrovství Evropy devatenáctek bude dělat více lidí. Vedle mě ještě Vlastimil Vlášek, pár zápasů odkomentují František Typovský a Jiří Štěpán," přibližuje komentátor David Kalous.

"Jednou z expertek bude Kateřina Svitková, působí v Anglii, má volno, příprava jí začně až v srpnu. Bude s námi i ve studiu na utkání Anglie – Haiti, hodně se na to těší, bude to pro ni něco nového," dodává Kalous.

Další expertkou bude bývalá reprezentantka Blanka Pěničková. "Tu asi všichni znají, je to bývalá asistentka trenéra Karla Rady, nyní asistentka Karla Pitáka ve Slavii. Spolukomentátorkou bude také Eva Bartoňová, hráčka Sparty. A do toho ještě Markéta Ringelová, bývalá hráčka Sparty," doplňuje Kalous.

Podle něj může být šampionát přelomový z hlediska návštěvnosti. "Austrálie první zápas měla hrát na stadionu pro čtyřicet tisíc diváků, po obrovském zájmu o vstupenky to bylo přemístěno na stadion pro osmdesát tisíc lidí. Před týdnem bylo prodáno milion vstupenek na zápasy."

Tím, že se šampionát odehraje ve dvou zemích, se budou měnit i časová pásma. "Budeme na ČT sport vysílat fotbal, který začíná ve tři hodiny ráno (27. července zápas mezi USA a Nizozemskem, pozn. red.) a nebo ve dvě hodiny odpoledne. Je to rozptyl, pro českého fanouška nezvyklé, ale vybírali jsme ty zápasy tak, aby si je diváci dali k snídani či obědu," směje se Kalous.

ČT sport celkem odvysílá pětadvacet utkání živě, včetně zahajovacího i finálového utkání a kompletní play-off. "A navíc každý večer kolem dvaadvacáté hodiny nabídneme sestřihy, takový souhrn toho nejpodstatnějšího," říká Kalous.

Z českého pohledu je mistrovství hodně zajímavé dvěma jmény. Trenérka Jitka Klimková vede Nový Zéland, na šampionátu bude navíc pískat Lucie Ratajová.

Marta (uprostřed) slaví gól se svými brazilskými spoluhráčkami
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

"Klimková je bývalá koučka ze Slovácka, pak dlouho působila ve Spojených státech. Nabídneme s ní i rozhovor ve vysílání. Děláme vš pro to, abychom na České televizi nabídli to nejlepší a zaznamenali českou stopu," říká reportér ČT.

Ratajová už odjela na svůj třetí světový šampionát. "Nominaci se dozví vždy dva tři dny před zápasem, ani neví, kolik toho odpíská. Všichni rozhodčí budou bydlet ve stejném hotelu a společně i trénovat. K zápasům pak budou létat kvůli obrovským vzdálenostem. Mám jen trochu obavy, jak budou rozhodovat rozhodčí z Jižní Ameriky či Afriky, to je vždy velká neznámá," vysvětluje Kalous.

I pro něj jsou favoritkami hráčky USA, které mohou vybojovat třetí zlato v řadě. "Ale jsou tam i další týmy, třeba poslední mistryně Evropy z Anglie. Ale zase jim mají chybět dvě důležité hráčky."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Léto plné ženského fotbalu na ČT sport

"Američanky hrají vždy o titul, ale vidím tam třeba i Japonsko, které může promluvit do bojů o medaile. Jejich fotbal je na vysoké úrovni. Silný tým má i Nizozemsko, velký otazník je, co předvedou Němky se starším mančaftem. U Brazilek si myslím, že mezi poslední čtyři nedojdou. Kvalita je v evropských týmech, nesmím zapomenout ani na Španělsko," přemítá Kalous.

Jak celý turnaj s osmi skupinami po čtyřech týmech dopadne bude jasné až 20. srpna, kdy se finále odehraje v australském Sydney přímo na olympijském stadionu.

Do té doby odvysílá ČT sport na obrazovkách přímé přenosy pětadvaceti zápasů. Zpravodajství a videa z MS nabídne i web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články